perjantai 20. huhtikuuta 2018

Asuntosijoitushepuli

Edellinen tekstini aiheutti minussa jonkun asuntosijoitushepulin. Lähdin tutkimaan asuntosijoittamista. Ennen kaikkea selasin myytävänä olevia asuntoja, joissa olisi jo valmiiksi vuokralainen, joka hoitanut oman osuutensa eli vuokranmaksun ja asumisen kunnolla. Löysinkin yhden niiiiiin hyvän. Laitoin jopa asunnon välittäjälle tarkempaa kyselyä asunnosta ja vuokralaisista, kunnes palasin takaisin maanpinnalle ja totesin, ettei vielä ole sijoitusasunnon oston aika. Tai lähinnä en tiedä kestääkö talouteni sen, jos asunto olisi jossain vaiheessa ilman vuokralaista muutaman kuukaudenkin? En usko, että asuntoon olisi vaikea löytää uutta vuokralaista sen sijainnin vuoksi, mutta näen erittäin tärkeäksi varautua siihenkin.

Lisäksi tällä hetkellä joutuisin ostamaan koko asunnon velkarahalla, enkä tiedä onko se hyvä asia? Mieleeni tulee heti; jos korot nousevat muutamankin prosentin, nouseeko lainanlyhennys sellaiseksi, että pahimmillaan asunnosta ei saa ollenkaan tuottoa? Ilmeisesti jotkut asuntosijoittajat ostavat asuntoja lainalla ja maksavat pelkkiä korkoja, jolloin saavat mahdollisimman suurta tuottoa. Joskus se laina on kuitenkin maksettava pois vai onko siinä ajatus, että tehdään jonkun aikaan tuottoa asunnolla, sitten se myydään pois ja lainakin samalla maksetaan pois? Tällöin vaikka asunnon myisi samalla hinnalla millä se on ostettu, tuottoa tulee kaikki vuokratulot-yhtiövastike-lainankorot, joka on enemmän kuin silloin jos lainaa lyhentää. Tosin sitten kun asunto on maksettu kokonaan, tuottoa on vuokratulot-yhtiövastike. Nykyisillä alhaisilla koroilla (huom! laskematta pelkällä perstuntumalla) voisi velkarahalla ostetulla asunnolla ja pelkkiä korkoja maksamalla ja myymällä asunnon sen jälkeen kun lyhennysvapaata ei enää saa, tienata enemmän.

Mutta takaisin löytämääni asuntoon ja siihen miksi ajattelisin sen olevan sijoituskohde. Tässä muutamia kohtia:

  • vuokralaiset valmiina (ei mene aikaa/rahaa vuokralaisten hakuun, on näyttöä siitä, että ovat hyviä vuokralaisia)
  • sijainti (sijaitsee alueella, johon on helppo löytää uusi asukas, jos edellinen päättää lähteä)
  • taloyhtiöön ei ole tulossa mitään isoja ja kalliita remontteja lähivuosina (lähinnä huomioisin sen että putkiremonttia eikä julkisivuremonttia ole tulossa)
  • vuokratuotto olisi yli 6% (jostain luin, että vuokratuoton olisi hyvä olla asuntosijoittamisessa yli 6%)

Laitoin itselleni kuitenkin vielä jäitä hattuun. Ensin lähden kokeilemaan sitä, miten talouteni oikeasti kestäisi sitä, että maksan yhtiövastiketta ja lainanlyhennystä enkä saa mitään tuloja. Eli suomennettuna siirrän syrjään 400€/kk ja katsotaan syödäänkö meillä sitten aina loppukuusta kynsiä. Olen siis karkeasti ajatellut, että katsomissani asunnoissa yhtiövastikkeet ovat noin 200€/kk ja lainanlyhennys sen hintaluokan asuntoihin 25 vuoden lainalla nykyisillä koroilla olisi myös noin 200€/kk. Jos saan rahaa kertymään esimerkiksi puolenajan säästöön 400€/kk niin siinä on sitten pieni raha asuntoa varten olemassa. En ajatellut näitä rahoja makuuttaa tilillä vaan laitan ne johonkin hyvin matalanriskin rahastoon todennäköisesti. Aloitan toukokuusta tämän projektin.

Olen myös nyt ottanut selkeän sijoitustavoitteen; vuoden 2019 aikana ostan ensimmäisen sijoitusasunnon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti