Sivut

lauantai 21. syyskuuta 2019

Pienin askelin kohti unelmia

Blogihiljaisuus johtuu kiireestä ja uudesta vapaa-ajan innostuksesta; talosuunnittelusta. Kyllä talosuunnittelusta. Olen kirjoittanut siitä aikaisemmin, että muuttamalla pienempään ja edullisempaan asuntoon voisin nopeuttaa sijoitusvarallisuuden kartuttamista huomattavasti tai vaihtoehtoisesti lisätä vapautta elämään. Aiemmin kirjoittamani uudiskohteen hylkäsin kokonaan, mutta sattumalta huomasin vapaana olevan omakotitalotontin, sopivan kokoisen, hintaisen ja sopivalta paikalta. Tein vähän laskelmia ja totesin, että tässä saattaisi olla mahdollisuus saada uusi omakotitalo jopa niin, että väliraha jää 50 000-20 000€ plussan puolelle.

Esittelin ideani miehelle; taloudellisesti ja ajankäytöllisesti olisi kannattavampaa myydä nykyinen talo pois ja rakennuttaa pienempi sekä halvempi talo. Hirveän suurta suostuttelua ei tarvinnut käydä ja mies tarttui syöttiin. Tontti on varattuna ja suunnittelua tehdään täysillä. Penniäkään rahaa ei mihinkään vielä laitettu (paitsi säästöön), koska vanha talo tarvitsisi myydä pois, mutta kauhistuin välittäjien palkkioista. Myyntiä ei ole siis aloitettu ja rakentamista ei aloiteta ennen kuin on myyty. Olen valmis asumaan, vaikka kaksiossa seuraavan vuoden, jos tämä nyt toteutuu.

Sijoituksiin laittamani rahat tulevat todennäköisesti nyt pienenemään, koska haluan säästää taloprojektia varten. Haluan pystyä maksamaan erilaisia "pieniä" muutaman tuhannen menoeriä suoraan eikä niin, että tarvitsisi koskea nykyisestä talosta saatuihin rahoihin tai lainarahaan. Tällä pystyn vaikuttamaan siihen, että mahdollisen talon valmistuttua asuntolainaa jää mahdollisimman vähän. Jos käy niin ettei taloa koskaan tule, voin myöhemmin sijoittaa säästämäni rahat vaikka sijoitusasuntoon.

Missään tapauksessa sijoittamista en kuitenkaan laita kokonaan tauolle ja tavoitteet pysyvät mielessä kokoajan. Puolet säästöön, puolet sijoitukseen on ajatus.

Niin ja mulle tarjottiin työtä, ihan mahtavilla työehdoilla ja palkkatoiveenikin olisin saanut läpi, mutta kieltäydyin. Joku voi ajatella, että olen hullu, kun kieltäydyin, mutta päätin etten halua sellaista vastuuta ja stressiä mitä kyseinen työ olisi itselleni tuonut. Aikaisemmin en ehkä olisi "uskaltanut" kieltäytyä, mutta nyt olen oppinut oman rajallisuuteni, enkä halua kuluttaa itseäni työssä loppuun. Olen kuitenkin löytänyt itselleni nyt uuden työn, jonka pitäisi olla kevyempää ja stressittömämpää kuin nykyinen työni mikä näkyy myös palkassa. Aloitan uudessa työssä todennäköisesti vuoden vaihteessa, jolloin tuloni tulevat tippumaan nykyisestä 1000-1200€. Toki tähän pudotukseen olen laskenut myös yritystoiminnasta saadut tulot, jonka tauolle laittamista olen myös suunnitellut alkuvuodesta eteenpäin.

En tiedä miksi kaikesta huolimatta mieleni on aika tyyni asioiden suhteen. Ehkä siksi, että vihdoin loppukesän ja tämän syksyn aikana olen saanut tehtyä ihan konkreettisia ratkaisuja siitä, mihin suuntaan haluan elämääni viedä.

tiistai 3. syyskuuta 2019

Elätkö sen mukaan mikä on sinulle tärkeää?

Mieti hetki mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa elämässäsi. 

Omat kolme tärkeintä asiaa ovat: 
1) perhe
2) terveys
3) ystävät

Mieti tämän jälkeen miten paljon käytät aikaa näille asioille.


Mitkä olisivat kolme tärkeintä asiaa jos valitsisit ne niihin uhraaman ajan perusteella?

Ajankäyttöni perusteella kolme tärkeintä asiaani olivat:
1) työ
2) uran luominen
3) rahan ansaitseminen

Nyt on kyllä joku aika pahasti pielessä. Eikö niille asioille elämässä pitäisi antaa aikaa, jotka ovat tärkeitä? Työn ja rahan ansaitsemisen paineessa olen itse päästänyt erityisesti terveyteni retuperälle enkä ehdi tavata ystäviäni lainkaan niin paljon kuin haluaisin. Arjen kiire ja ympäristön paine aiheuttavat sitä, että ihan huomaamatta livumme kauemmas niistä asioista, jotka oikeasti ovat tärkeitä. Itsemme ulkopuolelta meille asetetaan tavoitteita ja painetta omistaa enemmän, jonka vuoksi pitää ansaita enemmän. Kun pitää ansaita enemmän pitää tehdä töitä enemmän, jolloin annamme vähemmän aikaa oikeasti tärkeille asioille. Suoritamme elämää, emme elä sitä. 

Tämä on mielestäni nimenomaan se oravanpyörä, josta aina puhutaan. Pyörässä kun alkaa kulkemaan niin tunnetusti vauhti kiihtyy kokoajan. Vauhti kiihtyy siihen saakka kunnes koko pyörä hajoaa, ellei ymmärrä hypätä pois ennen sitä. Vauhdissa et kerkeä näkemään mitään tärkeää. 

Tärkeille asioille tilan raivaaminen vaatii muutosta. Meillä jokaisella on vuorokaudessa rajallinen määrä tunteja. On itsestä kiinni mihin nämä tunnit käyttää. On mahdotonta yrittää ympätä kalenteriin aikaa liikunnalle tai ystävien tapaamiselle, jos sellaista aikaa ei ole. Aika on raivattava jostain muusta. Monikaan meistä ei pysty vähentämään työntekoa, koska menomme ovat niin suuria. Itselläni on vähän sama tilanne. Jos kuukausimenot ovat jatkuvasti yli 3000€/kk niin sen verran myös pitäisi rahaa jostain tulla. Olen kuitenkin viime aikoina vakavissani laittanut vaakakuppiin sen, että asuminen pienemmässä talossa/asunnossa mahdollistaisi kokonaan asuntolainasta irtipääsemisen. Lainattomuus tiputtaisi asumismenoja ainakin 700€/kk, jolla voisi ostaa lisää vapaa-aikaa niille asioille, jotka ovat oikeasti tärkeitä. 

Tavoite on aika selvä, mutta toteutus vaatii aikaa.


sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Elokuun menot sekä sijoitukset ja säästöt

Elokuu on vierähtänyt niin nopeasti. Heinäkuun menojen läpikäymisen yhteyteen kirjoitin laatimastani budjetista Pennoon ja sen olevan 2610€. En ole ehtinyt sitä avaamaan tarkemmin, mutta laitan ne nyt tähän ennen kuin lyön lopulliset luvut tiskiin. 

Elokuulle budjetoidut menot: 
ASUMINEN 1100€
RUOKA 500€
VAATTEET 100€
PUHELIN 60€
HARRASTUKSET 100€
ULKONA SYÖMINEN 50€
BENSA 250€
TERVEYDENHUOLTO JA HYVINVOINTI 100€
LUOTTOKORTTI 250€
MUUT 100€ 

Todelliset menot:
Asumismenot 1100€
Ruoka 683,50€                                      (budjetoidusta + 183,50€)
Puhelinkulut 82,96€                              (budjetoidusta +22,96€)
Luottokortti 321,25€                             (budjetoidusta + 72,25€)
Bensa 288,43€                                      (budjetoidusta +38,43€)
Harrastukset 247,39€                            (budjetoidusta +147,39€)
Vaatteet 216,31€                                  (budjetoidusta +116,31€) 
Ulkona syöminen 102,61€                      (budjetoidusta + 52,16€)
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 47,60€   (budjetoidusta -52,40€)
Muut 280,27€                                        (budjetoidusta +180,27€)
Pääsyliput 156€
Yhteensä: 3425,87€


Sijoitukseen/säästöön mennyt raha:
Rahastot 300€
Fast invest 100€
Osakkeet 548,10€
Yhteensä 948,10€


Alle 3000€:n kuukausimenoihin on itselläni näköjään äärimmäisen vaikea, ellei ihan sulamahdottomuus päästä. Pennoa olen tässä kuussa käyttänyt ja on kyllä paljon helpompi tajuta omat menonsa, kun niitä seuraa reaaliaikaisesti. Muutama asia jäi jopa hankkimatta sen takia, ettei ne vain sopineet budjettiin. 

Kuten luvuista näkee budjetointi ei oikein mennyt putkeen. En ollut ollenkaan tajunnut, että elokuussa tulee aina normaalia enemmän harrastusmaksuja ja vaatteitakin joudutaan väistämättä ostamaan, koska lasten farkkujen lahkeet ja takkien hihat ovat kummasti lyhentyneet kesänaikana. Ja olisihin mun pitänyt tajuta ettei 500€:n ruokabudjettiin ole mitenkään mahdollista päästä. Budjetin sotkin myös vähän extempore huvipuistomatka, jonka vuoksi tuli syötyä myös ravintolassa. Puhelinlaskujen kilpailutus ei tietenkään vielä alkanut elokuun laskussa vaan vasta syyskuussa. Muut osio pitää sisällään lähinnä erilaisten lahjojen hankintaa, joita tulikin elokuussa yllättävää enemmän. 

Budjetointini epäonnistuminen ilmentää hyvin sitä, että varmasti aika monella on epärealistiset käsitykset siitä mihin raha menee ja miten paljon. On oikeasti tosi vaikea hallita rahankäyttöä, varsinkin kun itsellänikään ei ole sellaista tilannetta, että budejtoidut summat perustuisivat siihen, että raha loppuu siinä kohtaan. Syyskuulle budjetoidaan nyt sitten vähän tarkemmin. Tavoitteena edelleen päästä alle 3000:n euron menoihin. Syyskuun budjetti:
ASUMINEN 1100€
RUOKA 650€
VAATTEET 150€
PUHELIN 60€
HARRASTUKSET 150€
ULKONA SYÖMINEN 70€
BENSA 250€
TERVEYDENHUOLTO JA HYVINVOINTI 150€
MUUT 200€ 
YHTEENSÄ : 2780€

Luottokorttilaskua ei siis syyskuussa enää ole (eikä tule), joten budejttiin jää väljyyttä senkin takia, vaikka melkein kaikkiin muihin menoihin on nyt budjetoitu enemmän.