tiistai 17. heinäkuuta 2018

Mikä ihmeen ETF?

Kirjoitin aikaisemmin sijoitustavoitteistani tälle vuodelle. Yhtenä tavoitteena oli, että osakkeissa ja rahaistoissa oleva varallisuuteni olisi 10 000€. Tällä hetkellä se on noin 8000€. Eli elo-joulukuussa näihin tarvitsisi kuukausittain laittaa 400€. 150€/kk minulla menee suoraveloituksena rahastoihin. Tavoitteeseen pääsemiseen vaatisi, että  250€:lle/kk  tarvitsisi vielä keksiä jotain. Voisin tietenkin säästää tuon 250€/kk ja ostaa sitten joulukuussa niitä haluamiani Terveystalon osakkeita, mutta jos kurssi ei silloin ole kohdillaan, en halua jättää sen varaan. Mikään rahasto ei tällä hetkellä oikein kiinnosta, en tiedä miksi. Sitten tuli mieleen ETF. Terminä olen siihen usein törmännyt nyt suunnitelmallisemman sijoittamisen aloittamisen jälkeen, mutten ole asiaan viitsinyt mitenkään perehtyä. En oikein keksinyt mitään muutakaan sijoituskohdetta, joten päätin tutustua ETF-rahastoihin. Ajattelin, että voisin vähän muillekin aloitteleville sijoittajille lyhyesti avata mitä olen ETF:stä oppinut:
  • Pörssinoteerattuja rahastoja, joilla käydään kauppaa samalla tavalla kuin pörssiosakkeilla
  • ETF:t voivat sijoittaa myös muihin omaisuusluokkiin kuten korkoihin, hyödykkeisiin, kiinteistömarkkinoihin
  • ETF:t voi jakaa fyysisiin ja synteettisiin rahastoihin sen perusteella mitä ne omistavat. Fyysinen ETF sijoittaa suoraan arvopapereihin. Synteettinen ETF ei omista arvopapereita vaan muodostaa salkkunsa johdannaisilla.
  • Yhdelläkin kaupalla saat hajautetun sijoitussalkun
  • Edullisemmat hallinnointikulut kuin rahastoissa, koska  pääasiassa ETF:t perustuvat passiiviseen sijoitusstrategiaan. 
  • ETF:t seuraavat jotain ennalta valittua indeksiä, kuten jonkun maan osakeindeksiä
  • Osa ETF-rahastoista sijoittaa uudelleen saamansa osingot eivät jaa tuottoa, osa taas jakaa tuottoa (tuotto-osuuksista maksetaan veroa normaalin pääomaverotuksen mukaan)
Olen etsinyt itselleni sopivaa ETF-rahastoa, Sopivan löytäminen on osoittautunut varsin haastavaksi, koska erilaisia ETF-rahastoja on tuhansia.
Karsimisen tein seuraavalla tavalla vaihevaiheelta:
1) Valitsin ne ETF:t, joihin voi kuukausisäästää
2) Halusin kehittyvien markkinoiden ETF:in
3) Valitsin fyysisen ETF:n
4) Halusin mahdollisimman edulliset hallinnointikulut

Nyt on sitten aloitettu kuukausisäästäminen ensimmäiseen ETF-rahastoon 50€/kk. Summaa on tarkoitus nostaa ja etsiä rinnalle joku muu/muita ETF:iä, mutta ensin olisi tärkeä saada selville mihin omat taloudelliset resurssit riittävät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti