perjantai 25. tammikuuta 2019

Kuinka paljon ihmisillä menee rahaa ruokaan?

Viime viikon perjantaina iltasanomissa oli juttu, jossa tavalliset ruokakaupassa kävijät arvioivat kuinka paljon heillä menee rahaa ruokaan? Melkein kaikilla juttuun kaupassa haastatelluille meni suhteessa enemmän rahaa ruokaan kuukaudessa kuin meidän taloudessa menee. Jutun kommenttikentässä oli hyvin kirjavaa kommenttia siitä miten paljon ihmisillä menee rahaa ruokaan viikossa/kuukaudessa.

Laskin viimevuoden ruokamenoista, että meillä menee keskimäärin 603€ rahaa ruokaan kuukaudessa, joka viikkotasolla on noin 150€. Tämä summa pitää sisällään myös perushygieniatavarat, vessapaperit ja siivoustarvikkeet. Juttuun haastateltujen henkilöiden ja kommentteja katsoassa voi todeta ettei 150€/vko ole mitenkään erityisen paljon vaan varmaan jopa hieman keskivertoa alle kun huomioidaan, että meillä on viidenhengen talous.


En ole tästä pikaisesti tekemästäni havainnosta kuitenkaan mitenkään innoissani vaan jäin pohtimaan onko monella perheiden kulutustottumukset huonolla tolalla? Koen itse ostavani kaupasta juuri sen minkä haluan ja suunnitelmallisuudella ruokakuluista voisi saada pois helposti ainakin joitakin kymppejä. Tietyissä asioissa en ruuan suhteen ole valmis joustamaan hintojen polkemisen toiveessa.  Ne mistä en jousta ovat kotimaisuus lihoissa, vihanneksissa, kasviksissa, vilja- ja maitotuotteissa. Meidän taloudessa ruokakuluissa säästönä on se, että  ruokahävikki on lähes 0 (tämä on myös ympäristön kannalta hyvä juttu). Ostan pääasiassa aina kaupasta samat perusjutut, jotka tulee syödyksi.

Varmaan aika monen suomalaisen ruoka- ja päivittäistavara hankinnat vaatisivat läpikäymistä ja niiden avulla voisi säästää useita kymmejä viikossa.

6 kommenttia:

 1. Nyt tässä omaa kulutusta seuranneena yksin asuvana niin on huomannut että nyt kun yritän käydä kaupassa enemmän (ja syödä ulkona vähemmän) niin turhaa ruokaa tulee ostettua aivan liikaan siihen nähden mitä yksin ehtii syömään. Hedelmät pilaantuu, leivät kuivuu, osa ruoista jää vain kertakaikkiaan syömättä... Vaikeaa löytää se oikea balanssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tämä on varmaankin ihan totta. Ja jos tekee jotain ruokaa isomman satsin kerralla, sitä joutuu syömään koko viikon. Joskus kauan sitten yksin asuneena itse söin töissä yleensä kunnon lounaan ja illalla kotona vain leipää tmv. en koskaan tehnyt ruokaa kotona. Nytkään en itse enää illalla tarvitsisi lämmintä ruokaa, mutta lapset tarvitsevat. Lasten vuoksi se ruokahävikkikin on olematon, koska esim. kilo mandariinejä menee melkein ennen kun se on kauppakassista purettu.

   Poista
 2. Aivan ihana, innostava ja herkullinen kysymys! Rrrakastan ruokaostosten kuluseurantaa, koska se on melko helppo seurattava ja siinä on helppo säästää, jos vaan kanttia riittää. Ja siitä on helppo keskustella ja vertailla toisten kanssa. Nyt on vasta tammikuu lähestymässä loppua, joten vielä ei osaa sanoa mitään, mutta huomaan että summa nousee kovin korkeaksi kolmen hengen taloudessa. Mihin täytyy sitten kyllä laskea se koira mukaan myös. Puhumattakaan linnunruuasta, joka taitaa tulla kalliimmaksi kuin yksi iso koira. Ja satunnaiset sukat, siivoustarvikkeet, teippirullat... yleensäkin kaikki mitä marketista ostetaan.
  Koiran takia ruokahävikki on aika nollassa ja tykkään myös jatkojalostaa vanhat ruuat. Monilla kuukausimenoja nostaa viikonloppukaljat, meillä taas viikonloppulimsat ja karkkipäivä viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Meillä ei myöskään mene rahaa alkoholijuomiin ollenkaan eikä juurikaan virvoitusjuomiin, mikä on varmasti osaltaan iso säästö ruokakuluissa.

   Poista
 3. Meillä menee (2 aikuista ja 3 lasta joista 2 teiniä) noin 800 euroa kuukaudessa ruokaan ja pesuaineisiin. Me aikuiset syömme myös töissä eväitä. Ruokajätettä ei juuri tule, koska koirat syövät ne. Kaljaa tms. meillä ei käytetä ainoat herkut ovat limu ja karkit. Toki selviäisimme vähemmällä rahanmenolla esim. leipomalla leivät itse, mutta siihen en ole alkamassa. Kyllähän tuo rahasumma tuntuu suurelta, mutta ei sitä voi välttääkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Meillä lapset eivät ihan vielä teini-ikää koputtele, joten varmasti vielä siinä vaiheessa ruokakulut nousevat. Tälläkin hetkellä urheilevat lapset syövät paljon ja itselleni on tärkeää se, että he syövät ravitsevasti ja terveellisesti. Tästä en myöskään ole valmis tinkimään sillä, että saisin ruokakulut pienemmäksi.

   Poista