maanantai 30. maaliskuuta 2020

Sijoitustilit lapsille

Alkuvuodesta avasin Nordnettiin arvo-osuustilit lapsille. Hakemusten käsittelyssä kesti kuitenkin viikkoja, mutta viime viikolla ne vihdoin tulivat näkyville omille sivuilleni Nordnettiin.

Aikaisemmin olen siirtänyt joka kuukausi lasten säästötileille 20€/per lapsi. Tämä varmaan monesta tuntuu tosi pieneltä summalta, mutta itse olen ajatellut sen olevan tyhjää parempi. Monet eivät varmasti pysty säästämään edes näin pientä summaa lapsille kuukaudessa. Mulle ei ainakaan vanhemmat ole koskaan pystyneet säästämään rahaa. Sain toki säännöllisesti viikkorahaa, joilla jouduin ostamaan muun muassa karkit. Tästä pienestä rahasta ei koskaan jäänyt mitään säästöön. Syntymäpäivinä, jouluina ja muin lahjoina saadut rahat kuitenkin kiikutin pankkiin säästötilille. Monet ystäväni tuhlasivat myös nämä rahat. Muistan kun pankkikirja näytti 10 000 markan summaa, voi sitä ilon määrää. (Muistaako muuten joku lukija ne vanhat pankkikirjat, joihin otot ja panot kirjattiin?) Muistaakseni summa hupeni kuitenkin aika pian, koska muutin omilleni asumaan.

Lapset ovat aika eriarviosessa asemessa myös Suomessa. Tosilla saattaa olla kymmenien tuhansien eurojen vanhempien keräämät säästöt muuttessaan omilleen ja toisilla ei ole mitään. En tiedä miten eri tavalla arvostus rahaan näillä kahdella ääripäällä näkyy aikuisena. Itse toivon, että omat lapset oppisivat arvostamaan rahaa ja käyttämään sitä fiksusta, siitä huolimatta, että tulevat saamaan jonkinmoisen pesämunan aikuistuttaan. Käyn lasten kanssa aika paljon keskustelua rahasta, erityisesti siitä, että mitkä ovat sellaisia hankintoja, jotka oikeasti tarvitee. Olemme myös keskustelleet sijoittamisesta ja säästämisestä. Keskustelun tuloksena lasten toiveena on, että heidän kukkaroissa olevat rahat sijoitetaan rahastoihin sekä jatkossa kaikki lahjaksi saadut rahat.

Itse aion jatkossa nostaa lapsille säästettävää summaa 30€/lapsi. Rahat siirtyvät jatkossa Nordnettiin, jossa tein kuukausisäästämissopimuksen Nordnet indeksirahasto Suomeen ja Norjaan. Norja valikoitui kuukausisäästökohteeksi siksi, että se on eniten laskussa täällä hetkellä ja toivon sen siksi vuosien päästä olevan tuottoisin. Nordnetin indeksirahastot ovat siitä hyviä, että ne ovat kuluttomia eikä lasten pienistä sijoituksista mene kuluja. Jollain aika jäntellä nostan lasten kuukausisäästösummia tai lisään uuden sijoituskohteen.

Lapsille sijoittamisessa pidän huolen myös siitä, että molemmille menee vuosittain sijoituksiin täysin sama summa ja sijoitan rahat samaan aikaan, koska haluan heillä olevan yhtä paljon pesämunaa kun tulevat aikuisiksi. Toisaalta tämä voi vielä muuttua, jos heidän omat halut säästää ja sijoittaa muuttuu. He voivat tulevaisuudessa myös saada perheen ulkopuolelta eri tavalla rahaa esim. kesätöistä ja haluta käyttää ne eri tavalla. Tähän en tietenkään voi vaikuttaa muuta kuin keskustelemalla ja opettamalla järkevää rahankäyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti