Sivut

maanantai 30. maaliskuuta 2020

Sijoitustilit lapsille

Alkuvuodesta avasin Nordnettiin arvo-osuustilit lapsille. Hakemusten käsittelyssä kesti kuitenkin viikkoja, mutta viime viikolla ne vihdoin tulivat näkyville omille sivuilleni Nordnettiin.

Aikaisemmin olen siirtänyt joka kuukausi lasten säästötileille 20€/per lapsi. Tämä varmaan monesta tuntuu tosi pieneltä summalta, mutta itse olen ajatellut sen olevan tyhjää parempi. Monet eivät varmasti pysty säästämään edes näin pientä summaa lapsille kuukaudessa. Mulle ei ainakaan vanhemmat ole koskaan pystyneet säästämään rahaa. Sain toki säännöllisesti viikkorahaa, joilla jouduin ostamaan muun muassa karkit. Tästä pienestä rahasta ei koskaan jäänyt mitään säästöön. Syntymäpäivinä, jouluina ja muin lahjoina saadut rahat kuitenkin kiikutin pankkiin säästötilille. Monet ystäväni tuhlasivat myös nämä rahat. Muistan kun pankkikirja näytti 10 000 markan summaa, voi sitä ilon määrää. (Muistaako muuten joku lukija ne vanhat pankkikirjat, joihin otot ja panot kirjattiin?) Muistaakseni summa hupeni kuitenkin aika pian, koska muutin omilleni asumaan.

Lapset ovat aika eriarviosessa asemessa myös Suomessa. Tosilla saattaa olla kymmenien tuhansien eurojen vanhempien keräämät säästöt muuttessaan omilleen ja toisilla ei ole mitään. En tiedä miten eri tavalla arvostus rahaan näillä kahdella ääripäällä näkyy aikuisena. Itse toivon, että omat lapset oppisivat arvostamaan rahaa ja käyttämään sitä fiksusta, siitä huolimatta, että tulevat saamaan jonkinmoisen pesämunan aikuistuttaan. Käyn lasten kanssa aika paljon keskustelua rahasta, erityisesti siitä, että mitkä ovat sellaisia hankintoja, jotka oikeasti tarvitee. Olemme myös keskustelleet sijoittamisesta ja säästämisestä. Keskustelun tuloksena lasten toiveena on, että heidän kukkaroissa olevat rahat sijoitetaan rahastoihin sekä jatkossa kaikki lahjaksi saadut rahat.

Itse aion jatkossa nostaa lapsille säästettävää summaa 30€/lapsi. Rahat siirtyvät jatkossa Nordnettiin, jossa tein kuukausisäästämissopimuksen Nordnet indeksirahasto Suomeen ja Norjaan. Norja valikoitui kuukausisäästökohteeksi siksi, että se on eniten laskussa täällä hetkellä ja toivon sen siksi vuosien päästä olevan tuottoisin. Nordnetin indeksirahastot ovat siitä hyviä, että ne ovat kuluttomia eikä lasten pienistä sijoituksista mene kuluja. Jollain aika jäntellä nostan lasten kuukausisäästösummia tai lisään uuden sijoituskohteen.

Lapsille sijoittamisessa pidän huolen myös siitä, että molemmille menee vuosittain sijoituksiin täysin sama summa ja sijoitan rahat samaan aikaan, koska haluan heillä olevan yhtä paljon pesämunaa kun tulevat aikuisiksi. Toisaalta tämä voi vielä muuttua, jos heidän omat halut säästää ja sijoittaa muuttuu. He voivat tulevaisuudessa myös saada perheen ulkopuolelta eri tavalla rahaa esim. kesätöistä ja haluta käyttää ne eri tavalla. Tähän en tietenkään voi vaikuttaa muuta kuin keskustelemalla ja opettamalla järkevää rahankäyttöä.

lauantai 21. maaliskuuta 2020

Oma sijoitusstrategia

On ollut vaikea katsoa sijoitusvarallisuuteni sulaamista. Olen joutunut lukuisia kertoja hokemaan itselleni että tämä on vain mahdollisuus ostaa halvemmalla ja joidenkin vuosien päästä olen taas mukavasti voitolla. Toisaalta lasku voi jatkua vielä pitkään ja kaikki yritykset eivät välttämättä kestä tätä talouskriisiä.

Toki tällä hetkellä huolta ja ahdistusta herättää muukin kuin sijoitusvarallisuuden hupeneminen. Arki on aika haastavaa tällä hetkellä, huolettaa ja pelottaa oman ja läheisten terveyden puolesta. Taloudellisten seuraukset mietityttävät muutenkin kuin osakkeiden osalta. Itsellä työt tuskin loppuvat, mutta monella läheisellä ei välttämättä ole näin. Kuinka paljon tavallisilla kotitalouksilla tulee "konkursseja", ei pystytä maksamaan lainoja ja kaikki lähtee alta.

Menin nyt vähän sivuun sijoitusstrategiastani. Vaikka tavallaan tämä lainojen maksukin liittyy siihen. Vielä vähän aika sitten pohdin ensimmäisen sijoitusasunnon ostoa jopa sillä asteella että löysin muutamia mahdollisia kohteita. Luonnoksista löytyy itseltäni julkaisematon teksti "Mikä sijoitusasunnon ostossa pelottaa?". Tätä teksiä en saanut koskaan valmiiksi, mutta se suurin pelko on tämä taloudellisen tilanteen nopea muuttuminen, lama, korkojen nousu. Tänään olen kiitollinen siitä etten ehtinyt asuntokaupoille. Itselläni oli reilut 5000€ kerätty käsirahaa, jotka olin säästänyt rakennusprojektia varten, joka sekin onneksi laitettiin jäihin.

Nyt sijoitan tätä 5000€:a pikku hiljaa osakkeisiin. Ostan jo salkussa olevia osakkeita, kun tippuvat. Valitsen ostokohteet sen mukaan missä suurin miinus prosentti.  Miinus prosentti kuitenkin pitää olla vähintään 25 omista keskiostohinnoista. Seuraan myös muutamia muita yhtiöitä, joita aion ostaa kun tiputusta on tapahtunut vähintään 50%. Rahastoihin sijoittamista jatkan normaalisti 300€/kk. Lisäksi kerään Nordnettiin pientä vararahastoa jolla tarkoitukseni on ostaa muutamia seuraamiani rahastoja mikäli tulevat riittävästi alas.

Pyrin myös säästämään nyt mahdollisimman paljon muutenkin, koska 5000€ on todennäköisesti sijoitettu todella nopeasti ja pohja voi olla vielä kaukana. Lisäksi tämän tilanteen jatkuessa pitkään voi asuntojen hinnat tulla muutaman vuoden aikana reilusti alas. Tällöin sijoitusasunnonkin voisi saada edullisemmin. Nyt haluaisin maksaa nykyisen kodin lainaa lisälyhennyksin pois eli alan keräämään myös pientä säästöä lisälyhennyksiä varten.

Vertaislainoihin en sijoita enää lisää. Fast Investistä olen ajatellut nostaa rahaa pois niin, että siellä on 2000€:a kiinni omaa pääomaa. En tiedä tällä hetkellä miten paljon omaa pääomaa siellä on, mutta rahaa siellä on nyt noin 4000€. Fellow Financessa olen innostunut ostelemaan lainoja, joka iso riskistä kyllä. Tätä haluan jatkaa. Neo Financesta haluaisin nostaa kaiken pois. En pidä Neon sivuista lainkaan ja siksi en siitä ole missään vaiheessa innostunut. Omien rahojen saaminen sieltä vie kyllä aikaa, koska laina-ajat pitkiä. Toki lainat voisi myydä pois jälkimarkkinoilla, mutta en usko senkään onnistuvan ilman alennusmyyntiä. Pikku hiljaa näiden kanssa siis etenen. Nostetut rahat sijoitan heti uudelleen etteivät vaan "häviä" johonkin.

Nyt kun olen tehnyt suunnitelman siitä miten sijoitan tässä tilanteessa on paljon helpompi jatkaa. Suosittelen samaa muille tee suunnitelma ja etene sen mukaan. Jos et tarvitse rahoja lähivuosina ei pitkällä tähtäimellä pitäisi olla huolta siitä että jäisi tappiolle. Nyt vaan pääkylmänä eteenpäin.

torstai 19. maaliskuuta 2020

Sijoitusten arvo laskee

Jokainen sijoittaja on viime viikkoina varmasti katsellut omaa varallisuutensa kutistumista haikein mielin. Jotkut ehkä jopa kauhun sekaisin tuntein. Kauhun sekaisin tuntein ehkä ne jotka ovat rahoittaneet sijoituksena pitkälti lainarahalla. Selvää on että korona on aiheuttanut/aiheuttamassa suuria taloudellisia haasteita. Vielä ei varmasti pitkään aikaan ole tiedossa kuinka syvän kuilun pohjalla käydään, mutta varmaa on että johonkin monttuun on nyt päädytty.

Itse uskon vahvasti, että tämä on vasta alkusoittoa sille mitä osakemarkkinoille sekä koko maailman taloudelliselle tilanteelle on tapahtumassa seuraavien kuukausien ja vuosien aikana. Itselleni tämä tarkoittaa sitä, etten tule missään tapauksessa saavuttamaan asettamiani tavoitteita sijoitusvarallisuuden kasvun osalta. Kirvestä kaivoon en ole missään tapauksessa heittämässä vaan nyt olisi aika luoda sijoitusstrategia ja pitää siitä kiinni tapahtui markkinoilla mitä tahansa.

En ole käynyt laskemassa vielä miten paljon sijoitusvarallisuuteni on laskenut, mutta punaista näyttää lähes kaikilta osin ja sulanut on tuhansia. Se on turhauttavaa kun olen helmikuussakin sijoittanut lisää yli 1000€ niin kaikki se on sulanut johonkin. Tällä viikolla on tullut huikeita tiputuksia ja joidenkin salkussani olevien osakkeiden arvo on tippunut muutamassa viikossa jopa - 70%.  Todella hurjaa kyllä. Olen tällä viikolla tehnyt pieniä ostoja useita kertoja, heittänyt toimeksiantoihin isoilla pudotuksilla olevia ostohintoja ja sitten päivän päätteeksi todennut yllättävän paljon toteutuneita kauppoja.

Eniten tässä kokonaisuudessa vituttaa se, että myin Fast Investistä 4000€:n edestä sijoituksia pois ja sijoitin rahat juuri ennen kuin tipahdus alkoi eri rahastoihin. Tämän Koronan mahdolliset seuraukset kuin olisi silloin osannut ennakoida niin olisin nyt pystynyt samalla rahalla huomattavasti enemmän. Mutta tätä tämä sijoittaminen kai joskus on. Nyt vaan tarvitaan malttia ja rautaisia hermoja. 

sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Helmikuun menot, säästöt ja sijoitukset

Menot:
Asuminen 1100€
Ruoka 792,28€
Vaatteet 0€ 
Puhelin 60,78€
Harrastukset 0€
Ulkona syöminen 23,08€
Bensa 145,12€
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 14,97€
Muut 273,49€

Yhteensä: 2409,72€


Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot:745€
osakkeet 412,73€
Fellow Finance 200€ 

Yhteensä: 1357,73€

Helmikuu näyttää lukuina tosi hyvältä. Pääsin alle 2500€:n menoihin ja sijoitukseenkin on mennyt mukava summa rahaa, joka tosin mukavasti tässä viime viikkoina tainnut sulkaa. Muista menoista pystyy varmasti vielä nipistämään sekä ruuasta kun tekee tarkempia valintoja. Muina menoina olen ostanut joitankin kodin tarvikkeita, jotka eivät olisi olleet välttämättömiä. Vaatteita en ole helmikuussa ostanut lainkaan mikä on blogihistorian ensimmäinen kerta! Voi olla että jopa ensimmäinen kerta sen jälkeen, kun olen alkanut saamaan säännöllisiä tuloja 17 vuoden ikäisenä.