perjantai 29. marraskuuta 2019

Black Friday vai Älä osta mitään päivä?

Tänään taas eletään Black Fridaytä, joka on viime vuosien saatossa rantautunut Yhdysvalloista Suomeen. Kaikki mainostuutit ovat jo koko viikon hehkuttaneet jos jonkinmoisia tarjouksia. Kulutus- ja ostohysteriaa parhaimmillaan. Joululahjat extraedullisesti! Vai vaan tarpeettoman tavaran ostoa, kun muka halvalla saa? Ostoshulinan keskellä osa porukasta viettää Älä osta mitään - päivää, joka on Black Fridayn vastakohta. Kumpaan porukkaan sinä kuulut?

Vielä muutama vuosi sitten olisin itse ollut mukana Black Friday hulinassa ja olisin varmasti tällä hetkellä jossain kauppakeskuksessa juoksemassa muka extraedullisen tavaran perässä. Omat ostoskäyttäytymiseni sekä kulutustottumukseni ovat kuitenkin muuttuneet reilun vuoden sisällä niin paljon etten ole vaivautunut mitään tarjouksia juurikaan edes katsomaan. Sen verran olen toki silmäillyt, kun osa joululahjoista on vielä hankkimatta, että olisiko lahjaksi sopivaa ollut tarjolla jossain. Kaikkein yllättävintä tässä silmäilyssä oli se, että ostin viime viikolla yhden hupparin lahjaksi eräästä verkkokaupasta (oli alennuksessa) tänään samainen huppari oli hurjassa Black Friday alennuksessa ja maksoi 40 senttiä ENEMMÄN kuin viime viikolla!!

Itselläni on kasvamassa määrin tavara-ahdistusta eli pyrin minimoimaan tavaroiden määrää kotona sekä välttämään uuden ostamista. Pyrin tietoisesti ostamaan vain tarpeellista. En näe älä osta mitään - päivääkään hyväksi vaan mielummin jokaisen ihmisen pitäisi pohtia omaa kulutusta enemmän kuin yhtenä päivänä vuodessa / yhtenä viikkona vuodessa. Vuodessa pitäisi olla 365 älä osta mitään tarpeetona- päivää. En väitä etteikö itsellenikin tulisi heräteostoksia, mutta ostosten tekemistä harkitsen nykyään selvästi tarkemmin kuin aikaisemmin. Ajattelen tämän olevan sijoitusvarallisuuden kerryttämisen kannalta oleellisin asia sekä paras ekoteko, jonka pystyn tekemään.

Tavaroiden karsimisesta on tullut itselleni selvästi jo tapa eikä tulisi kyllä enää mielenkään lähteä hakemaan turhaa tavaraa kaupasta. Karsimista vauhditan joulukuussa minimalismipelin keinoin. Minimalismipelissä jokaisen päivänä karsitaan sen päivän numeron mukainen määrä tavaraa. Itse sovellan hieman tätä joulun vuoksi, mutta määrällisesti tarkoitus on päästä eroon 496:sta tavarasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti