sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Mitä kuuluu tavarahaasteelle?

 No lyhyesti jos vastaa otsikon kysymykseen niin ei hyvää. 

Sijoitusasunnon remontti ja tavaroiden karsiminen ei ole kovin hyvä yhdistelmä. Melkein kaikki vapaa-aika on mennyt asunnolla, jonka vuoksi en ole ehtinyt käymään tavaroita riittävästi läpi. Noin 150 tavaraa on vasta karsittuna. Toki odottamassa on pusseja kierrätykseen, joissa noin sata tavaraa.Viikko ja yksi päivä tässä on vielä onneksi aikaa. Mutta ei sillä ajalla ihmeitä taida tehdä. 

Yksi helppo karsimiskohde olisi kortit. Olen tähän asti säästänyt kaikki omat, lasten ja perheen yhteisenä saadut kortit. Kortteja pyörii monissa laatikoissa ja ymmärrettävästi niitä on paljon!! Tuntuu vaan hyvin hankalalta hävittää niitä, koska ovat muistoja jostain. Toinen hankala on lasten vuosien saatossa tekemät äitien- ja isänpäivien lahjat. Niillä on harvemmin mitään virkaa, mutta tuntuu tosi julmalta heittää niitä pois. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä muut tekevät korttien ja "hyödyttömien" lahjojen kanssa. En kuitenkaan koe ollenkaan hankalaksi laittaa pois muilta kuin lapsilta saatuja lahjoja jos en niitä itse tarvitse.

Katsotaan mitä marraskuun viimeinen viikko tuo tullessaan!


torstai 12. marraskuuta 2020

Lokakuun menot, sijoitukset ja säästöt

 Ollaan taas melkein puolessa välissä kuuta ja edellisen kuun luvut on laittamatta. Alan olla vakuutuneempi siitä etten enää ensi vuonna jatka tätä systeemiä. Ajatuksena on tehdä toisenlaista kuukausittaista seurantaa. Menot ovat aika hyvin jämähtäneet alle 3000€:n eikä karsimisen varaa juuri ole. Vuoden alussa keskityn raportoimaan passiivisista tuloista sekä varallisuuden kasvusta. 

Menot:

Asuminen 1100€

Ruoka 695,85€

Vaatteet 426,31€

Puhelin 47,94€

Harrastukset 30€

Ulkona syöminen 38,10€

Bensa 190€

Terveydenhuolto ja hyvinvointi 84,19

Lahjat 80€
Muut 32,41€ 

Yhteensä: 2694,80€ Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 1000€

Osakkeet: 767,31€
Sijoitusasunto 2808,89€

Yhteensä 4576,20€

Lokakuussa vaatevarastot vaativat täydennystä ehkä vähän liikaakin. Sijoitusasuntoon on omaa rahaa laitettu kiinni noin 3000€ ja kaikki muu lainana. Rahastoihin laitoin lokakuussa 700€ ylimääräistä rahaa, joka tarkoitus nostaa kun seuraavan sijoitusasunnon hankinta on ajankohtaista. Pienellä riskillä alan nyt "korvamerkitsemään" rahastoihin rahaa, joka seuraavan sijoitusasunnon puskuria. Toki voi olla, että kun näitä tarvitsen, ovatkin miinuksella. Toinen sijoitusasunto on ajankohtainen siinä vaiheessa, kun olen jokusen kuukauden nähnyt miten tämän ensimmäisen kanssa pyörii ja käteistä on seuraavan asunnon käsirahan ja varainsiirtoveron verran. Jos tässä alkaa tulla sellainen olo, että asuntoja en enempään salkkuun halua niin enköhän rahoille keksi muutakin käyttöä. Uuden sijoitusasunnon tämän hetkinen puskuri selviää varmaankin tämän kuun aikana, kun sijoitusasuntoon vielä menevät remonttikulut selviävät. 

sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Marraskuun tavaroiden karsimistavoite

Olen blogissa kirjoittanut useasti tavara-ahdistuksesta sekä tavaroiden karsimisesta. Blogin aloittamisen jälkeen olen vähentänyt merkittävästi tavaroiden ostamista sekä karsinut turhia tavaroita pois. Näistä huolimatta tuntuu, että tavaraa ja roinaa riittää. Omassa haavekuplassani koti olisi aina siisti ja jokaisella tavaralla olisi oma paikkansa. Silloin kun tavaraa on vähemmän on helpompi pitää koti siistinä. Levällään olevat tavarat on helppo siistiä pois, kun niillä on selvä paikka. Myös lasten on helpompi siivota jos he tietävät mihin mikäkin tavara kuuluu. 


Nautin siististä kodista ja toivoisin kodin olevan aina siinä kunnossa, että saisin sen puolessa tunnissa näyttämään tosi siistiltä. Helposti pöydille kertyy tavarakasoja, kenkä- ja vaatekaappien ovat eivät mahdu kiinni, koska liian pieneen tilaan on tungettu liian paljon tavaraa. Keittiön kaapit ja laatikot pitää avata varovasti etteivät jumitu tavaroista tai päälle putoa jotain. Pientä tavaraa kuten kyniä, nappeja, neppejä, pinnejä, lamppuja, pikku leluja, koruja ym. tulee vastaan joka paikassa. Ja kodinhoitohuone näyttää enemmänkin varastolta. 


Tästä johtuen olen taas ajatellut ottaa hurjan tavoitteen karsia tuhat tavaraa marraskuussa eli noin 34 tavaraa päivässä. Pääasiassa annan tavaroita pois tai vien kierrätykseen. Toki jotain tavaraa päätyy väistämättä kaatopaikalle. Välillä olen jopa ajatellut, että tyhjennän kotoa yhden huoneen kerrallaan ihan kokonaan ja käyn jokaisen tavaran läpi. Palauttaisin paikoilleen ne tavarat, joita olen käyttänyt viime aikoina, osan karsisin suoraan pois ja ne mistä olen epävarma pakkaisin pahvilaatikoihin. Mikäli pahvilaatikossa olevia tavaroita ei ole tarvittu 6kk:n veisin ne suoraan kierrätykseen avaamatta niitä enää. Toki tässä pitäisi huomioida ne välttämättömät tavarat, joita tarvitaan harvemmin kuin 6kk:n välein. Sesonkivaatteista voisi ajatella siten, että jos et ole käyttänyt niitä kahtena edellisenä sesonkina, et niitä ehkä käytä kolmatenakaan. 


Marraskuussa en tällaista huonekohtaista karsintaa kerkeä mitenkään tekemään, koska taustalla pyörii myös sijoitusasunnon remontti. Kevään aikana tällaista voisi pikku hiljaa lähteä tekemään, aloittaen kylpyhuoneesta ja vessasta. Lähivuosina, viimeistään siinä vaiheessa, kun ensimmäinen lapsi muuttaa pois kotoa, on tarkoitus mahtua ainakin puolet pienempään asuntoon. Puolet pienempi asunto = puolet vähemmän tavaraa.