keskiviikko 15. elokuuta 2018

Osakkeenostot pankin vai Nordnetin kautta?

Ihmettelin ja kommentoinkin jokin aika sitten Herkuille person piensijoittajan-blogiin sitä, miksi hän tekee osakkeen ostoja pienissä erissä, koska ostotoimeksiannon välityspalkkiot ovat kuitenkin niin suuria ettei tässä luulisi olevan järkeä. Kommentin myötä tyhmää tuli valistettua että sekä Nordean että Osuuspankin välityspalkkiot ovat 1% ostosta, jolloin myös pieniä ostoja on järkevä tehdä.

Itselleni olisi ihanteellista jos voisin ostaa osakkeita aina pienen erän kerralla, joka kuukausi vähän. Tuhlariluonteestani johtuen en saa kovin helposti isoja summia säästöön ja uusien osakkeiden hankinta saattaa venyä ja venyä. Olisi ihanaa ostaa pienellä summalla aina vähän, mutta kun ne välityspalkkiot...

Päätin ottaa asioista vähän tarkemmin selvää ja jaan ne nyt teillekin.


  • Nordnetissä välityspalkkiota ovat alkaen 3€/osto. Todellisuudessa hyvin harva sijoittaja pääsee tähän, koska tämä välityspalkko vaatii yli 50 kauppaa kuukaudessa. Nordnetissa välityspalkkot ovat eri tasoilla sen mukaan miten paljon on tehnyt kauppoja kuukaudessa. Helsingin pörssin välityspalkkiota ovat 3-9€/osto. Itsellä minimipalkkio Helsingin pörssistä ostettaessa on 7€, joka on 1-10 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana. Pohjoismaiden osakekaupankäynnin palkkiot ovat minimissään 10€ ja Usan 15€ ja Kanadan 20€. Säilytyspalkkiot on 0€
  • Osuuspankissa välityspalkkiot asiakasomistajilla on kaikilla markkinoilla aina 1%. Säilytyspalkkiot osuuspankissa ovat vähintään 2,60€/kk ja jos ymmärsin oikein tämä maksetaan summa sisältää yhden säilytyksen kotimaiselle osakkeella. Useammille osakkeille ja ulkomaalaisille osakkeille maksetaan oma säilytyspalkkio. En tiedä mitä nämä tarkalleen olevat, mutta todennäköisesti Osuuspankissa säilytysmaskuja joutuisi maksamaan helposti 5€/kk vähintään. 
  • Nordeassa välityspalkkiot ovat pienissä ostoissa 1% kaikilla markkinoilla. Säilytyspalkkiota ei ole jos on sijoittaa säästäjästatuksella ja on edellisellä neljänneksellä tehnyt jonkun oston. Jos ei ole tehnyt, sälilytyspalkkio on 1,95€/kk. 
  • Danske Bankissä välityspalkkiota ovat minimissään 2-8€/osto. 2€ välityspalkkioon pääsee jos kaupankäynnin volyymi on yli 100 000€/kk. Danske Bankin säilytyspalkkioita en löytänyt. 

Näiden perustella jäin pohtimaan kannattaisiko osakkeiden ostot (etenkin ulkomaalaisten) tehdä enemmin Nordeasta kuin Nordnetistä? Toivon, että joku viisaampi ottaisi tähän kantaa. 


1 kommentti:

  1. En näe mitään syytä käyttää pankkia, ilman muuta Nordnet. Täysiu maksuttomuus poislukien kaupanteko on minusta suoraviivaista. Ilmainen superrahaston kotimassa ja pohjoismaissa on loistava. Kannattaa muuten tutustua mitä maksaa kun hankit rahastoja pikkuerissä pankissasi, jos on merkintäpalkkioita niin menee aika turhaksi moinen sirpaleidehankinta sensijaan että hankkisi 1-2krt vuodessa isomman erän. S-pankin asuntorahasto ainakin oli kallis se tuli todettua, myöskään tuottoa ei tahdo jäädä kulujen jälkeen.

    VastaaPoista