tiistai 13. lokakuuta 2020

Sijoitusasunto nro 1

Kyllä, otsikko pitää ihan paikkansa, ensimmäinen sijoitusasunto on nyt ostettu. Kirjoitin kesäkuussa ja heinäkuussa sijoitusasuntosuunnitelmista, jotka lässähtivät. Lässähdyksen myötä kiinnostus koko asiaan meni ja ajattelin, että odotellaan nyt sitten tämän vuoden yli, seuraillaan Koronaa tai jotain sellaista. Oma päivittäinen huvini on kuitenkin etuoven selailu ja yhtenä syyskuisena päivänä siellä sattui silmiin kohde, joka täytti varsin monta kriteeriä. Samaan aikaan sain vinkkiä myös tutun kautta asunnosta, joka olisi mahdollisesti hyvä sijoituskohde ja tulisi myyntiin myöhemmin. Molemmat kohteet omissa ajatuksissani olivat alle markkinahinnan ja mahdollista päästä hyväänkin kassavirtaan. 

No alkuun tiedustelin rahoistuta kumpaankin kohteeseen ja se olisi järjestynyt. Pupu meni kuitenkin pöksyyn ja oli tehtävä valintaan sen välillä kummasta lähdetään liikkeelle. Ostettava kohde valikoitui ensisijaisesti kahdesta syystä:

1) Suurempi arvonnousupotenttiaali

Suurempi arvonnousupotentiaali perustuu siihen, että sijoitusasuntonumero 1 on aika pommikuntoinen. Käytännössä sieltä tulee menemään uusiksi kaikki pinnat kylpyhuonetta lukuunottamatta. Peruskuntoisenakin asunto oli noin 10 000 - 15000€ alle markkinahinnan. Asunto sijaitsee alueella, jonka hintoja olen seurannut jo pitkään. Remontin jälkeen uskon asunnon arvon olevan noin 20000 -25000€ enemmän kuin ostettaessa. Tarkoituksena on toteuttaa remonttia niin paljon itse kuin pystytään ja remontin valmistuttua pyytää kiinteistövälittäjältä arvioita asunnon hinnasta. Toinen asunto taas oli remonttivapaa ja arvonnousu ehkä tullut myöhemmin ja hitaammin sijainnin vuoksi. Ostettu asuntokin sijaitsee paikalla, jossa pitkäaikaisesti arvonnousupotenttiaalia.

2) Parempi sijainti

Molemmat asunnot olivat sijainniltaan hyviä, kasvavissa paikoissa, hyvien kulkuyhteyksien varrella, lähellä palveluita. Parempi sijainti perustuu siihen, että tämä ostettu asunto sijaitsee niin lähellä omaa kotia että sitä on helppo tulevaisuudessa hallinnoida itse. Toinen kohde taas oli puolentoista tunnin ajomatkan päässä.


Nyt elämä sitten pyörii kaiken muun kiireen lisäksi remontoinnin ympärillä. Loka- ja marraskuu menee remontoinnissa. Vähän jännityksellä odottelen voidaanko vuokralaista alkaa etsiä siten, että asuminen alkaa joulukuussa vai vasta tammikuussa. Illat ja viikonloput ovat niin lyhyitä kiireisen arkielämän jälkeen ettei remontointia saa valmiiksi viikossa tai kahdessa. Tarkkoja lukuja asuntoon menneistä kuluista ja asunnon arvosta laitan siinä vaiheessa, kun on paremmin tietoa mitä todellisuudessa on mennyt ja millaista arvonnousua remontoinnilla saa aikaiseksi. Asunnon lainanlyhennys pyörii kokoajan eli ennen kuin saamme vuokralaista sisään on meillä myös juoksevia kuluja aika paljon. 


Nyt olen sitten virallisesti myös asuntosijoittaja ja vuoden 2021 yksi tavoite täytetty. Tämän sijoitusasunnon ansiosta voin myös saavuttaa 2021 vuodelle asetetun sijoitusvarallisuustavoitteen mikäli ajatukseni asunnon arvonnoususta remontoinnin ansiosta osuvat kohdalleen. Asunnon arvoa remontoinnin jälkeen en päätä itse vaan sen saa tehdä kiinteistövälittäjä kuten aikaisemminkin sanoin.  Asunnon uuden arvon kanssa saamme toivottavasti vapaata vakuutta mahdollista uutta sijoitusasuntoa varten. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti