tiistai 14. huhtikuuta 2020

Viisi positiivista asiaa koronakaranteenista

Koronakaranteeni on ollut itselleni henkisesti vaikeaa. Tai ehkä ei pitäisi puhua karanteenista, koska varsinaisessa karanteenissa en ole ollut, mutta yrittänyt vältellä kaikkea ylimääräistä kanssakäymistä ym. mitä nyt ohjeistettu. Henkinen vaikeus on läsnä itsellä kokoajan, joten päätin etsiä positiivisia asioita. Sellaisia positiivisia asioita, jotka voin todella allekirjoittaa. Jotkut voivat hehkuttaa sitä että ihanaa aikaa yhdessä perheen kanssa. Itse taas koen, että tämä ollut tosi raskasta kun normaalisti super paljon liikkuvat lapset ovat vain kotona. Siksi esim. yhteinen aika perheen kanssa ei ole listallani, vaikka tavallaan se on ollut kivaakin.


1. Jatkuva kiireen tunne on hävinnyt
Nyt kun kaikki harrastukset ja muut vapaa-ajan riennot ovat tauolla on kalentereihin vapautunut tilaa ihan tolkuttomasti. En ole viime viikkoina joutunut säntäilemään paikasta toiseen peläten kokoajan, että olen myöhässä.

2. Aikaa tehdä asioita, joita ei aiemmin ollut
Kun kotona joutuu tai saa, miten sen nyt haluaa ilmaista, viettää huomattavasti enemmän aikaa, on ollut aikaa tehdä asioita, joita ei olisi muuten ehtinyt. Olen siivoskellut kaappeja ja järjestänyt papereita. Aikaa on jäänyt jopa ihan vain olemiselle; olen maannut sängyssä ja kuunnellut äänikirjoja. Olen liikkunut lähes päivittäin.

3. Rahaa menee vähemmän
Ainut mihin rahaa menee tällä hetkellä asumiseen liittyvien kulujen lisäksi on ruokakauppa. Ruokakauppaankin huomattavasti vähemmän, koska käyn kaupassa 1krt/vko ja suunnittelen koko viikon ruokaostokset. Bensaa ei kulu samassa määrin, kun kokoajan ei tarvitse mennä johonkin. Mitään heräteostoksia ei tule, kun ei pysty käymään missään. Tällä hetkellä voi harrastaa vain ilmaisia aktiviteettejä, kun ei voi tylsänä hetkenä lähteä hoploppiin, uimahalliin, elokuviin tai mihinkään muualle. Vaatteiden osto ei ole olennaista, koska ei ole mitään menoja, joihin tarvitsisi uusia vaatteita. Toivon mukaan tästä jää jotain päälle vielä koronan helpottaessakin. Esimerkiksi kerran viikossa ruokakaupassa käyminen sekä se ettei jokaisena tylsänä hetkenä lähde tuhlaamaan rahaa.

4. Huomaa miten tärkeää sosiaaliset kontaktit ovat
Ystäviä ei ole ollut mahdollista nähdä, sukulaisia ei ole ollut mahdollista nähdä. Harrastuskontaktit puuttuvat. Työpaikalta suurin osa ihmisistä on etätöissä, kasvokkaiset palaverit on peruttu. Nyt huomaa miten tärkeitä nämä kohtaamiset ovat. Tavallisessa arjessa ei juurikaan ole aikaa tavata ystäviä tai sukulaisia, mutta nyt kun lähes kaikki ihmiskontaktit ovat ihan minimissä huomaa sen vaikutuksen mielialaan. Puhelut tai videoyhteydet eivät korjaa tilannetta, ehkä vain paikkaavat vähän.

5. Mahdollisuus tehdä uusia oivalluksia omasta elämästä
Oivallusten tekeminen omasta elämästäni on ollut aktivisena siitä saakka kun olen tämän blogin aloittanut. Aloitin blogin ja sijoittamisen täyttämään jotain tyhjyyttä sisälläni kuvitellen, että onni löytyy rahasta. Toki sijoitusvarallisuuden kasvu on aiheuttanut onnentunteita, mutta todellista onnea sieltä ei löydy. Kuvittelin, että tilanne, jossa olisin niin varakas että voisin tehdä mitä huvittaa toisi onnen. Vaikka en ole tätä tilaa lähellekään saavuttanut olen tajunnut ettei se ole avain onneen. Nyt kun olen viettänyt aikaa selvästi enemmän kotona tajuan, että nautin myös töiden tekemisestä. Oma työni on vain henkisesti niin kuormittavaa ja stressaavaa, että se on vuosien saatossa ajanut minut tilaan jossa en pysty rentoutumaan hetkeksikään. Kehoni eikä mieleni eivät enää jaksa tässä oravanpyörässä mukana. Tämän olen havainnut nyt, kun on ollut pakko pysähtyä. Tila ei ole tullut hetkessä, joten on väärin kuvitella, että se myöskään muuttuu hetkessä. Olenkin tehnyt pitkän ajan suunnitelmaa oman hyvinvointini eteenpäin viemiseksi ihan samalla tavalla kuin minulla on suunnitelma sijoitusvarallisuuden kartuttamisesta. Olen nimennyt koko projektin "Elämäni kunnossa 40-vuotiaana". Projekti pitää sisällään monia eri osa-alueita, joita kaikkia en ole varmasti vielä tajunnut, mutta sillä ei ole väliä, koska tämä projekti elää varmasti sen mukaan kun etenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti