lauantai 10. elokuuta 2019

Mitä jos vaihtaisin vähän pienempään?

Kirjoitin maaliskuussa elämäntapainflaatiosta elämässäni. Olen elämässäni hankkinut kokoajan lisää jotain sen mukaan mitä tulot ovat kasvaneet. Jos olisin pystynyt joitain vuosia sitten ymmärtänyt, että 4h+k asunto on sopivan kokoinen neljähenkiselle perheelle, olisimme tällä hetkellä velattomia. Toki edellisessä asunnossa olivat omat puutteet mitkä eivät olisi tämän hetkistä elämäntilannetta tukeneet. En siis koe, että asunnon vaihto oli väärä valintaa vaan enemmänkin se, että olisi ymmärtänyt,  ettemme tarvitse näin isoa asuntoa. 

Olen viime aikoina (ainakin kaksi vuotta) kokenut ajoittain syvääkin ahdistusta työtäni kohtaan. Olen tienannut viime ja tänä vuonna enemmän kuin koskaan, mutta olen ollut onnettomampi ja huonovointisempi kuin koskaan. Tavoitteenani on hakea vähemmän stressaavaa työtä, työtä, josta voin lähteä kotiin ilman, etten kotona mieti kaikkea tekemätöntä työtä. Tällaisen työn kääntöpuolena on tietenkin pienemmät tulot. Olen tehnyt ratkaisun elintason pudottamisesta, että saisi stressittömämmän elämän ja paremman olon. Omat kuukausittaiset pakolliset menot ovat monista asioista luopumisen jälkeenkin 2200-2500€/kk. Suurin syy näihin menoihin on asumismenot, joita maksan tällä hetkellä 1100€/kk. Asumismenoja ei karsita kuin kahdella tavalla a) pidennetään laina-aikaa, b) muutetaan halvempaan ja pienempään asuntoon.

Laina-ajan pidentäminen ei ole vaihtoehto, joten vaihtoehto b) on alkanut nostaa päätä. Halvempaan ja pienempään asuntoon muuttaminen on konkretisoitunut myös tavaroiden karsimisen sekä ilmastoasioista kiinnostumisen myötä. Karsimisen myötä nykyiseen kotimme on tullut tyhjää kaappi- ja säilytystilaa. Omistamme edelleen kaikkea turhaa tavaraa, josta olen valmis luopumaan. Pienemmässä asunnossa olisi vähemmän siivottavaa, huollettavaa, pihatöitä jne. mikä mahdollistaisi suuremman ajan johonkin muuhun. Olisi myös ekoteko asua pienemmässä asunnossa.

Isoin asia pienempään muuttamisessa olisi kuitenkin taloudelliset tekijät. Nyt kun lapset ovat vielä kouluikäisiä en ole valmis muuttamaan siten, että lapset joutuisivat vaihtamaan koulua. Nykyisten koulujen alueella on kuitenkin paljon meille riittävän kokoisia asuntoja 50 000-100 000€ edullisemmin kuin nykyinen kotimme. Jopa upouuden kodin voisi saada tähän haarukkaan sopien. Löysin jopa yhden mielenkiintoisen uudiskohteen, joka valmistuisi ensi vuonna. Mies ei ollut tästä innoissaan, koska hänen mielestä asunto oli liian pieni. Asunto olisi puolet pienempi kuin nykyinen kotimme. Mies perusti näkemyksenä nimenomaan näihin neliöihin.  Asunto ei ole vielä siinä pisteessä, että sitä pääsisi katsomaan, mutta kuvissa ainakin neliöt vaikuttivat olevan käytetty todella tehokkaasti. Asuntoa katsomaan miehen pakotan ainakin! Onneksi itselläni on aikaa karsia tavaraa edelleen, luoda tyhjää tilaa ja vakuuttaa siitä, että mahdumme pienempään, miten järkevää se on taloudellisesti ja mitä kaikkea muuta tällainen ratkaisu mahdollistaisi.

Tämän uudiskohteen hankkiminen tekisi meistä velattomia ja hyvässä tuurissa voisi jäädä jopa muutamia tuhansia rahaa käteenkin. Asunnon vaihdon myötä asumiskulumme tippuisi alle kolmasosaan nykyisestä. Ratkaisu mahdollistaisi sen, että voisimme helposti molemmat tehdä neljäpäiväistä työviikkoa ja pitää kesällä kaksi kuukautta lomaa. Sijoitusvarallisuuden kartuttaminenkin nopeutuisi itselläni varmasti. Ei huonoja juttuja ollenkaan. Toki tässä on monta muttaa; emme saisi omaa myytyä ainakaan sopivaan hintaan, uusi kohde menisi jollekin muulle jne.

Hulluinta tässä kuitenkin on se, että aloin pohtia sitä, miten muut ihmiset reagoisivat pienempään asuntoon muuttoon. "Muut ajattelisivat varmaan, että niillä ei ollut varaa asua siinä"-ajatus nousi heti päähäni. Kunnes tajusin, että ihmisten ymmärtäessä, että tällä ratkaisulla ostettiin vapautta ja vapaa-aikaa saattaisi joku muukin alkaa pohtia vastaavia ratkaisuja. Ketäpä ei kiinnostaisi vähempi kiire, stressi ja enemmän elämästä nauttiminen!

6 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa. Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Lapsetkin kiittää kun teillä vähemmän stressiä ja enemmän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä olisi lapsille hyvä vaihtoehto myös. Ajatus tässä nyt sitten kypsyttelee ja sopiva kohde, kun löytyy niin eiköhän tuo mieskin ole ylipuhuttavissa hyvin perusteluin.

   Poista
 2. Tunnistan tämän tunteen siitä, että mitä muut ajattelevat jos muutamme pienempään asuntoon. Olemme vaihtamassa asuntoa ja muutto omakotitalosta johonkin pienempään ja helppohoitoisempaan houkuttaa. Samat syyt kuin sielläkin, asumiskustannukset ja ekologisuus. On aivan järjetöntä miettiä muiden ajatuksia muutosta mutta silti...kyllä sitä miettii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppohoitoisuus on myös yksi tärkeä tekijä itselleni tässä asunnon vaihtamisajatuksessa. Vaikka pidänkin pihatöistä niin nekin muuttuvat kammottavaksi, kun niihin ei ole riittävästi aikaa. Mä olen valmis nykyisestä kodista muuttamaan, vielä kun saisin miehen vakuutettua asiasta.

   Poista
 3. Nyt oli niin osuva kirjoitus, että oli pakko kirjoittaa. Meillä (2 aikuista ja 2 alakoululaista) tällä hetkellä se tilanne, että olemme muuttamassa noin puolet pienempään asuntoon. Ehdimme asua nykyisessä omakotitalossamme lähes 10 vuotta. Aiemmin olin sitä mieltä, että nykyinen talomme on liian pieni ja halusin suurempaan. Onneksi(!) mieheni pisti vastaan ja tästä olen hänelle ikuisesti kiitollinen. Muutaman viime vuoden aikana olen karsinut tavaramme (lähes) minimiin ja en näe mitään järkeä asua näinkään isossa talossa. Rakastan tätä tunnetta, kun saa laittaa tavaraa pois ja kiertoon! Sitä enemmän nautin, mitä vähemmällä tulen toimeen. Asumiskulut tulevat pienenemään, samoin lämmityskulut ja vakuutukset. Uskon myös, että moni kuvittelee meillä olevan taloudellisia vaikeuksia, mutta syy ei ole todellakaan se. Olen jo ihan fiiliksissä siitä, kuinka pakolliset kulut tulevat pienenemään ja rahaa jää matkusteluun, liikuntaan ja säästöön! En ole hetkeen ollut yhtä innoissani kuin tästä. Eli todellakin kannatan! Siitä vain! Kukaan ei tee mitään neliöillä, joiden ainoa tarkoitus on varastoida tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tällaista tarkoitan. Itse olen noin vuoden karsinut tavaraa sekä miettinyt erilaisia hankintoja ja olen havainnut sen miten pienellä tavara määrällä oikeasti tulisi toimeen. Lasten vaatekaapit pursuaa vaatteita, mutta todellisuudessa he käyttävät tiettyjä vaatteita kaikkein mieluiten, sama tilanne omassa kaapissa. Loppujen lopuksi tavaran säilyttämiseen tarvitaan aika vähän tilaa.

   Tässä muuttamisasiassakin huomaa miten helposti ihmiset lähteävät liikkeelle negatiiviset asiat edelle. Ison asunnon myymiseen on muka kaksi syytä; ero tai taloudellset vaikeudet, eikä kenellekään tule edes mieleen, että myydään koska halutaan päästä helpommalla jotta jää aikaa niiden asioiden tekemiseen mitä oikeasti haluaa tehdä.

   Poista