maanantai 27. heinäkuuta 2020

Asuntosijoituskuulumisia

Hiljaseloa on pitänyt blogin osalta. Olen ehkä odottanut, että olisi jotain isompaa kerrottavaa, mutta kun sitä ei nyt näytä tulevan niin on pakko katkaista tämä hiljaisuus.

Juhannuksen kerroin yhtäkkiä tulleista asuntosijoitusmahdollisuuksista. Ensimmäinen meni, kuten kerroin, sivusuun ja toinenkin kaatui omissa laskelmissa ja ajatuksissa ei järkeväksi. Eli kaikki on lässähti kuin pannukakku. Tai ei välttämättä lässähtänyt. Lainalupaus on pankilta sijoitusasuntoa varten eli ostamaan pystyttään jos sopiva kohde jostain löytyisi. On kai tämäkin askel eteenpäin. 

Ostointoa pidättää huoli tulevasta. Mitä jos korot alkavatkin nousta voimakkaasti? Mitä jos syksyllä tuleekin Koronan toinen aalto hyvin massiivisena ja maailman talous menee entistä enemmän sekaisin? Mitä jos Koronaa ei saadakaan kuriin? Nämä kysymykset pyörivät mielessä ja mietin etten halua tehdä töitä enää yhtään enempää, että saisin kaikki mahdolliset menot maksettua. 

Toisaalta mikäli en tee mitään, en tule saavuttamaan taloudellista vapautta ehkä koskaan. Ansiotuloistani en pysty tiettyä määrää enempää säästämään ja sijoittamaan ja kuten keväällä nähtiin voi sijoitusten arvo hyvinkin nopeasti tipahtaa. Asuntosijoittamisella saisin joka kuukausi kasvatettua sijoitusvarallisuutta noin 200€:lla laittamatta penniäkään omaa rahaa kiinni. 

En kuitenkaan missään tapauksessa lähtisi nyt velkavivuttamaan tappiin saakka mitä on saatavaissa, vaan maltillisesti liikkeelle. Todennäköisesti tavoite ensimmäisestä sijoitusasunnosta viimeistään vuonna 2021 toteutuu. Sen jälkeen tarkoituksena on maltillisesti kasvattaa asuntosijoitussalkkua yhdellä asunnolla vuodessa. Kun asunnon missä asun laina on lyhennetty, voin alkaa lyhentämään sijoitusasuntojen lainoja isommilla summilla. Kun saan yhden sijoitusasunnon velattomasi siirrään sen lainanlyhennystä vastaavan summan ja nykyisen asunnon lainanlyhennytä vastaava summan seuraavana asunnon maksuun. Tällä tavalla saan lumipalloefektin lailla kasvatettua velatonta varallisuutta. Itselläni ei ole tavoitteena rakentaa mitään massiivista asuntosalkkua vaan tehdä tätä ehkä kymmenen vuoden aikajänteellä ja kymmenen sijoitusasunnon suunnitelmalla, ehkä jopa viisikin asuntoa riittää. 

Suunnitelma on tehty, nyt vaan pitäisi osaa se ensimmäinen asunto. 

lauantai 4. heinäkuuta 2020

Kesäkuun menot, säästöt ja sijoitukset

Taas olisi yksi kuukausi taputeltu ja aika katsoa kuukauden lukuja.


Menot:

Asuminen 1100€

Ruoka 411,83€

Vaatteet 168,18€

Puhelin 0€

Harrastukset 36€

Ulkona syöminen 83,77€

Bensa 168,18€

Terveydenhuolto ja hyvinvointi 23,87€

Koti 94,94€

Lahjat 0€

Puutarha 0€

Muut 0 € 

Yhteensä: 2079,97€Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 300€


Yhteensä: 300€


Ei voi kuin ihmetellä noita menoja, etenkin ruokamenot ovat olleet kesäkuussa käsittämättömän pienet. Toki ulkona on tullut syötyä useampi ateria.  Pieniin ruokamenoihin on monta syytä:
  1. Olen töissä syönyt pääasiassa kotona valmistettuja eväitä enkä ole hakenut ruokakaupasta valmisruokia. Vaikka valmisruuan hakeminen ruokakaupasta evääksi on paljon edullisempaa kuin jossain ulkona lounaan syöminen niin helposti tulee ostettua ruuan lisäksi joku leipä, suklaapatukka ja jotain muuta. 
  2.  Olen syönyt kotona aamu- ja iltapalaksi pääasiassa kaurapuuroa pakasteessa olevien marjojen kanssa, joka käytännössä lähes ilmaista. 
  3. Lapset ovat kesäkuussa syöneet jonkin verran isovanhempien ruokalaskuun.

Vaatteita on tullut ostettua lapsille tässä kuussa kahdet shortsit, kahdet kengät, kolme paitaa ja uimapuku. Itselleni en ole mitään ostanut vaikka mieli olisi tehnyt. 

Sijoitukseen ei kesäkuussa ole säännöllisiä rahastosijoituksia lukuunottamatta mennyt penniäkään. Tähänkin on useampi syy:
  1. Osakemarkkinat ovat maaliskuun pudotuksen jälkeen palanneet lähes samalle tasolle ja koen kaikki ostokohteet liian kalliiksi
  2. Ensimmäisen sijoitusasunnon osto on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin ja haluan käyttää siihen kaiken mahdollisen ylimääräisen rahan
  3. Vertaislaina alustoista itselläni on tarkoituksena Fellow Financea lukuunottamatta luopua lähes kokonaan. Fast Investillä suuria viiveitä rahojen palautuksissa ja tehtyjä nostoja saa odotella yli kaksi kuukautta. Itse olen yhden tekemäni noston saanut takaisin koronan jälkeen ja kaikki muu odottaa. Fellow Financellakaan ei ole ollut tarvetta lisätä pääomaa.