Sivut

sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Missä vaiheessa tämän vuoden tavoitteissa mennään

Minulla on asetettu sijoitusvarallisuuden kasvulle tosi kovat tavoitteet. Uskoin vahvasti loppu vuodesta, että saan helposti 40000€:n sijoitusvarallisuuden kasaan. Korona ja osakekurssien lasku kuitenkin sai miettimään, että en ehkä saa vielä helpolta tuntuvaa tavoitetta kasaan. Oikeasti minulla pitäisi olla tämän vuoden lopussa paljon enemmän kuin 40000€:n sijoitusvarallisuus jos meinaan päästä lähellekään tulevien vuosien tavoitteista.

Olen asettanut tälle vuodelle muitakin tavoitteita ja ajattelin vähän listata missä niissä mennään. Näin on myös helpompi seurata mitä itseltäni vaaditaan että pääsen niihin. Alla tavoitteet ja tilanne missä niiden kohdalla mennään


  • Sijoitusvarallisuus vuoden lopussa vähintään 40 000€ Nyt sijoitusvarallisuus 33585,62€, tavoitteeseen matkaa 6414,55€
  • Uutta pääomaa sijoituksiin vähintään 12 000€.  Nyt sijoitettu uutta pääomaa 4084,95€ tavoitteeseen matkaa jäljellä 7915,05€
  • Alle 3000€:n kuukausimenot vähintään yhdeksänä kuukautena, joista vähintään kolmena kuukautena menot ovat alle 2500€. Nyt kaksi alle 3000€:n ja yksi alle 2500€:n kuukausimeno kuukautta.  
  • Ostan itselleni maksimissaan 12 vaatetta/kenkäparia vuoden aikana. Tähän en laske sukkia ja alusvaatteita. Olen tähän mennessä ostanut itselleni kaksi vaatetta. 
  • Ostan lapsille yhteensä maksimissaan 48 vaatetta/kenkäparia vuoden aikana. Tähän en laske alusvaatteita, sukkia tai harrastustoimintaan kuuluvia seuravaatteita. Lapsille olen ostanut viisi vaatetta/kenkiä sekä nyt toukokuussa vielä kahdet jumppahousut eli yhteensä seitsemän vaatetta tähän mennessä. 

Ei tämä nyt ihan mahdottomalta tavoitteiden osalta näytä. Toki on mahdollista, että sijoitusvarallisuuteni jatkaa laskua, jonka seurauksena uudet sijoitetut rahat sulavat sitä mukaan kun saan niitä sijoitettua. Niin on nyt kevään aikana käynyt. Uusilla sijoituksilla on lähinnä paikkailtu sitä ettei kyykkäys ole ollut niin syvä. Nykyiset tuloni eivät riitä mitenkään 1000€:n kuukausisijoituksiin. 1000€:n saaminen sijoituksiin tarkoittaa nykyisillä tuloillani puskurista rahan tiputtamista mukaan. En haluaisi sinne kovasti kajota ennen syksyä, koska haluan nähdä ollaanko Koronasta päästy silloinkaan vaan alkaako esimerkiksi vielä pahempi toinen aalto. Katsotaan miten etenee. Kulutustavoitteet uskon vahvasti saavuttavani, vaikka tämä tarkoittaa, että tänä vuonna saa tulla enää yksi yli 3000€:n kuukausi. Harmittaa toki, että kaksi muuta, josta jo tehty kuukausikatsaus tänä vuonna, ovat menneet vain muutamalla kympillä yli 3000€:n. Nykyisten tulojeni perusteella kuukausimenoni pitäisivät olla jatkuvasti alle 2500€ mikäli aion myös sijoittaa.perjantai 15. toukokuuta 2020

Miten meni ruokavaliokokeilu

Reilu kolme viikkoa sitten kirjoitin tulehdusta ehkäisevästä ruokavaliokokeilusta. Ensimmäinen viikko ruokavaliolla sujui vaikka olin tosi ahdistunut tällä viikolla. Tunsin oloni joka tavalla tosi kipeäksi. Olen kärsinyt mystisistä terveyshuolista puolisen vuotta ja niitä on tutkittu, mutta mitään syytä ei ole löytynyt. Laajoissa verikokeissa eikä magneettikuvissakaan ollut mitään. Olen siis alkanut vahvasti usko, että kyseessä on pitkittyneen stressin aiheuttamat oireet yhdistettynä huonoon ruokavalioon ja liian vähäiseen liikkumiseen.

Tulehdusta ehkäisevän ruokavalion noudattaminen sujui hyvin vappuun saakka mutta kyläilyn seurauksena sorruin kuohuviiniin, karkkiin, sipseihin ja nakkeihin. On tosi hankala sosiaalisissa tilanteissa olla syömättä sitä mitä muut syövät. No, tästähän se sitten repesi ja sen jälkeen olen palannut omaan normaaliin ruokavalioon eli karkin syöntiin. Muuten olen tehnyt ruuan suhteen parempia valintoja, en esimerkiksi ole syönyt leipää sekä syönyt marjoja ja hedelmiä normaalia enemmän. Painon osalta kuitenkin ensimmäisen viikon aikana lähteneet 1.3kg tulivat takaisin. Olen sokerin suhteen vähän kuin alkoholisti, en pysty kohtuuteen, enkä saa sitä poikki. Kun syön yhden päivän karkkia tarvitsen sitä myös seuraavana ja seuraavana.

Puolentoista viikon sokerittoman ja muutenkin paremman ruokavalion aikana ehdin kuitenkin havaita, ettei minulla ollut päänsärkyä yhtenäkään päivänä. Aamuisin herätessä olo ei ollut tunkkainen ja tukkoinen vaan selvästi freesimpi. Enkä ollut aamulla pahalla tuulella. Oloni oli kuitenkin aina iltaa kohden enemmän ja enemmän ahdistunut (jota ei varmasti kukaan ulkopuolinen huomannut vaan kävin pään sisällä kokoajan taistelua itseni kanssa). Vuosien saatossa karkin syönnistä on tullut itselleni keino iltaisin rentouttaa ja palkita itseni raskaasta päivästä. Toisilla tämä vastaava voisi olla alkoholi, mikä mielestäni selvästi pahempi vaihtoehto. Jäinkin miettimään, että saattoiko ahdistukseni yhtenä syynä olla se, ettei minulla ollutkaan enää keinoja päästää irti työpäivästä ja rentoutua. Karkin syönnin uudelleen aloittamisen myötä en ole ollut ahdistunut. Voi toki olla ettei nämä liity mitenkään toisiinsa, mutta pakkohan tätä on pohtia jos tavoitteeni on olla elämäni parhaassa kunnossa 40-vuotiaana niin psyykkisesti, ammatillisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti kuin fyysisestikin. Fyysisesti parasta hyvinvointia en voi saavuttaa mikäli syön karkkia joka päivä sen takia tähän on keksittävä jokin kultainen keskitie.

Olen yhä enemmän vakuuttunut siitä, että minun täytyy edetä pienin askelin. Minulla on 2,5 vuotta aikaa saavuttaa fyysiset tavoitteeni. Pienillä valinnoilla tässäkin pääsee eteenpäin. Ihan samalla tavalla kuin tässä sijoittamisessakin. Nyt on hyvä katsoa taaksepäin miten vaikea vielä kaksi vuotta sitten minun oli tosi vaikea olla tekemättä kaikkia turhia ostoksia. Kuukausimenot olivat helposti ja jatkuvasti yli 4000€, luottokorttikin vinkui kokoajan ja sijoitin 150€/kk rahastoihin. Tilanne on kahdessa vuodessa mennyt huimasti eteenpäin ja olen saanut sijoitettu valtavasti rahaa. Tuohon aikaan tulonkin olivat ainakin 1000€ isommat kuin nyt, mutta rahaa riittää siltin. Nykyään en osta mitään extempore vaan harkitsen ostoja. Aiemmin jos tililleni jäi rahaa tuhlasin kaiken heti, mutta nyt tuntuu pahalta siirtää säästöistä 50€:kin pois. Yhtälailla voin opetella pikku hiljaa uuden itselleni paremman ruokavalion ja elämäntavan sekä keinon rentoutua ja löytää nautintoa. On hullua ajatella, että kaikki löytyy heti vaan itselle pitää olla armollinen, välillä voi eksyä matkalla pahasti ja sitten taas löytää uuden suunnan. Joka päivä on mahdollisuus elää vähän paremmin!

tiistai 5. toukokuuta 2020

Ongelmia Fast Investin kanssa


Päädyn uudelleen ja uudelleen jauhamaan näistä vertaislainoista. Ehkä siksi, että oikeasti ymmärsin alkuvuodesta muutamien huijariyritysten takia, että näissä on suuret riskit. Itselläni oli parhaimmillaan Fast Investissä sijoitettuna omaa rahaa yli 8000€. Nostin helmikuussa sieltä pois 4500€ täysin ongelmitta ja olo helpottui Fast Investin suhteen huomattavasti. Huhtikuun alussa päädyin nostamaan vielä 500€ ajatellen, että 3000€ omaa rahaa ei ehkä niin luotettavassa vertaislainapalvelussa olisi ok.

No tätä huhtikuussa nostettua 500€ ei ole tilillä näkynyt, vaikka lupaus on ollut, että rahat tulevat noin neljässä arkipäivässä. Nyt en sivuilta löytänyt enää mistään tällaista lupausta. Olen laittanut asiakaspalveluun viestiä asiasta ja sainkin samana päivänä viestin, että johtuen haastavasta tilanteesta heillä on lukuisia pyyntöjä rahojen nostoista, jonka vuoksi he käsittelevät niitä saapumisjärjestyksessä ja kaikki maksut ovat prosessissa, älä ole huolissasi. Viestistä huolimatta olen taas huolissani.

Helmikuussa myin lainoja pois (myynnissä menetin kaikki myytyjen lainojen korkotuotot) ja rahat näistä tulivat heti näkyviin hallintapaneliin. Nyt tässäkin oli tapahtunut muutos. Myin yhden lainan, jonka jälkeen huomasin, että rahat jäivät roikkumaan johonkin. Fast Invest on luvannut maksaa lainat takaisin 24 tunnissa ostosta, nyt myynnistäni on kulunut 48 tuntia ja rahat näkyvät hallintapanelissa kohdassa loans on sale. Olisin halunnut keventää omaa pääomaani 1000€:n myymällä osan lainoista pois. Nyt en uskalla tehdä edes myyntejä, koska pelkään että nekin rahat jäävät johonkin ruuhkan alle odottamaan.

Eli nyt odottelen, että lainoja tulee maksuun ja teen sitten uusi nostoja. Itselläni tulee päivittäin jotain maksuun ja suurin osa lainoista pitäisi olla maksettuna kuuden kuukauden sisällä. Jos ongelmat jatkuvat (ja palvelu pysyy edelleen pystyssä), otan ulos kaiken laittamani rahan enkä sijoita enää ikinä killinkiäkään kyseiseen palveluun. Toki jos tilanne muuttuu paremmaksi niin voisin 1000-2000€:a jättääkin. Tällä hetkellä sivuilla on paljon sijoituksia, joista saatavissa korkoa 15% ja ylikin eli houkuttelee sekin. Enkä tiedä mikä tässä olisi hyvä, koska jos ihmiset nyt paniikissa koronan tai minkä tahansa vuoksi nostelevat rahoja ulos näistä palveluista on konkurssit aivan varmoja. Enkä kyllä halua olla menettämässä rahojani.

Sivuillani lukee että huhtikuun alussa tekemäni 500€:n nosto tulee maksuun 13.5. jos näin on niin olo helpottaa vähän. Tuntuu kuitenkin pitkältä ajalta odotella rahoja puolitoista kuukautta.

Onko muilla ollut ongelmia Fast Investin kanssa?

maanantai 4. toukokuuta 2020

Huhtikuun menot, sijoitukset ja säästöt

Menot:
Asuminen 1100€
Ruoka 694,78€
Vaatteet 20,48€
Puhelin 58,60€
Harrastukset 0€
Ulkona syöminen 0€
Bensa 112,08€
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 952,20€
Koti 19,99€
Lahjat 15,50€
Puutarha 12,01€
Muut 39,90€

Yhteensä: 3025,54€


Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 300€
Osakkeet 82,20€

Yhteensä: 382,20€

Viime kuussa ennustin pienempiä menoja huhtikuulle, mutta omien terveyshuolien takia näin ei nyt ollutkaan. Ruokaan meni huhtikuussa yllättävän paljon rahaa, vaikka edelleen kaupassa tulee käytyä noin 1krt/vko. 

Tekemäni osakkeiden ostotoimeksiannot eivät huhtikuussa ottaneet toteutuakseen, joten sijoitukseen ei rahaa huhtikuussa päätynyt juurikaan. Ostot ovat tällä hetkellä hankalia, koska tekisi mieli ostaa, mutta kokoajan miettii tekeekö kurssit esimerkiksi syksyllä vielä suuremman sukelluksen ja silloin tarvitaan pääomaa ostoa varten. Toisaalta taas miettii, että jos tästä alkaa uusi nousu niin harmittaa, kun ei ole rahaa sijoittanut. Toukokuussa toivottavasti paremmalla onnella sijoituksiinkin.