Sivut

keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Ajankäytöstä

Tiedättekö sen tunteen, kun pitäisi saada tehtyä vaikka mitä, mutta huomaa kokoajan tekevänsä jotain ihan muuta? Minulla on pidemmän aikaan ollut tällainen kausi. Istahdan monta kertaa päivässä koneelle tarkoituksena tehdä töitä. Töiden teko ei kuitenkaan luista vaan huomaan kokoajan eksyväni johonkin mielenkiintoisille nettisivuille. Tämän blogin aloittamisen myötä olen löytänyt ihan uuden maailman; olen alkanut selata muita sijoitus- ja säästämisblogeja. Olen tajunnut, että niitä on paljon ja tosi mielenkiintoisia blogeja. Aikaisemmin olen vaan lukenut erilaisia lifestyle-blogeja, joten nyt itselläni on ainakin tuplaten blogeja, joita säännöllisesti kurkkaan. Tämä kaikki aika on usein vaan pois jostain muusta.Oma ajankäyttöni ei todellakaan ole hallinnassa. Huomaan helposti siirtäväni huomiseksi sellaisia asioita, joita ei ole ihan pakko tehdä tänään. Minun tarvitsisi opetella tekemään pois kaikki sellaiset mitä voin tehdä tänään ja sitten huomenna ottaa rennommin jolloin aikaa voisi jäädä, vaikka juuri blogien lukemiseen. Toimin kuitenkin jatkuvasti niin, että teen asiat vasta silloin kuin deadlinet uhkaavat kaatua päälle. Deadlinen koputtaessa ovelle olen kieltämättä hyvin tehokas. Olen paljon pohtinut miten tehokas voisin ollakaan, jos oikeasti käyttäisin aikaani paremmin.

Kaikkein viimeisimpään tippaan venytän kilometrikorvausten hakemista työnantajalta sekä oman yritystoiminnan laskutuksen tekemistä. Tämä on ihan naurettavaa, koska niiden huolehtiminen vaikuttaa suoraa omaan talouteeni. Niiden tekeminen on vaan niin työlästä ja inhottavaa. Nyt otan itseäni niskasta kiinni ja aloitan kilometrikorvauksista, jotka ovat ehdottomasti inhokeista inhokeimmat. Näidenkin osalta olisi kaikkein parasta ja yksinkertaisinta, että syöttäisin kilometrin kerran viikossa ajopäiväkirjaan, mutta ei.Ehkäpä minun kannattaisi alkaa opetelemaan tehokkaampaa ajankäyttöä. Tehokkaammalla ajankäytöllä voisin myös paremmin vaikuttaa tulojeni optimointiin niiden hankkimiseen käytetyn ajan suhteen. Paremmalla ajankäytön hallinnalla itselläni olisi mahdollista saada enemmän tuloja samassa ajassa, jolloin olisi mahdollisuus saada myös enemmän rahaa sijoittamiseen.

maanantai 25. kesäkuuta 2018

Miljonääriksi 500:ssa päivässä?

Luin juhannuksena jutun Lauri Salovaarasta. Voin häpeäkseni tunnustaa, etten oikeasti tiennyt kuka tämä herra edes on. Luettuani muistelin joskus aikaisemminkin kuulleeni hänen projektistaan tulla miljonääriksi 500:ssa päivässä.

Nyt hänen 500:n päivän projektinsa on tulossa päätökseen ja todennäköisesti miljonäärinä, ainakin joidenkin laskujen mukaan. Jos olen ymmärtänyt oikein, Salovaara on mukana erilaisissa starup-yrityksissä ja hänen melkein miljoonaansa koostuisi nimenomaan näiden arvosta. Netin keskusteluissa on kritisoitu sitä, miten näiden starup-yritysten arvo lasketaan? Niiden arvo voi olla ihan jotain muuta mitä on laskettu. Mikäli Salovaaran katsottaisiin onnistuneen hänen pitäisi nämä pystyä realisoimaan nämä rahaksi, joka ei välttämättä olisi helppoa tai tapahtuisi sellaisilla summilla mitä hän itse on ajatellut. Myöskään hänen veloistaan ei ole tietoa.

Salovaaralla on ollut miljoonajahdissa käytössä keinoja, joita meillä tavallisilla pulliaisialla ei ole; julkisuus, yhteistyötahoja ja mahtavia neuvonantajia.

Oikeastaan minulle itselleni ihan sama miten on laskettu yritysten arvo tai millaisia keinoja hänellä on ollut käytössä rahojen haalimiseen. Tosi mielenkiintoinen ja motivoiva projekti joka tapauksessa. Tässä on mielestäni enemmän kysymys siitä, että ihminen voi saada aikaiseksi, vaikka mitä jos vain haluaa ja työskentelee kohti tavoitteita.

Itselläni on jokunen vuosi aikaa 40 vuoden rajapyykkiin (enemmän kuin Salovaaralle ennen hänen projektin alkua). Olisihan se hienoa 40-vuotiaana olla miljonääri. Sitä voi tavoitella, mutta itselläni käytössä olevilla keinoilla se ei taida olla mahdollista vai voisiko?


tiistai 19. kesäkuuta 2018

Osakesalkun kasvatusta

Nopealiikkeisenä naisena en jäänyt aikailemaan lomarahojen tipahdettua tilille vaan suuntasin heti osakekaupoille.  Senkään takia ne aikaillut, koska muutaman viikon tuumailu siitä mitä ostan olisi todennäköisesti aiheuttanut sen, ettei rahoja osakkeisiin olisi tililtä enää löytynyt. Kallistuin ostamaan YIT:n osakkeita. En osaa perustella miksi, ehkä sen takia, että sain niitä kaikkein eniten samalla rahalla. Tiedän ettei tämä ole paras kriteeri tehdä valintoja osakesijoittamisessa, mutta tehty mikä tehty.

Oma sijoittaminen perustuu ainakin vielä tällä hetkellä pitkälti siihen, että ostan mikä hyvältä tuntuu sen tarkemmin asioihin perehtymättä. Oikeasti osakkeidenkaan kanssa en yksinkertaisesti kunnolla tiedä millaisia asioita pitäisi tarkistaa ennen ostoa. Olen lainannut osakesijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta, mutta niiden lukeminen itselleni on vain yksinkertaisesti puuduttavaa, ei todellakaan mitään kevyttä kesälukemista.

Omalta osaltani en juurikaan mieti riskejä, koska totuus on se, että jos en rahaa laittaisi sijoituksiin ne menisi kuitenkin johonkin muuhun. Sijoittamisessa on aina se mahdollisuus, että ne kasvavat ja vaikka ei kasvaisikaan vaan pysyisivät edes samassa, ovat ainakin tallessa.


torstai 14. kesäkuuta 2018

Lomarahat osakkeisiin

Mikä ihana yllätys! Olin kokonaan unohtanut, että tässä kuussa tulee lomarahat. Koska en ollut muistanut huomioida lomarahojen tuloa, päätin sijoittaa lomarahat kokonaisuudessaan osakkeisiin. Ongelma vaan on, etten osaa päättää mitä osakkeita ostan.

Kirjoitin aikaisemmin Altian osakkeiden oston yhteydessä, että oli jo tehnyt ratkaisun mitä osakkeita ostan, kunnes huomasin Altian listautumisen ja päädyinkin niihin. Nämä silloin valitsemani osakkeet olivat Terveystalon osakkeita. Terveystalon osakkeet ovat myös nyt vahvana ostovaihtoehtona. Silloin, kun niitä katselin ne maksoivat noin 8€kpl ja nyt yli 10€. 10€/kpl on varmaan joku kipuraha näihin itselläni.
Terveystalossa näen kasvun mahdollisuutta ja potentiaalia pitkälle tulevaisuuteen. Yksityisten terveyspalvelujen käyttö todennäköisesti kasvaa tulevaisuudessa. Ihmisillä on erilaisia sairaskuluvakuutuksia, jotka korvaavat lähes kaikki terveydenhuollon palvelut. Mikäli Sote ja valinnanvapaus terveyspalveluissa toteutuvat uskon tämän siivun kasvavan. Väestön vanheneminenkin lisää terveyspalveluiden tarvetta. Eli monta asiaa mitkä puoltaisivat Terveystalon ostoa ainakin omissa mielikuvissani.

Toinen vaihtoehto olisi etsiä kohde joka maksaa hyvin osinkoa, mutta ei osaketta kohtaan ole erityisen kallis. Itselläni on käytössä pienet rahat, joten lähtökohtaisesti en voi kovin kalliita osakkeita kappale hinnaltaan ostaa. Nordean näkisin tässä vaihtoehdoksi. Mutta kokoajan mielestäni uutisoidaan Nordean vähentävän henkilökuntaa eli Nordean kasvuun ja kukoistukseen siirtyminen tuntuu vähän epärealistiselta.Kolmantena vaihtoehtona pohdin YIT:n ostamista. Ne ovat halpoja ja osakkeen kappalehintaan nähden maksaneet hyvää osinkoa (kai). Rakentaminen on taas ollut selvässä kasvussa ja uskon kasvuun myös ainakin muutamana seuraavana vuotena.

Samalla rahalla Nordeaa saisi enemmän kuin Terveystaloa, mutta kaikkein eniten YIT:tä. Jos jokainen toimeksianto ei maksaisi erikseen ostaisin varmaan kaikkia 50kpl tässä kohtaan.

Jos jollain on jotain ajatusta mitä kannattaisi tehdä niin ihan rohkeasti nyt mielipiteitä!

maanantai 11. kesäkuuta 2018

Sijoitustavoitteita

Olen aikaisemmin esittänyt, että oma tavoitteeni liittyen sijoittamiseen on tulla miljonääriksi. Mitä enemmän sijoittamista mietin, huomaan tarvitsevani paljon yksinkertaisempia tavoitteita lyhyemmällä tähtäimellä. Mikäli lyhytaikaisia tavoitteita ei ole, todennäköisesti en koskaan pääse edes kohti tietynlaisia unelmia vauraudesta. Helposti alkaa elämään harhakuplassa, että asiat vaan tapahtuvat ilman, ettei niiden eteen tarvitse tehdä mitään.

Kuukausitasolla olen nostanut rahastoihin menevää määrää, niin että itselläni on kaksi rahastoa, johon menee 50€/kk ja kaksi rahastoa johon menee 50€/joka toinen kuukausi. Nämä takuu varmasti toteutuvat jatkossakin, koska ne menevät suoraveloituksella joka kuukausi tilipäivänä. Näiden lisäksi tavoitteeni on tämän vuoden aikana ostaa kahta uutta rahastoa, jolloin yksittäisellä isommalla summalla (noin 500:lla €:lla). Sekä hankkia Altioiden kaveriksi jonkun muun firman osakkeita vähintään 100kpl.


Yhtenä tavoitteena olen esittänyt ensimmäisen sijoitusasunnon ostamisen vuoden 2019 aikana ja sitä ennen säästämistä 400€/kk tätä varten. Olen alkanut kallistua siihen, ettei sijoitusasunnon hankita mahdollisesti ole ajankohtaista vielä 2019 vaan haluaisin maksaa nykyisen asuntolainan ensin pois, jolloin riskit kaiken kaikkiaan olisivat pienemmän. Tästä aiheesta kirjoitan oman postauksen myöhemmin. En ole vielä haudannut tavoitetta sijoitusasunnon ostosta 2019 vaan tavoite se edelleen on. Ja tavoitteena on saada 400€/kk säästöön asuntosijoittamista varten.

Seuraavan viiden vuoden tavoitteeni on tuplata rahastoissa ja osakkeissa olevan sijoitusvarallisuuteni joka vuosi. Eli tämän vuoden lopussa sijoitusvarallisuuteni olisi 10000€,
vuonna 2019 20 000€,
vuonna 2020 40 000€,
vuonna 2021 80 000€ ja
vuonna 2022 160 000€.

En tiedä onko se realistista, ehkä vuodet 2019-20 vielä onnistuvat jotenkin, mutta seuraavat eivät sitten ehkä enää.

Seuraavan viiden vuoden tavoitteenani on myös maksaa nykyisen kotimme asuntolaina kokonaan pois (tämä tarkoittaa noin 2200€ lainan lyhennystä kuukaudessa). Tavoite on kova, mutta huomaan pohtivani miten paljon turvaa ja mahdollisuutta rohkeammin sijoittaa se toisi, että itsellä on velaton koti.

Eli lyhennettynä tämän hetkiset tavoitteet:
* jatkaa rahastoihin meneviä suoraveloituksia normaalisti
* ostaa vuoden 2018 aikana kahta uutta rahastoa vähintään 500€:lla/kpl
* ostaa vuoden 2018 aikana vähintään 100kpl uusia osakkeita
* säästää joka kuukausi 400€ asuntosijoittamista varten (asuntosäästöä 2018 pitäisi kertyä touko-joulukuun aikana yhteensä 3200€)
* ensimmäisen sijoitusasunnon osto vuonna 2019
* vuoden 2018 lopussa rahastoissa ja asunnoissa oleva sijoitusvarallisuuteni on vähintään        10 000€ ja seuraavan viiden vuoden tuplaan sijoitusvarallisuuden joka vuosi
* maksaa nykyisen asunnon asuntolaina pois seuraavan viiden vuoden aikana


Tavoitteet on kovat, mutta uskon niiden olevan mahdollisia! Tavoitteisiin pääseminen vaatii itseltäni selkeää kuluttamisen vähentämistä. Kuluttamisen vähentämistä pitää vahvasti vielä harjoitella, minkä toukokuun menot kertoi...

perjantai 8. kesäkuuta 2018

Toukokuun menot sekä sijoitukset ja säästöt

Olen vihdoin saanut listattua toukokuun menot ja olen aika järkyttynyt niistä.

Asumismenot 1100€
Ruoka 631,56€
Pysäköintimaksut 69€
Harrastusmenot 779,50€
Lahjat 158,04€
Lastenhoitomenot 522€
Ulkona syöminen 66,50€
Vaatteet 386,38€
Polttoainekulut 186,14€
Luottokorttilasku 505,50€
Askartelutarvikkeita 14€
Puutarhajuttuja 156,06€
Puhelinkulut 75,06€

KAIKKI YHTEENSÄ 4649,74€

Sijoittamiseen/säästöön mennyt raha: 
Sijoituksiin 150€
Yhteensä 150€

Enkäpä näitä menoja pitäisi vähän selitellä...

Toukokuuhun sattui jonkun verran ylimääräisiä menoja muun muassa harrastusmaksuissa. Lasten alkukesän harrastuksiin liittyvien leirimaksujen eräpäivät osuivat kaikki toukokuulle. Lähtökohtaisesti meillä menee paljon rahaa lasten harrastuksiin kuukausitasolla, mutta ei sen sentään noin paljon useinkaan ole. Toukokuulle oli jostain syystä kaksi päivähoitolaskua, alkukuuhun ja loppukuuhun.

Ostamani Parikat näkyvät vaatemenoissa. Ruokaan mennyt raha on huomattavasti enemmän kuin oletin menevän. Tosin kuitteja tarkastellessa olen käynyt ruokakaupassa lähes joka päivä hakemassa jotain. Suunnitelmallisuudella uskon saavani tästä melkein puolet pois. Toukokuuhun osui äitienpäivä, koulujen ja hoidon päättäjäisiä sekä synttäreitä ja siksi lahjoihin on mennyt ehkä normaalia kuukautta enemmän rahaa.

Luottokorttilaskuun vaikutti alkukuusta ollut ulkomaanmatka ja työn takia ostetut lentoliput, jotka laskutan myöhemmin muualta takaisin. Yleensä pyrin siihen, etten käytä luottokorttia Suomessa ollenkaan. Tämä tosin ei aina toteudu.

Olen joutunut tässä kuussa maksamaan muun muassa noita harrastusmenoja säästötililtä, enkä ole saanut säästöön sitä 400€, jonka suunnittelin saavani mahdollista asuntosijoittamisen harjoittelemista varten. Asumismenoihin itselläni menee aina sama summa kuukaudesta, josta menee lainanlyhennys sekä muut asumiskulut. Sijoituksiin menee myös suoraveloituksella aina 150€. Polttoaine- ja puhelinkulut ovat kuukausitasolla varmaankin suunnilleen tuota luokkaa aina.

Kesäkuun tavoitteena on pienentää ruokakuluja ja päästä menoissa alle 4000€ kaiken kaikkiaan. Muutamia ylimääräisiä menoja ikävä kyllä kesäkuuhunkin tulee, samoin työhön liittyviä lentolippuja olen joutunut taas omalla luottokortillani ostamaan.

Toukokuun menoista voi havaita, että ilmaa niissä on aika paljon ja järkevällä talouden suunnittelulla sijoittamiseen voisi löytyä rahaa huomattavasti enemmän kuin 150€ kuukaudessa.

tiistai 5. kesäkuuta 2018

Toukokuun tuhlaukset

Toukokuu oli ehdottomasti kiireisin/stressaavin/raskain kuukausi tänä vuonna, ainakin tähän asti. Kiireisestä kuukaudesta palkitsin itseni ja tuhlasin yhdet ihanuudet.


Parikkojen osto näkyy toukokuun budjetissa, mutta ajattelen niiden siltin olleen joka ainoan pennin arvoiset. (Ja ennen kaikkea minun ansainneen nämä!)


Joku voi kauhistella sitä, miksi kukaan järkevä ihminen maksaa kengistä Parikkojen summaa. Uskon tällaisten ostosten kuitenkin loppupeleissä säästävän rahaa sekä ympäristöä. Voisin ostaa jostain halpavaateketjusta viimeistä kesätrendiä olevan paidan parilla kympillä ja käyttää sitä yhden kesän. Yhden kesän jälkeen se olisi heikoista materiaaleista johtuen sekä trendien nopeasti muuttumisen jälkeen käyttökelvoton. Useimmiten ostaessani itselleni vaatteita ja kenkiä pyrin panostamaan siihen, että ostan  laadukkaita ja ajattomia tuotteita, jotka usein ovat vähän hintavampia. Omistan aika monta sellaista vaatetta, jotka olen ostanut yli kymmenen vuotta sitten eikä päällepäin oikeasti uskoisi näin olevan. 


Olen käynyt toukokuun budjettia läpi, mutta se ei ole edelleenkään valmis. Kiireisyys näkyy (ehkä) myös rahanmenossa; kun on ollut kiire, on tullut enemmän tehtyä ei niin järkeviä valintoja kaupassa. Olen selvästi tilitapahtumista ja kuiteista päätellen käynyt paljon kaupassa tekemättä suunnitelmia siitä mitä ostan, jolloin myös rahaa on varmasti kulunut enemmän kuin suunnitelmallisesti ostoksia tekemällä. Kauhukseni huomasin, että käyttötililtä löytyi toukokuussa 63 tilitapahtumaa, jonka lisäksi itselläni on kaksi muuta tiliä, joista olen jotain menoja maksanut tässä kuussa. Toivon mukaan saan tällä viikolla vielä toukokuun menot esille tänne blogiinkin, tosin kovin suurella ylpeydellä en sitä esittele...