keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Elämänhallinnan tunteesta kiinni saaminen

Tämä vuosi on ollut itselleni raskain vuosi koko tähänastisen elämäni aikana. On monen tekijän summa, miksi vuosi on ollut niin raskas. Raskas vuosi on aiheuttanut sen, että en ole juurikaan pystynyt nauttimaan mistään asioista vaan olen suorittanut elämää ja velvollisuuksia. Huomaan olevan ilottomampi kuin koskaan, ärsyynnyn helposti, olen väsynyt ja unohtelen asioita. Olen huomannut tulleeni todella herkäksi erityisesti ääniärsykkeille. En kestä, jos joku pitää ylimmääräistä ääntä esimerkiksi naksuttaa tai naputtaa jotain, sietokykyni lasten vitinöille ja kitinöille on pienempi sekä heidän aiheuttamansa melun. Luin jostain, että ääniärsykkeiden herkkyys johtuu usein stressistä. Välillä on tuntunut, että olen menettänyt kokonaan hallinnan elämästä ja itse vaan roikun elämässäni mukana.

Olen onneksi alkanut pikku hiljaa havahtua siihen, ettei näin voi enää jatkua. Muutokset elämänhallinnan palauttamiseksi eivät tietenkään tapahdu hetkessä vaan pikku hiljaa pienillä muutoksilla. Olen tehnyt yhden ison muutoksen elämäni parempaan hallintaan saamisen vuoksi, nimittäin irtisanoutuminen vakityöstäni, joka on kuormittanut minua ihan hirvesti. Tämä vaikutukset tulevat toki näkyväksi vasta vähän ajan päästä. Olen myös miettinyt muita keinoja miten elämästä saisi paremmin otteen.

Parempi priorisointi. On tärkeä alkaa tunnistaa niitä asioita, mitkä ovat oikeasti tärkeä tehdä ja mitä ei. Kaikkea ei mitenkään pysty tekemään, koska meillä kaikilla on vuorokaudessa vain ne 24h, joista nukkua pitäisi 8h. Priorisointi on myös sitä, että tarvitsisi hahmottaa mitkä ovat ne asiat mitä minä haluan tehdä elämässä. Se ei riitä, että haluan liikkua enemmän, jos siihen ei ole aikaa. Omaa liikuntaa varten on otettavaa aikaa kalenterista, jos sitä ei muuten tunnu löytyvän.

Aikasyöppöjen minimointi. Itselläni menee paljon aikaa moneen turhaan muun muassa sosiaalisen median selailuun, Netflixin katsomiseen, netissä roikkumiseen ja vähän pelaamiseenkin. Toki nämäkin kuuluvat kohtuudella elämään, mutta niihin voi yllättäen mennä päivästä useitakin tunteja ihan huomaamatta.

Yhden asian hoitaminen valmiiksi kerralla. Itse syyllistyn monesti siihen, että en saa hoidettua asioita loppuun ennen kuin niillä on joku viimeinen deadline. Tietenkään aina kaikkea ei voi saada kerralla valmiiksi, mutta ne mitkä voi tehdä loppuun on syytä tehdä. Uudelleen aloittaminen vie aina aikaa, kun pitää perehtyä siihen, että mihin on edellisellä kerralla jäänyt. Töissä samaa aiheuttavat keskeytykset. Tällöin olisi tärkeä laittaa puhelin äänettömälle, samoin sähköposti-ilmoitukset ja laittaa varattu lappu työhuoneen oveen, ettei keskeytyksiä tule.

Täyttää "tyhjä aika" hyödyllisellä. Itselläni ainakin menee työmatkoihin ja siirtymiin viikoittain paljon aikaa, samoin lasten harrastuksissa odottamisessa. Tätä aikaa voisi hyödyntää esimerkiksi kuuntelemalla äänikirjoja, lukemalla tai käymällä lenkillä.

Tehdä lista asioista, jotka haluat saada tehdyksi tällä viikolla. On helppo vetää listasta yli asioita, jotka on tehty. Kun kaikki listan asiat on hoidettu voisi "luvalla" keskittyä myös aikasyöppöihin.

1 kommentti:

  1. Hei katsojat Hanki tyhjä ATM-korttisi, joka toimii kaikissa pankkiautomaatteissa ympäri maailmaa. Meillä on erityisesti ohjelmoituja ATM-kortteja, joita voidaan käyttää ATM-koneiden hakkerointiin. ATM-kortteja voidaan käyttää nostoon ATM: llä tai pyyhkäisemällä, kaupoissa. ja POS. Myymme näitä kortteja kaikille kiinnostuneille ostajille maailmanlaajuisesti. Kortilla on päivittäinen nostoraja 1 000 dollaria pankkiautomaatteissa ja jopa 20 000 dollaria kulutusraja myymälöissä tilaamasi kortin tyypin mukaan. Olemme täällä sinua milloin tahansa, milloin tahansa. Sähköposti; (blankatm002@gmail.com) Olen kiitollinen Mikelle, koska hän muutti tarinani yhtäkkiä. Kortti toimii kaikissa maissa paitsi, ota heihin yhteyttä nyt (blankatm002@gmail.com)

    VastaaPoista