maanantai 9. huhtikuuta 2018

Budjetin laadintaa

Budjetin laadinta kuulostaa niin viralliselta ja hienolta. Oikeasti käytin taas googlea, kun mietin, että mikä on ihan oikea nimitys sellaiselle tulo- ja menolaskurille, jonka avulla on helppo kartoittaa tuloja ja menoja. Googlen avulla sitten päädyin käyttämään nimitystä budjetin laadinta.

Budjettiin laitetaan tulot- ja menot kuukausitasolla. Menoissa on hyvä huomioida myös niitä kuluja, jotka eivät esiinny joka kuukausi kuten vakuutusmaksut, matkailu, viihde, harrastukset. Näistä on hyvä laittaa keskiarvo mitä ne olisivat kuukautta kohden. Menot on hyvä arvioida mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin.

Tulot on monen helpompi arvioida kuin menot. Useimmilla tulot pysyvät jokseenkin samana joka kuukausi. Itselläni on tällä hetkellä säännölliset kuukausitulot sekä lisäksi epäsäännöllisiä extratuloja sen mukaan mitä päätoimisen työni lisäksi jaksan tehdä tai mitä on tarjolla.

Tulojen ja menojen välisenä erotuksen saa helposti selville mitä jää ylimääräistä rahaa joka kuukausi esimerkiksi juuri sijoittamiseen. Samalla pystyy tarkemmin tarkastelemaan sitä mihin rahaa menee reilusti ja olisko mahdollista jostain vähän karsia.

Tällaisia kohtia itse käytin omassa budjetissa:


TULOT
Palkkatulot
Lapsilisät
Muut tulot

MENOT
Asumismenot
Lainanlyhennys/vuokra/yhtiövastike
Sähkö
Vesi
Lämmitys
Muut
Kotitalousmenot
Ruoka
Vaatteet
Hygieniatarvikkeet
Lastenhoito
Terveydenhoitomaksut
Vakuutukset
(Autolainan lyhennys)
Auton polttoaine
Auton huolto
Sijoitukset
Puhelin/Internet/Kanavapaketit
Harrastukset
Matkailu
Lemmikit
Viihde(leffat/teatterit/elämyspuistot)
Lehdet
Muut menot


Autolainan lyhennys on tässä suluissa, koska sitä itselläni ei tällä hetkellä ole. Jokaisella on varmasti tässä kohtia, jotka eivät sovi itselle tai joku mikä kohta puuttuu. Niitä on helppo lisätä ja poistaa, mutta tässä on lista mistä on helppo lähteä kartoittamaan omia tuloja ja menoja. Netistä löytyy myös paljon erilaisia valmiita laskureita. 

Omassa elämässäni olen ikäväkseni kuitenkin huomannut, että nämä laskurit itsessään eivät paljoa auta. Olen laatinut oman budjettini menojen osalta yläkanttiin ja sen mukaan viivan alle jäisi ihan kiva summa rahaa sijoittamiseen. Tästä huolimatta en saa käytettyä sijoitukseen kuin ehkä puolet tästä, koska jostain mystisestä syystä tililtäni häviää rahaa. Tilipäivinä siirrän aina x summan rahaa ns. säästötileille sijoittamista varten, mutta helposti tulee siirreltyä rahaa takaisin, kun haluan ostaa jotain ylimääräistä. Varmaan tarvitsisi joku kuukausi kerätä kaikki kuitit mitä tulee ostettua ja alkaa tarkemmin seurata onko kaikki hankinta tarpeellista. Tiedän ettei todellakaan ole ja tunnustan ostavani aika paljon sellaista mitä ei tarvitsisi. Omat turhat ostokset on tarkoitus ottaa myöhemmin tarkempaan tarkasteluun. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti