maanantai 20. huhtikuuta 2020

Tulehdusta ehkäisevä ruokavalio kokeilu

Seuraava postaus ei tule sisältämään yhtään mitään mikä liittyisi sijoittamiseen tai säästämiseen. Ostikon mukaisesti se liittyy tulehdusta ehkäisevään ruokavalioon. Kirjoitin viime viikolla postiviisista asioista Korona-aikana. Tässä postauksessa sivusin uutta projektiani, jonka olen niemennyt: "Elämäni kunnossa 40-vuotiaana". Tähän maagiseen 40 ikävuoden rajapyykkiin on itselläni matkaa reilut 2,5 vuotta. (Tunnen itseni tavallaan paljon nuoremmaksi kuin melkein 40-vuotiaaksi).

Projekti koostuu monista eri osa-alueista, joiden sisällä on pienempiä osa-alueita. Projekti muotoutuu varmasti kokoajan edetessään, mutta jonkinlaista runkoa olen tehtyn. Koko idea on lähtenyt siitä, että olen voinut jo pitkää omasta mielestä huonosti. Tästä aiheesta olen blogissakin kirjottanut usein aiemminkin. Olen väsynyt, kehoni on raskas, olen lihonnut, en jaksa innostua mistään, elän hirvessä stressissä ja paineessa kokoajan, liikun aivan liian vähän, syön surkeasti, kärsin mystisistä kivuista selässä, rintakehällä ja vatsan alueella, sydämen tykytyksestä sekä hengen ahdistuksesta. Kirjoitin tammikuussa asiasta, vähän aikaa tilanne oli parempi terveydentilani, työni ja stressin osalta. Mutta hyvin nopeasti tein taas 5 päiväisiä työviikkoja ja viimeiset kolme viikkoa selkäni on vaivannut todella paljon, säteillyt kipua rintakehään sekä vatsaan. Ainut mikä on muuttunut niin silloin painonnousu oli 15kg, nyt se on 17kg, eli ei mikään positiivinen asia. Korona-aikana olen ehtinyt liikkumaan paljon enemmän, mikä on toki hyvä asia.

Olen pohtinut sitä, että jos olen ainakin viimeiset 2-3 vuotta tuhonut systemaattisesti omaa terveyttäni, hyvinvointiani sekä elämän iloani ei niiden palauttaminenkaan voi tapahtua hetkessä. Olen monesti rinnastanut onnellisuuteni ja hyvinvointini painooni ja siis rinnasta edelleen. Olen kuitenkin oivaltanut ettei se ole ainut mittari. Toki terveyden kannalta on tärkeä olla normaalipainoinen, mutta onnellisuuden kannalta tuskin on merkitystä olenko painoindeksiltä normaalipainon ylä- vai alarajalla. Olen niinäkin hetkinä kun olen oikesti ollut hyvässä kunnossa aina ajatellut, että minun pitäisi olla laihempi enkä ole koskaan ollut tyytyväinen itseeni. Koronan vuoksi ollaan perheen kanssa katsottu paljon vanhoja valokuvia, monista 5-7 vuoden takaisista kuvista voin nyt todeta olleeni tosi hyvinvoivan näköinen ja laiha, mutta kuvien ottohetkellä olen ajatellut olevani lihava. Painonpudotus ei siis yksinään ole osa projektia vaan oppia olemaan tyytyväinen itseeni. Toki projektin yksi osa on painon pudotus. 15-17kg painonpudotus 2,5 vuodessa tarkoittaa 0,115-130g painonpudotusta viikossa tai noin 0,5kg kuukaudessa. Tämä on siis yksi tavoite pudota painoa 0,5kg/kuukaudessa.

Uskon, että näin pienellä painonpudotustavoitteella on mahdollisuus oppia kokonaan uusi elämäntapa ja ensisijaisesti syömään siten, että voin hyvin. Olen kuunnellut Maria Boreliuksen äänikirjat, jotka käsittelevät tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja elämää. Nämä kirjat ovat osaltaan innostaneet itseni myös tähän projektiin. Melkein jokainen lause mitä kirjassa on, tuntuvat minusta uskottavilta. Ja vitsi miten hyvältä Maria Borelius näyttää täyttääkseen tänä vuonna 60 vuotta!!!!

Ihmisen hyvinvointiin vaikuttavat ruokavalion ja liikunnan lisäksi myös stressi sekä mielekäs tekeminen. Ruokavaliolla on hirmuisen iso merkitys kaikessa kokonaisuudessa, jonka vaikutuksen huomaa nykyään itsekin. Illalla rasvaista ruoka syötyäni herään seuraavana aamuna kuin krapulassa. Sokerin vaikutusta en huomaan, koska syön sitä niin paljon ja joka päivä. Sokeriherkut etenkin irtokarkit ovat keinoni palkita itseni raskaasta päivästä. Sokeri on kuitenkin yksi pahimpia elimisön tulehdustilan ylläpitäjiä (ei siis ihme, että oma oloni on niin väsynyt, nuutunut ja iloton). Viikonlopun aikana päätin, että kokeilen seuraavat kolme viikkoa tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja katsotaan huomaanko mitään eroa olemuksessani. Projektini tavoitteena on löytää itselleni sellainen ruokavalio, jota pystyn noudatamaan, joka pitää minut elinvoimaisena, terveenä ja iloisena.

Ruokavalioni noudattaa seuraavat kolme viikkoa seuraavia sääntöjä:
* paljon marjoja, hedelmiä ja vihanneksia
* vain vaaleaa lihaa/pääasiassa kalaa tai kasviperäisiä proteiinin lähteitä
* ei sokeria
* hyvin vähän gluteiinia sisältäviä ruokia
* ei alkoholia, virvoitusjuomia, vissyjä vaan juomana vesi, kahvi tai tee
* joka päivä pähkinöitä, siemeniä ja/tai manteleita
* käytän vain kasviöljyjä (oliivi- tai kookosöljyä)
* maitotuotteina ainoastaan maustamaton jogurtti ja raejuusto (maitorahkaa voisin muuten syödä, mutta vatsani ei siedä maitorahkaa lainkaan)

Itselleni iso asia tässä on se, etten ole koskaan pystynyt pitämään mitään ennalta suunniteltua ruokavaliota yllä kolmea viikkoa. Pisin aika jossain selkäsesti suunnitellussa ruokavaliossa on ollut ehkä kaksi viikkoa. Minulle ei sovi mikään tarkkarajainen ruokavalio oikeasti. Enkä sellaista edes halua. Elämäntapamuutoksessa ei ole tarpeenkaan jatkuvasti noudattaa mitään varsinaista ruokavaliota vaan löytää ruokavalio, jonka avulla voi hyvin, pysyy normaalipainossa ja voi nauttia välillä herkuistakin. Tämän kokeilun tarkoituksena on havaita mahdollinen ero omassa olossa ja siksi lähden tiukalla ruokavaliolla liikkeelle ja toivon, että jaksan tätä sen kolme viikkoa noudattaa. Kolmen viikon aikana mietin miten jatkan.

2 kommenttia:

  1. Tärkee asia ja tärkee aihe. Tuo painonpudotustavoite kuulostaa oikein hyvältä, tollein ne pysyvät muutokset varmasti tehdään eikä niin että 6kk ja -10 kg :)
    Tsemppiä! Mä alan kanssa pikku hiljaa synnytyksen jälkeen parantamaan painoani alemmas. Oon tyytyväinen, että raskauden aikana painonnousu on ollut maltillista koska lähtöpaino tosiaan oli jopa +25kg plussalla ihannepainosta. Mut nyt mä uskon että kun pääs työmaailman oravanpyörästä pois niin helpompaa. Nytkin on jaksanut käydä päivittäin kävelyllä ja jaksaa panostaa terveellisempään kotiruokaankin. NIinkuin säkin saoit niin sokeria tuli kiireessä ja stressissä vedettyä aivan liikaa ja mulla pikaruoka oli yks pahin synti.

    VastaaPoista
  2. Olen ollut haluton ostamaan tätä tyhjää pankkiautomaattikorttia, josta kuulin verkossa, koska kaikki näyttää liian hyvältä ollakseen totta, mutta olin vakuuttunut ja järkyttynyt, kun ystäväni työpaikallani sai kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta ja me molemmat vahvistimme se todella toimii, annoin sen viipymättä. Siitä lähtien olen nostanut kortilta 5000€ päivittäin ja rahat ovat olleet omalla tililläni. Olen niin iloinen, että vihdoin kokeilin sitä ja tämä kortti on todella muuttanut elämäni taloudellisesti jäämättä kiinni, sen todellinen ja todella toimii, vaikka se on laitonta, mutta teki minut rikkaaksi!! Jos tarvitset tämän kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta, tässä on heidän SÄHKÖPOSTI: blankatm156@gmail.com

    VastaaPoista