lauantai 4. elokuuta 2018

Ulkoisen menestyksen tavoittelu on vallannut ihmiskunnan

Monet haluavat ulkoisesti viestittää omaa taloudellista menestystä ja saada sitä kautta arvostusta muiden silmissä. Monet unelmoivat esimerkiksi jostain merkkilaukuista, joihin heillä ei todellisuudessa ole varaa. Lainoja, pikavippejä ja muita luottoja on helposti saatavissa, jolloin materiaalisista unelmista on helppo tehdä todellisuutta. Ystävien ja tuttavien somekanavat hehkuttavat ihania ostoksia, uskomattomia ulkomaanmatkoja ja onnellisia perhekuvia. Tietynlainen kuluttaminen on elämäntapa, jolla pyritään viestittämään kuulumista johonkin tiettyyn yhteisöön, tuloluokkaan tai paremmuusjärjestykseen. Kuvitelmissa saattaa olla, että mitä suuremmat tulot ja tavarapaljous sen onnellisempi ihminen.

Myös media on tuonut tietynlaisen glamour-elämän normiksi, joka vääristää käsitystä rahasta ja kuluttamisesta. Ulkoinen menestys luo paineita ja harhakuvitelmia siitä, että millaista elämää pitäisi elää. Pidetään yllä kulisseja, jotka ovat kalliitta ja joihin todellisuudessa ei olisi edes varaa. Unelmaelämä ja rahapussi joutuvat usein törmäyskurssille, minkä kertoo myös maksuhäiriömerkintöjen uusi ennätys. Vaurauden ja materiaalin tavoittelu on saanut meidät valtaansa.

Ulkoinen menestys voi olla myös sitä, että ihmisellä on työtä ja rahaa, mutta ei aikaa. Osa ihmisistä tekee paljon töitä, jotta voivat ostaa parempia tavaroita ja asioita itselleen ja perheelleen. Yhteiselle ajalle ei kuitenkaan löydy aikaa vaan materiaalilla pyritään myös hyvittämään poissaoloa.

Ulkoisen menestykseen panostaminen voi olla kuin korttitalo, joka kaatuu pienestä tuulahduksesta. Monet eivät ole varautuneet siihen, että asuntolainan korko nousee hiukan, joutuu työttömäksi, sairastuu tai elämässä tapahtuu muuten jotain yllättävää.

Ihmisten pitäisi pysähtyä enemmän pohtimaan sitä onko minulla varaa johonkin vai ei? Millaisen elämän minä haluan? Ostanko jotain vai siksi, että haluan viestittää sille muille jotain? Haluanko elää yli varojen? Asua korttitalossa?  Pitäisi oppia sanomaan: Minulla ei ole varaa tähän!

Raha ja materia eivät tuo onnellisuutta vaan elämään on syytä löytää muuta sisältöä, joka tekee onnelliseksi. Mikä on sinun tapasi elää onnellista elämää? Jos listaat tärkeitä asioita elämässäsi, kuinka monentena tulee raha?
I

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti