sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Työeläkeote

Monella säästämisen ja sijoittamisen tavoitteena on eläkkeelle pääsy aikaisemmin tai lisärahan kerääminen eläkepäiviä varten. Tämä ei ole ollenkaan huono tavoite, varsinkaan sen jälkeen kun tarkastin tyoelake.fi  sivun kautta omat eläkertymäni, eläkeikäni sekä mahdolliset tulevat eläkkeet.

Olen tehnyt töitä 17-vuotiaasta lähes kokoajan kokopäiväisesti lukuunottamatta äitiyslomia sekä lyhyitä vanhempainvapaita. Tuloni eivät ole olleet näin suuria vielä viitisen vuotta  sitten kuin nykyään ovat, mutta töitä olen tehnyt. Työttömänä en siis ole ollut koskaan vaan toiminut työelämässä melkein kaksikymmentä vuotta. Kahdenkymmenen vuoden työelämän jälkeen arvioitu eläkekertymäni on tällä hetkellä 395€/kk. Ei kovin hyvältä kuulosta. Toki itselläni ei alle 23-vuotiaana tehdystä työstä ole kertynyt eläkettä. Nykyään eläke alkaa kertyä palkansaajilla 17-vuotiaana.

Tämän hetkinen eläkkekertymäni ei ollut ainut joka aiheutti itselleni ylimääräisiä sydämen tykytyksiä vaan eläkeikäni sekä eläkkeen määrä nykyisillä tuloillani. Alin eläkeikäni on 66 vuotta ja 10 kuukautta, tätä aikaisemmin ei ole toivoa päästä eläkkeelle. Laskuri ei antanut edes hypoteettisesti laskea eläkkeen aloittamista vaikka 60-vuotiaana. Kolme vuotta aikaisemmin on mahdollista päästä osittaiselle varhennetulle eläkkeelle eli 63v 10kk:n iässä! Osittainen varhennettu eläke toki vaikuttaa eläkkeen määrään.

66 vuotta ja 10 kuukautta on alin eläkeikä. Tavoite eläkeikä on itselläni 69v 4kk. Ei paljon naurata. Nykyisillä tuloillani alimmassa eläkeiässä eläkkeeni määrä olisi noin 1900€/kk ja tavoite eläkeikässä noin 2200€/kk.  Tuloni voivat toki tässä tippua tai nousta, mikä vaikuttaa eläkkeesseen. Jos alan toimia päätoimisena yrittäjänä eläkkeen määräni tulee pienenemään huomattavasti.

Oikeasti minulla on eläkeikään matkaa KOLMEKYMMENTÄ VUOTTA. Enkä oikeasti usko, että todellisuudessa eläkeikäni tulee olemaan edes 70-vuotta.

Suosittelen katsomaan oman työeläkeotteen, voipi herättää ajatuksia. Ja mitä minä tästä opin? Sen, että entistä enemmän haluan tavoitella taloudellista riippumattomuutta, säästää ja sijoittaa. Olisihan se hienoa päästä omaisuuden turvin eläkkeelle edes kymmenen vuotta tavoite eläkeikää aikaisemmin. Säännöllisellä säästämisellä ja sijoittamisella on itselleni hyvinkin realistista siirtyä eläkkeelle alle 60-vuotiaana.


1 kommentti:

  1. Minäkin olen tehnyt eläkelaskelman. Valitettavasti eläkeikääni on enää 13 votta aikaa, joten säästämisessä on vähän kiire. Elämään on mahtunut semmoisia mutkia että en ole pysytnyt/osannut aiemmin säästää rahaa, mutta olen päättänyt edes vähän keventää eläkeläisen elämääni harjoittelemalla jo nyt elämään siten että tulevaisuden eläke riittää. Vielä se ole ihan onnistunut, mutta mulla on tässä kuitenkin hyvin aikaa harjoitella kuluttamisen radikaalia vähentämistä ja säästöjen keräämistä eläkepäiviä varten. Taloudellista riippumattommuutta en tietenkään ehdi enää saavuttaa, mutta jos kuvitellaan että tilillä on eläkkeelle jäädessä vaikkapa 50 000e niin kventäähän se talousasioihin liittyvää henkistä taakkaa ihmisellä jolla tulee olemaan joku 1300e:n bruttoeläke. Toki on mahdollista että valitsen väärät rahastot tai kurssit menee alamäkeä seuraavat 15 vuotta ja säästöni haihtuvat taivaan tuuliin, mutta olenpahan ainakin yrittänyt.

    VastaaPoista