sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Minimalismipeli

Joulukuun kunniaksi aloitan tänään tosiaan minimalismipelin eli karsin päivän mukaisen määrän tavaraa koko joulukuun,  1.päivänä yhden tavaran 2.päivänä kaksi tavaraa jne. Tosin olen ajatellut itse päättää minkä määrän tavaraa karsin minäkin päivänä, mutta niin että jokaisen päivän tulen joulukuun aikana käyttämään. Todennäköisesti päivät 1, 2 ja 3 tulen säästämään joulunpyhiksi.

Olen aikaisemmin karsinut tavaraa, mutta tuntuu ettei tämä urakka tule koskaan valmiiksi. Marraskuussa mulla oli  kirppispaikka. Tuntuu, että vanhasta tavarasta eroon pääseminen on aika työlästä eikä kirpputorillakaan kauppa käy enää niin kuin joskus. Kaikilla ihmisillä taitaa olla nurkat täynnä tavaraa. Olen paljon käyttänyt aikaa tavaroiden myymiseen myös esim. Torissa, koska en raaski vaan antaa joitakin merkkivaatteita pois. Kauppa ei kuitenkaan aina niin kovin aktiivisesti käy ja tavaroiden postittaminen ja kaupoista sopiminen ja kaikki muut vievät paljon aikaa. Firmoihin johon merkkivaatteet vaan merkkivaatteet myytäväksi ovat mielestäni ottaneet kovat provisiot myynnistä ja siksi en ole niitä käyttänyt. Näillä käytössä olleilla systeemillä  tavaran karsiminen on tosi hidasta.

Nyt olen ajatellut lähettää kaikki merkkivaatteet joita en käytä myytäväksi ja niistä tulee sitten rahaa kuinka paljon tulee. Ei niistä rahaa tulee nytkään kun vievät turhaa tilaa kaapissa. Eikä oma aika kulu niitä myyntiin laittaessa eikä eteenpäin välittäessä.

Monen tavaran osalta helppo ratkaisu olisi vain heittää ne roskikseen. Omalla kohdalla periaatteeni on laittaa kiertoon kaikki käyttökelpoiset tavarat. Olen huomannut karsimisen helpottuvan kokoajan, koska en ole kaivannut vielä tähän mennessä ensimmäistäkään karsimaani tavaraa. En saa oikeasti mitään iloa tavaroista, päinvastoin ne ovat alkaneet ahdistaa. Olen monesti miettinyt, että miksi on tullut hankittua niin paljon kaikkea ja kuinka suuri sijoitusvarallisuus mulla voisi olla jos olisin oppinut harkitsemaan rahankäyttöäni jo kymmenen vuotta sitten. Menneeseen ei voi palata, mutta tulevaisuutta voi muuttaa. Sen takia nyt tätä teenkin; karsin elämästäni pikku hiljaa, askel kerrallaan niitä asioita, jotka eivät ole minulle merkityksellisiä!


1 kommentti:

  1. Olen myös huomannut, että kirppismyynti ei enää kannatta. Kun pari vuotta sitten sai netissäkin helposti kaiken kaupaksi, ei nykyään löydy ottajaa edes markkitavaralle vaikka ilmaiseksi tarjoaisi.
    Tänä päivänä kaikki kuluttaminen on pannassa ja Konmarituksen jälkimainingeissa ihmiset nauttivat tavarattomuuden vapaudesta.
    Ikävänä kääntöpuolena tämä näkyy myös kierrätyskeskuksessa, UFFilla ja Emmauskessa: kun kauppa ei käy entiseen tapaan, on hintoja nostettu niin, että uuden ja ehjän saa joskus jopa halvemmalla tavallisesta kaupasta. Kun myynti on vähentynyt on ajateltu, että myydään sitten vähemmän ja kalliimmalla sen sijaan, että vastattaisiin kysynnän muutokseen hintoja alentamalla.

    Vaikka henkilökohtaisessa taloudessa ahdistaa, kun ei saa tavaroita kiertoon entiseen tapaan, uskon että yhteisen hyvän ja maapallon tulevaisuuden kannalta muutos on kuitenkin hyväksi. Ei voi enää ajatella että turhan ostoksen voi laittaa kiertoon ja ostaa uutta tilalle.

    VastaaPoista