Sivut

tiistai 3. tammikuuta 2023

Yhteenveto vuodesta 2022

 Minulla oli asetettuna viime vuodelle tosi kovat tavoitteet ja tiesin jo etukäteen etten tule mitenkään saavuttamaan sijoitusvarallisuuden kasvun tavoitetta. Kasvua on hidastanut merkittävästi myös osakkaiden ja rahastojen kurssien sukeltaminen. Edellisessä postauksessa totesinkin vuoden 2022 olleen haastava itselleni ja koko maailmalle. Motivaatio sijoittamiseen ja säästämiseen on ollut hukassa, oikeastaan ole ollut edelleen hukassa koko itseni kanssa. Tuntuu, että junnaan itseni ja elämäni kanssa vain paikoillaan,  vuodesta toiseen. Tiedostan olevani monelta osin tyytymätön ja väsynyt, mutta en pysty tekemään ratkaisuja joilla saisin muutosta aikaan. Tiedostan myös olevani tietyiltä osin todella onnekas ja elämäni olevan erittäin hyvää. Se ei kuitenkaan vastaa sitä ihanne elämää, jota toivoisin sen olevan, tyytymättömin olen itseeni ja siihen ettei minulla ole henkilökohtaisesti sellaista sisältöä elämässä, josta tunnun innostuvani äärettömästi mitä oli vielä joitakin vuosi sitten. 


Kuva Pixabaystä

Tarkastellaan nyt kuitenkin viime vuoden tavoitteet ja miten niissä onnistuin

 Vuoden 2022 tavoitteet

- sijoitusvarallisuus vähintään 160 000€  varallisuus 31.12.22  116830,63€, tavoitteesta jäin 43169.37€. Varallisuus kuitenkin kasvanut vuodessa 28190,64€  
- 15 000€ uutta pääomaa sijoituksiin  uutta pääomaa sijoituksiin laitettu 15175,31€
- kahden uuden sijoitusasunnon ostot   sijoitusasuntoja ostettu 1 kpl 
- Pääomatulot nettona vähintään 2000€ pääomatulot nettona 1442,10€
- Opettelen vihdoin löytämään elämänrytmin ja -tavan, joka oikeasti sopii minulle pieni askel otettu tähän suuntaan, tehty muutoksia työelämässä, jotka mahdollistavat enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän stressiä

Kuten huomata saattaa tavoitteet jäivät kaikki toteutumatta sijoituksiin laitettua pääomaa lukuun ottamatta. Sijoitusasuntoja olisi varmasti ollut mahdollista ostaa enemmän kuin yksi, mutta maailmantilanteen vuoksi en sellaista edes täydellä aktiivisuudella hakenut. Päätinkin vähän aikaan seurailla mitä asuntomarkkinoilla tulee tapahtumaan ja katsoa tilannetta uudelleen keväällä. Pääomatulot eivät saavuttaneet tavoitetta, vaikka osinkoja maksavia yhtiöitä ostin salkkuun lisää. Elämänrytmiin ja -tapaan liittyen tein muutoksia työelämässä loppuvuonna. Siirryin töihin, jossa palkka on pienempi, mutta vaatimukset, stressi ja sitovuus myös pienempää. Työnvaihdos tulee todennäköisesti vaikuttamaan siihen, että jaksan tehdä muutakin ja tilaa myös uusille ideoille ja itseni kehittämiselle tulee ihan eri tavalla. Tämän vaikutukset tulevat näkyviin vasta myöhemmin, koska muutos osui niin loppuvuoteen ettei siitä pysty vielä sanomaan mitään. 

Vuodella 2023 olen asettanut muutamia konkreettisia tavoitteita, mutta pääsääntöisesti olen tehnyt tavoitteet seuraavalle viidelle vuodella. Tämä vuosi on osoittanut sen, että tilanne maailmalla voi olla sellainen ettei tavoitteita ole edes järkevää yrittää saavuttaa vain tavoitteen saavuttamisen takia. Tarkoitan tällä sitä, että olisin ostanut sijoitusasunnon vaikka sopivaa ei osu kohdalle tai lähtenyt isojen riskien kautta väkisin hakemaan varallisuuden kasvua. Pidemmän aikavälin tavoitteet mahdollistavat sen, että vuodesta riippuen voin tehdä niiden eteen enemmän tai vähemmän, mutta pitkällä aikavälillä lopputulos on sama. Nämä tavoitteet kerron seuraavassa postauksessa. Blogin osalta pyrin päivittämään tätä nyt aktiivisesti, koska havahduin myös siihen, että päivittäessäni blogia aktiivisesti olin myös motivoituneempi säästämään ja sijoittamaan. Vuonna 2022 kulutus on ollut itselläni taas välillä rajatonta, koska en ole seurannut sitä lainkaan. Myös tähän on tulossa muutosta ja alan seuraamaan menoja uudelleen. Sitä en tiedä jaanko niitä blogissa, mutta itseni takia alan sitä tehdä taas. Olen myös pohtinut helpompia/suositumpia julkaisukanavia. Oman motivaation ylläpitämiseen on nyt tehtävä vähän ryhtiliikkeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti