Sivut

maanantai 27. huhtikuuta 2020

Ensimmäinen viikko tulehdusta ehkäisevällä ruokavaliolla.

Ensimmäinen viikko ruokavaliota takana. Oma oloni on kuitenkin viikon aikana muuttunut vain entistä ahdistavammaksi. Pelottaa että minussa on jotain vakavaa vialla. Selkä on ollut tosi kipeä eikä tilannetta helpota se että nyt on aikaa pohtia ja analysoida kaikkia kolotuksia ja googlettaa. Jatkuva negatiivinen uutisointi, epävarmuus kaikesta tulevasta sekä stressi työasioista tuovat toki omansa tähän oloon.

Nyt on tärkeintä hoidattaa itseään. Olen menossa tällä viikolla magneettikuvaan selän takia sekä laajoihin verikokeisiin. Nämä maksavat helvetisti, mutta oman mielenrauhani vuoksi sen nyt kuitenkin teen. En tunnu pääseväni asiasta muuten eteenpäin. Kärsin alkuvuodesta samanlaisista oireista ja olin menossa oma kustanteisesti lisätutkimuksiin, mutta jouduin ne perumaan työesteen vuoksi ja sitten ne vain jäi (ja olokin parani jostain syystä).

Kätken nämä pelkotilat sisälleni ja elelen omista päänsisäisistä peloista huolimatta normaalia elämää. Mitä enemmän aktiviteettiä sitä vähemmän kerkeän pohtia asioita. Vähempi pohdinta on toki hyväksi, mutta en voi vain juosta pakoon tätä oloa.

Lopuksi positiivista asioita menneestä viikosta. Vatsa ei ole vaivannut lainkaan ja paino on pudonnut 1,3kg. Pää ei ole särkenyt viikon aikana ja pinnani on ehkä astetta pidempi. Sokerin syömättömyys on ollut yllättävän helppoa. Olen syönyt tasaisesti pitkin päivää 4-5krt pieniä annoksia. Olen käynyt lenkillä melkein joka päivä ja lenkkeilyn huomaan vaikuttavan mieleenkin positiivisesti.

Tulevan viikon jatkan samanlaisella ruokavaliolla vapusta huolimatta. Pyrin myös lisäämään sosiaalisia kontakteja, jotka auttavat edistämään mielen hyvinvointia.

maanantai 20. huhtikuuta 2020

Tulehdusta ehkäisevä ruokavalio kokeilu

Seuraava postaus ei tule sisältämään yhtään mitään mikä liittyisi sijoittamiseen tai säästämiseen. Ostikon mukaisesti se liittyy tulehdusta ehkäisevään ruokavalioon. Kirjoitin viime viikolla postiviisista asioista Korona-aikana. Tässä postauksessa sivusin uutta projektiani, jonka olen niemennyt: "Elämäni kunnossa 40-vuotiaana". Tähän maagiseen 40 ikävuoden rajapyykkiin on itselläni matkaa reilut 2,5 vuotta. (Tunnen itseni tavallaan paljon nuoremmaksi kuin melkein 40-vuotiaaksi).

Projekti koostuu monista eri osa-alueista, joiden sisällä on pienempiä osa-alueita. Projekti muotoutuu varmasti kokoajan edetessään, mutta jonkinlaista runkoa olen tehtyn. Koko idea on lähtenyt siitä, että olen voinut jo pitkää omasta mielestä huonosti. Tästä aiheesta olen blogissakin kirjottanut usein aiemminkin. Olen väsynyt, kehoni on raskas, olen lihonnut, en jaksa innostua mistään, elän hirvessä stressissä ja paineessa kokoajan, liikun aivan liian vähän, syön surkeasti, kärsin mystisistä kivuista selässä, rintakehällä ja vatsan alueella, sydämen tykytyksestä sekä hengen ahdistuksesta. Kirjoitin tammikuussa asiasta, vähän aikaa tilanne oli parempi terveydentilani, työni ja stressin osalta. Mutta hyvin nopeasti tein taas 5 päiväisiä työviikkoja ja viimeiset kolme viikkoa selkäni on vaivannut todella paljon, säteillyt kipua rintakehään sekä vatsaan. Ainut mikä on muuttunut niin silloin painonnousu oli 15kg, nyt se on 17kg, eli ei mikään positiivinen asia. Korona-aikana olen ehtinyt liikkumaan paljon enemmän, mikä on toki hyvä asia.

Olen pohtinut sitä, että jos olen ainakin viimeiset 2-3 vuotta tuhonut systemaattisesti omaa terveyttäni, hyvinvointiani sekä elämän iloani ei niiden palauttaminenkaan voi tapahtua hetkessä. Olen monesti rinnastanut onnellisuuteni ja hyvinvointini painooni ja siis rinnasta edelleen. Olen kuitenkin oivaltanut ettei se ole ainut mittari. Toki terveyden kannalta on tärkeä olla normaalipainoinen, mutta onnellisuuden kannalta tuskin on merkitystä olenko painoindeksiltä normaalipainon ylä- vai alarajalla. Olen niinäkin hetkinä kun olen oikesti ollut hyvässä kunnossa aina ajatellut, että minun pitäisi olla laihempi enkä ole koskaan ollut tyytyväinen itseeni. Koronan vuoksi ollaan perheen kanssa katsottu paljon vanhoja valokuvia, monista 5-7 vuoden takaisista kuvista voin nyt todeta olleeni tosi hyvinvoivan näköinen ja laiha, mutta kuvien ottohetkellä olen ajatellut olevani lihava. Painonpudotus ei siis yksinään ole osa projektia vaan oppia olemaan tyytyväinen itseeni. Toki projektin yksi osa on painon pudotus. 15-17kg painonpudotus 2,5 vuodessa tarkoittaa 0,115-130g painonpudotusta viikossa tai noin 0,5kg kuukaudessa. Tämä on siis yksi tavoite pudota painoa 0,5kg/kuukaudessa.

Uskon, että näin pienellä painonpudotustavoitteella on mahdollisuus oppia kokonaan uusi elämäntapa ja ensisijaisesti syömään siten, että voin hyvin. Olen kuunnellut Maria Boreliuksen äänikirjat, jotka käsittelevät tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja elämää. Nämä kirjat ovat osaltaan innostaneet itseni myös tähän projektiin. Melkein jokainen lause mitä kirjassa on, tuntuvat minusta uskottavilta. Ja vitsi miten hyvältä Maria Borelius näyttää täyttääkseen tänä vuonna 60 vuotta!!!!

Ihmisen hyvinvointiin vaikuttavat ruokavalion ja liikunnan lisäksi myös stressi sekä mielekäs tekeminen. Ruokavaliolla on hirmuisen iso merkitys kaikessa kokonaisuudessa, jonka vaikutuksen huomaa nykyään itsekin. Illalla rasvaista ruoka syötyäni herään seuraavana aamuna kuin krapulassa. Sokerin vaikutusta en huomaan, koska syön sitä niin paljon ja joka päivä. Sokeriherkut etenkin irtokarkit ovat keinoni palkita itseni raskaasta päivästä. Sokeri on kuitenkin yksi pahimpia elimisön tulehdustilan ylläpitäjiä (ei siis ihme, että oma oloni on niin väsynyt, nuutunut ja iloton). Viikonlopun aikana päätin, että kokeilen seuraavat kolme viikkoa tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja katsotaan huomaanko mitään eroa olemuksessani. Projektini tavoitteena on löytää itselleni sellainen ruokavalio, jota pystyn noudatamaan, joka pitää minut elinvoimaisena, terveenä ja iloisena.

Ruokavalioni noudattaa seuraavat kolme viikkoa seuraavia sääntöjä:
* paljon marjoja, hedelmiä ja vihanneksia
* vain vaaleaa lihaa/pääasiassa kalaa tai kasviperäisiä proteiinin lähteitä
* ei sokeria
* hyvin vähän gluteiinia sisältäviä ruokia
* ei alkoholia, virvoitusjuomia, vissyjä vaan juomana vesi, kahvi tai tee
* joka päivä pähkinöitä, siemeniä ja/tai manteleita
* käytän vain kasviöljyjä (oliivi- tai kookosöljyä)
* maitotuotteina ainoastaan maustamaton jogurtti ja raejuusto (maitorahkaa voisin muuten syödä, mutta vatsani ei siedä maitorahkaa lainkaan)

Itselleni iso asia tässä on se, etten ole koskaan pystynyt pitämään mitään ennalta suunniteltua ruokavaliota yllä kolmea viikkoa. Pisin aika jossain selkäsesti suunnitellussa ruokavaliossa on ollut ehkä kaksi viikkoa. Minulle ei sovi mikään tarkkarajainen ruokavalio oikeasti. Enkä sellaista edes halua. Elämäntapamuutoksessa ei ole tarpeenkaan jatkuvasti noudattaa mitään varsinaista ruokavaliota vaan löytää ruokavalio, jonka avulla voi hyvin, pysyy normaalipainossa ja voi nauttia välillä herkuistakin. Tämän kokeilun tarkoituksena on havaita mahdollinen ero omassa olossa ja siksi lähden tiukalla ruokavaliolla liikkeelle ja toivon, että jaksan tätä sen kolme viikkoa noudattaa. Kolmen viikon aikana mietin miten jatkan.

perjantai 17. huhtikuuta 2020

Nopeita muutoksia sijoitusvarallisuudessa

Päivitin 6.4. sijoitusvarallisuustilanteeni viimeksi. Tällä hetkellä kurssit tuntuvat heiluvan joka päivä suuntaan sekä toiseen. Varallisuus voi nousta tai laskea tuhansia euroja vuorokaudessa.

Tein nyt 11 päivää myöhemmin samanlaisen taulukon kuin tein 6.4., josta näkyi myös miten paljon olen sijoituksissa tappiolla.

ARVO 6.4.
TUOTTO/TAPPIO 6.4.
 ARVO 17.4
TUOTTO/TAPPIO 17.4.
OP-RAHASTOT
8 040,19€   
-518,43€
8 877,67€
   +269,05
NORDNET
10 593€  
-2855€
11 118€
   -1972€
NORDEA OSAKKEET
5953,51€  
-2038,24€
6487,89€
 -1203,66€
FAST INVEST
4169,65€           
+ 636,99€
4 182,34€
 + 649,68
FELLOW FINANCE
885,45€     
+312,45€
  955,63€ 
 +382,63€
NEO FINANCE
737.36€     
+87,36
751.31€
 +101,31
YHTEENSÄ
30379,16€
-4374,87€
32372,84€
  -1 773,02€

Osuuspankin rahastojen arvo yhtäkkiä muuttunut taas negatiivisesta positiiviseksi ja kokonaisvarallisuus kasvanut 2000€, vaikka en ole edellisen päivityksen jälkeen laittanut lainkaan lisää pääomaa mihinkään. Ja miinuksella ollaan tällä hetkellä alle 2000€ yli 4000€:n sijaan.

Yksittäisistä omistamistani osakkeista plussalla ovat ainoastaan :

  • Altia 
  • AT&T 
  • Coca-Cola
  • Terveystalo

Syvää kyykkyä on varmasti vielä tulossa, mutta tämän päivän laskelmien valossa olen taas toiveikkaampi siitä, että saavutan tänä vuonna 40000€:n sijoitusvarallisuuden.

tiistai 14. huhtikuuta 2020

Viisi positiivista asiaa koronakaranteenista

Koronakaranteeni on ollut itselleni henkisesti vaikeaa. Tai ehkä ei pitäisi puhua karanteenista, koska varsinaisessa karanteenissa en ole ollut, mutta yrittänyt vältellä kaikkea ylimääräistä kanssakäymistä ym. mitä nyt ohjeistettu. Henkinen vaikeus on läsnä itsellä kokoajan, joten päätin etsiä positiivisia asioita. Sellaisia positiivisia asioita, jotka voin todella allekirjoittaa. Jotkut voivat hehkuttaa sitä että ihanaa aikaa yhdessä perheen kanssa. Itse taas koen, että tämä ollut tosi raskasta kun normaalisti super paljon liikkuvat lapset ovat vain kotona. Siksi esim. yhteinen aika perheen kanssa ei ole listallani, vaikka tavallaan se on ollut kivaakin.


1. Jatkuva kiireen tunne on hävinnyt
Nyt kun kaikki harrastukset ja muut vapaa-ajan riennot ovat tauolla on kalentereihin vapautunut tilaa ihan tolkuttomasti. En ole viime viikkoina joutunut säntäilemään paikasta toiseen peläten kokoajan, että olen myöhässä.

2. Aikaa tehdä asioita, joita ei aiemmin ollut
Kun kotona joutuu tai saa, miten sen nyt haluaa ilmaista, viettää huomattavasti enemmän aikaa, on ollut aikaa tehdä asioita, joita ei olisi muuten ehtinyt. Olen siivoskellut kaappeja ja järjestänyt papereita. Aikaa on jäänyt jopa ihan vain olemiselle; olen maannut sängyssä ja kuunnellut äänikirjoja. Olen liikkunut lähes päivittäin.

3. Rahaa menee vähemmän
Ainut mihin rahaa menee tällä hetkellä asumiseen liittyvien kulujen lisäksi on ruokakauppa. Ruokakauppaankin huomattavasti vähemmän, koska käyn kaupassa 1krt/vko ja suunnittelen koko viikon ruokaostokset. Bensaa ei kulu samassa määrin, kun kokoajan ei tarvitse mennä johonkin. Mitään heräteostoksia ei tule, kun ei pysty käymään missään. Tällä hetkellä voi harrastaa vain ilmaisia aktiviteettejä, kun ei voi tylsänä hetkenä lähteä hoploppiin, uimahalliin, elokuviin tai mihinkään muualle. Vaatteiden osto ei ole olennaista, koska ei ole mitään menoja, joihin tarvitsisi uusia vaatteita. Toivon mukaan tästä jää jotain päälle vielä koronan helpottaessakin. Esimerkiksi kerran viikossa ruokakaupassa käyminen sekä se ettei jokaisena tylsänä hetkenä lähde tuhlaamaan rahaa.

4. Huomaa miten tärkeää sosiaaliset kontaktit ovat
Ystäviä ei ole ollut mahdollista nähdä, sukulaisia ei ole ollut mahdollista nähdä. Harrastuskontaktit puuttuvat. Työpaikalta suurin osa ihmisistä on etätöissä, kasvokkaiset palaverit on peruttu. Nyt huomaa miten tärkeitä nämä kohtaamiset ovat. Tavallisessa arjessa ei juurikaan ole aikaa tavata ystäviä tai sukulaisia, mutta nyt kun lähes kaikki ihmiskontaktit ovat ihan minimissä huomaa sen vaikutuksen mielialaan. Puhelut tai videoyhteydet eivät korjaa tilannetta, ehkä vain paikkaavat vähän.

5. Mahdollisuus tehdä uusia oivalluksia omasta elämästä
Oivallusten tekeminen omasta elämästäni on ollut aktivisena siitä saakka kun olen tämän blogin aloittanut. Aloitin blogin ja sijoittamisen täyttämään jotain tyhjyyttä sisälläni kuvitellen, että onni löytyy rahasta. Toki sijoitusvarallisuuden kasvu on aiheuttanut onnentunteita, mutta todellista onnea sieltä ei löydy. Kuvittelin, että tilanne, jossa olisin niin varakas että voisin tehdä mitä huvittaa toisi onnen. Vaikka en ole tätä tilaa lähellekään saavuttanut olen tajunnut ettei se ole avain onneen. Nyt kun olen viettänyt aikaa selvästi enemmän kotona tajuan, että nautin myös töiden tekemisestä. Oma työni on vain henkisesti niin kuormittavaa ja stressaavaa, että se on vuosien saatossa ajanut minut tilaan jossa en pysty rentoutumaan hetkeksikään. Kehoni eikä mieleni eivät enää jaksa tässä oravanpyörässä mukana. Tämän olen havainnut nyt, kun on ollut pakko pysähtyä. Tila ei ole tullut hetkessä, joten on väärin kuvitella, että se myöskään muuttuu hetkessä. Olenkin tehnyt pitkän ajan suunnitelmaa oman hyvinvointini eteenpäin viemiseksi ihan samalla tavalla kuin minulla on suunnitelma sijoitusvarallisuuden kartuttamisesta. Olen nimennyt koko projektin "Elämäni kunnossa 40-vuotiaana". Projekti pitää sisällään monia eri osa-alueita, joita kaikkia en ole varmasti vielä tajunnut, mutta sillä ei ole väliä, koska tämä projekti elää varmasti sen mukaan kun etenee.

maanantai 6. huhtikuuta 2020

Päivitetty sijoitusvarallisuustilanne

Tämä ei tietenkään yllätä ketään, että nyt ensimmäistä kertaa sijoitusvarallisuuteni on vähentynyt edellisestä varallisuuden päivityksestä. Tänään sijoitusvarallisuuteni on 30379,16€. 31.12.19 sijoitusvarallisuuteni oli 32979,29€. 

Joku voisi ajatella, että aika pienellä pudotuksella olen päässyt, mutta asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Tammikuun lopussa tein kuvion siitä miten sijoitukseni ovat jakautuneet  ja tästä pystyy laskemaan, että sijoitusvarallisuuteni arvo on vielä tammikuun lopussa ollut 34 342,55€. Tämän jälkeen olen sijoittanut uutta pääomaa 3552.75€:n edestä. Tein pienen erittelyn siitä miten paljon olen oikeasti sijoituksissa tappiolla tällä hetkellä.ARVO
TUOTTO/TAPPIO
OP-RAHASTOT
8 040,19€   
-518,43€
NORDNET
10 593€  
-2855€
NORDEA OSAKKEET
5953,51€  
-2038,24€
FAST INVEST
4169,65€          
+ 636,99€
FELLOW FINANCE
885,45€     
+312,45€
NEO FINANCE
737.36€     
+87,36
YHTEENSÄ
30379,16€
-4374,87


Kuten taulukosta näkee vertaislainasijoitukseni ovat ainoita mitkä ovat plussalla. Jos en olisi viime kuukausina siirtänyt Fast Investistä rahaa pois ja sijoittanut kahteen uuteen ETF:ään olisin todennäköisesti vertaislainojen ansiosta suunnilleen +/- 0 tilanteessa.

Mikäli nykyinen tilanne sijoitumarkkinoilla jatkuu tai pahenee edelleen, en tule saavuttamaan tämän vuoden tavoitetta 40 000€:n sijoitusvarallisuudesta. Luottavaisin mielen on kuitenkin vaan jatkettava eteenpäin ja ajateltava, että vaikka en saavuttaisikaan sitä nyt niin muutaman vuoden päästä voi sijoitusvarallisuus ottaa isoja harppauksia eteenpäin. Toki edelleen toivon, että Korona-katastofi maailmassa rauhottuisi hyvin pian ja paluu yhteiskuntien normaaliin elämään palautuisi. Tätä viimeistä en toivo todellakaan omien sijoituksieni vuoksi, vaan ihmisten yleisen hyvinvoinnin vuoksi.

torstai 2. huhtikuuta 2020

Maaliskuun menot, sijoitukset ja säästöt

Menot:
Asuminen 1100€
Ruoka 568,78€
Vaatteet 0€
Puhelin 58,34€
Harrastukset 0€
Ulkona syöminen 47,10€
Bensa 70€
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 157,78€
Muut 606,13€

Yhteensä: 2608,13€


Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 300€
Osakkeet 1259,65€

Yhteensä: 1559,65€

Maaliskuussa ollaan menty taas ihan mukavissa lukemissa. Ruokamenot ovat pienet, koska Koronan vuoksi kauppareissut ovat olleet suunniteltuja ja tehty 1krt/vko normaalin joka päivän sijaan. Korona on osaltaan vaikuttanut myös siihen ettei autolla ole tullut ajeltua lähellekään niin paljon; kiitos peruuntuneiden harrastusten ja etätyön lisäännyttyä. Muut menot ovat suuret, koska ehdimme alkukuusta tekemään pienen reissun, jossa rahaa paloi jo maksetun matkan lisäksi. Vaatteita ei ole ostettu taaskaan! Huhtikuulle voin jo nyt ennustaa pieniä menoja.

Osakkeita olen ostanut isolla summalla, josta varmaankin sulanut jo varmaan 25%. Maltilla aion kuitenkin osakkeiden ostamista jatkaa laskusta välittämättä.