Sivut

perjantai 28. helmikuuta 2020

Vertaislainoistani

Helmikuun aikana tein isoja muutoksia vertaislainasijoituksiini säikähdettyäni muutamien vertaislainasijoituksia tarjoavan yrityksen paljastuttua huijaukseksi. Näiden yritysten kautta en onneksi ollut sijoittanut latiakaan, mutta Fast Investiin olin sijoittanut yli 8000€ rahaa. Itseasiassa suurimman osan sijoituksiin liikenevistä rahoista siirsin Fast Investiin. Koin sen tosi helppona tapana sijoitusvarallisuuden kasvattamisessa.  Oli ihana seurata kuukausittain kasvavia korkotuottopylväitä ja ajattelinkin että lopetan uuden rahan sijoittamisen, kun saan 100€/kk korkotuottoa. No, tämä tavoite murtui paniikin iskiessä.

Huolimatta siitä ettei Fast Investin kanssa ollut ongelmia totesin, että mun on pakko vähentää pääomaa siellä. Myin 4000€:n edestä sijoituksia pois ja sijoitin rahat muualle. Helmikuun loppupuolella nostin vielä 500€ maksettuja lainoja ja korkoja. Olo helpotti heti 4000€:n tipahdettua tilille.

Vaikka en näe asiaa enää samalla tavalla pelkkään huijaukseen perustuvaksi olen ajatellut nostaa rahaa joka toinen kuukausi 500€ sitä mukaa kun lainan maksuja ja korkoja tulee takaisin. Lisää uutta rahaa en enää vertaslainoihin ainakaan toistaiseksi laita.

Fellow Financeen olen tainnut helmikuussa tehdä jonkun ylimääräisen siirron ja siellä pyörittelen rahoja jälkimarkkinoilla. Pyrin ostamaan myöhässä olevia lainoja 70-80% niiden arvosta. Jonkun verran pystyy arvioimaan tulevatko myöhästymisestä huolimatta maksetuksi. Tässä on kyllä helppo mennä täysin metsään ja ottaa takkiin reilusti. Mutta toisaalta mahdollisesti tehdä mukavia prosentuaalisia voittoja. Rahat joita liikutan on niin pieniä etten näe tappioillekaan juuri merkitystä. Tämä on kuitenkin täysin uhkapeliä enkä suosittelisi tätä kenellekään.

Neo Financessa mulla on joku 600-700€ omaa pääomaa kiinni. Sinne en ole sijoittamassa lisää enkä kyllä nostamassa poiskaan. Kurkistan sinne välillä ja sijoitan maksetut lainat ja korot uudelleen, en muuta. Ehkä jossain vaiheessa alan pieniä määriä kerrallaan nostamaan rahoja mutta nyt näen sen turhaksi.

Vertaislainojen osuus sijoituksistani on siis pienentynyt nyt merkittävästi ja jatkan tätä vielä siihen saakka, että omaa pääomaa niissä on kiinni max. 2000€ kolmessa eri palvelussa. Kaikki nostetut rahat sijoitan heti uudelleen etteivät vaan päädy käyttöön tai turhuuksiin. Nyt nostetut 4500€:a olen uudelleen sijoittanut uuteen ETF:n ja superrahastoihin.

No nyt heiluu osakekurssitkin pahasti ja sijoitusvarallisuus tippuu päivä päivältä. Osakkeiden osalta tässä on mahdollisuus ostaa halvemmalla mutta vertaislainoissa rahan menettäminen on nimenomaan kokonaan rahan menettämistä.

sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Tammikuun menot, säästöt ja sijoitukset


Tammikuun menojen listaus on viivästynyt, koska en oikeasti tykkää tästä yhtään. Mietin jo etten näitä listailisi, mutta itseni kannalta on tosi tärkeä nähdä mihin rahani menevät. Näistä on myös jälkikäteen helppo laskea miten paljon olen vuoden aikana sijoittanut omaa pääomaa lisää.

Menot:
Asuminen 1100€
Ruoka 627,98€
Vaatteet 96,65€
Puhelin 63,01€
Harrastukset 0€
Ulkona syöminen 103,10€
Bensa 255€
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 55,50€
Muut 737,55

Yhteensä: 3038,78€


Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 485,37€
Fast Invest 300€

Yhteensä: 785,37€


Tammikuu sijoitusten osalta oli aika poikkeuksellinen siitä, että myin Teslat ja niistä saadun rahan uudelleen sijoitin Fast Investiin (835,59€), Superrahastoihin (400€) sekä Fellow Finance (100€). Nämä summat eivät tietenkää ole näkyvissä tässä. Lisäksi tammikuusa siirsin vielä ylimääräistä Fast Investiin näkyvillä olevat 300€. Helmikuussa alussa olenkin sitten siirtänyt Fast Investistä rahaa takaisin, mutta tästä kirjoitan vielä ihan oman postauksen.

Muut menot ovat tammikuussa isot, koska olen maksanut tammikuussa talviloman, ilman tätä oltaisiin päästy varmasti alle 2500€:n menoihin.