tiistai 27. marraskuuta 2018

Ajatuksia ensi vuoteen

Tätä vuotta on vielä reilu kuukausi jäljellä, mutta siitä huolimatta olen jo vahvasti alkanut laittaa ajatuksia ensi vuoteen. Tälle vuodelle asetetut tavoitteet todennäköisesti täyttyvät osittain. Kaikki suunnitellut ostot olen saanut tehtyä ja sijoituksissa oleva varallisuus on tällä hetkellä yli 13 000€. Asuntosijoittamisen osalta tavoite ei todennäköisesti toteudu (tai sitten en joulukuussa sijoita rahoja ollenkaan vaan laitan ne kaikki asuntopuskuriin). En ole kokenut sijoitusasunnon ostoa varten rahan sivuun laittamista kovin mielekkääksi, koska en ole sittenkään ollenkaan varma aionko sijoitusasuntoa/-asuntoja sittenkään hankkia. Ensi vuoden tavoitteeksi ensimmäisen sijoitusasunnon osto on asetettu tavoitteeksi ja annan sen siellä toistaiseksi olla, onhan tässä yli kaksitoista kuukautta aikaa pohtia vielä asiaa.

Ensi vuoden tavoitteiksi olen asettanut, että sijoitusvarallisuus olisi 20 000€ ja hankkisin ensimmäisen sijoitusasunnon. 20 000€ sijoitusvarallisuuden saan todennäköisesti kasaan helposti. Tulevien vuosieni tavoitteet ovat niin kovat, että ensi vuonna on tarkoitus vähintään 12 000€ uutta rahaa kiinni sijoituksiin. Tämä vaatii itseltäni työtä ja kulutustottumuksien muuttamista, muttei ole mahdoton summa nykyisillä tuloillani.

Tältä vuodelta en enää itseltäni ihmeitä odota. Loppuviikosta on tulossa marraskuun menot ja ne ovat kyllä taas ihan mahdottoman suuret. Kuun alussa lupasin laittaa Penno.fi palveluun kuluni, mutta näin ei ole tapahtunut. Ajattelin kokeilla Pennoa uudellen vasta ensi vuonna.

Tavaroiden karsimisesta itselläni tuli kesällä niin hyvä olo, että olen päättänyt jatkaa sitä. Tavaroiden karsimisessa olen asettanut tavoitteen, että saisin 1000€ kasaan toukokuun 2019 loppuun mennessä sillä, että myyn tarpeettomia tavaroita pois kotoa. Karsimisen olen aloittanut jo nyt.

Työrintamalla on myös tapahtumassa muutosta eli olen lyhentämässä työviikkoani tammikuun alussa, jotta voin keskittyä yritystoimintaan enemmän.

Eli pienin askelin mennään kohti onnellisempaa elämää ja miljonääriyyttä.

lauantai 24. marraskuuta 2018

Vertaislainoista innostunut

Innostuin Fellow Finance listautumisannin yhteydessä lainoihin sijoittamisesta. Avasin tietenkin heti sijoituspalvelun Fellow Financeen ja olen sinne tällä hetkellä siirtänyt kaikkiaan rahaa 300€. Kaikkea 300€ en ole edelleenkään saanut kiinni lainoihin, koska lainoihin jätetään ostovaraus ja osto ei varauksesta huolimatta välttämättä toteudeu. Oston toteutumista voi joutua odottamaan muutamia viikkoja ja rahat ovat kiinni lainavarauksissa. Suurimman osan Fellow Financessa olevista lainoista olen ostanut muilta käyttäjiltä, jotka ovat lainoja myyneet.

Fellow Financen rinnalle olen löytänyt Fast Invest- vertaislainapalvelun. Innostuin tästä Matkalla Vaurauteen kirjoituksesta ja rekisteröidyin myös sinne. Fast Investiin ole tällä hetkellä siirtänyt kaikkiaan rahaa 120€ ja nämä kaikki rahat ovat jo kiinni sijoituksissa ja tuottaneet jo jotakin.  Fast Investissä jokainen maksuerä korkoineen on mahdollista sijoittaa heti uudelleen, koska minimisijoitus on vain 1€.

Vertaislainapalvelut ovat tuoneet itselleni mukavan uuden sijoitusmuodon, johon pystyn sijoittamaan pieniä summia kokoajan. Näen itse oman matkani taloudelliseen riippumattomuuteen koostuvan monista eri tulon lähteistä. Tämä on myös riskien kannalta järkevää. Osakkeiden ostot eivät valtavasti tällä hetkellä houkuta vaan odottelen rysähdystä. Jotain pieniä osakeostoja olen toki tehnyt ja vähän toimeksiantoja asettanut, näistä myöhemmin lisää. Asuntosijoittamiseen en uskalla lähteä, vaikka lainaa pankista siihen varmasti irtoaisi. Ja rahastosijoittaminen on tylsää. Vertaislainainnostus siis sopii itselleni nyt vallan hyvin.

perjantai 23. marraskuuta 2018

Black Friday

Tänään vietetään Black Fridaytä, virallista alennusmyyntipäivää joka yllätys yllätys on rantautunut Suomeenkin Yhdysvalloista. Black Fridaytä vietetään kiitospäivän jälkeisenä päivänä ja Yhdysvalloissa sitä pidetään joulusesongin aloituspäivänä. Kaupoissa on usein huimia alennuksia ja ihmisiä hulluna alennusten perässä. Varmasti jokainen on nähnyt näitä ostoksilla olevista ihmismassoista tappelemassa tavaroista.

Black Fridayn alennusmyyntitarjousten rinnalle on nyt tullut älä osta mitään-kampanjoita. Nämä ovat mielestäni hyviä, koska ihan maapallon suojelemiseksi tavaroiden ostaminen sen vuoksi että saa halvalla on typerää. (Ja ainakin Suomessa ei alennusmyynnit Black Fridayhin vedoten ole vain yhtä päivää vaan pahimmassa tapauksessa koko viikon!!)

Itselläni on koko viikon piipannut sähköpostia ja tekstiviestiä kaikista tarjouksista. Vielä varmaan viime vuonnakin saatikka ennen tätä olen sortunut näihin alennusylistyksiin, mutta nyt en. Eli selvästi mielessäni on tapahtunut jotain, tai siis lähinnä se että pyrin ostamaan tarpeellista. En kuitenkaan ole selvinnyt Black Fridaytä ostamatta mitään vaan ostin yhden joululahja, joka omlapsella toiveena ja oli nyt - 30%.

Mites muiden Black Friday? Ostitko jotain ja miksi?


lauantai 17. marraskuuta 2018

Uupunut tuhlari

Tuntuu etten kykene enää blogiinkaan kirjoittamaan muuta kuin tuskaani ja valitustani siitä miten tyytymätön olen. Tai nyt suurin tunne on uupumus. Nuukis kirjoitti hyvä kommentin edelliseen kirjoitukseen siitä että ehkä kiire onkin syy siihen miksi enemmän ja enemmän tavoitellaan taloudellista riippumattomuutta. Tämä on varmaankin totta. Kiire yhdistettynä siihen, että pitää ulkoisesti viestittää omaa menestystään muille on varmasti johtanut siihen, että taloudellinen riippumattomuus on enemmän ja enemmän ihmisten huulilla.

En tiedä miksi omat järkevät ajatukset pyörivät nykyään enää siinä mitä  toivoisin olevan elämässäni kymmenen vuoden päästä. Ihan hullua, koska elämässä pitäisi elää nyt vaikka tekeekin ratkaisuja, joiden vaikutukset näkyvät siellä kymmenen vuoden päästä.

Mietin myös sitä mitä teen kun tämä kaaos helpottaa. Kaaoksen helpottamiseen ei voi vaikuttaa ikävä kyllä kukaan muu kuin minä itse. Jos nykyinen työni uuvuttaa minut tällä hetkellä eikä näköpiirissä ole muutosta on varmasti korkea aika vaihtaa työtä. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni ruvennut miettimään, että voinko minäkin oikeasti uupua niin, etten vaan jonain aamuna jaksaisi nousta ylös sängystä? Alan oikeasti uskomaan, että voin.

Kirjoitin syyskuussa asioista, joita halusin muuttaa elämässäni nyt. En ole kuitenkaan saanut tehtyä mitään muutoksia. Sovin jo kertaalleen uusista työaikajärjestelyistä, mutta ne peruuntuivat työkiireiden takia. Minulla ei tällä hetkellä ole aikaa tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaisin; keskittyä yritystoimintaan, miettiä uusia sijoitussuunnitelmia, urheilla, lukea ja  kirjoittaa blogia.

Niin ja mihin otsikon tuhlari viittaa? Siihen, että kiireessä/väsymyksessä on tullut myös ostettua kaikkea kun ei ole jaksanut harkita onko joku tarpeellista vai ei ja kun ei ole suunnitelmallisuutta siinä mitä ostaa ruokakaupasta sieltäkin tulee ostettua kaikkea turhaa.

Ei kovin hyvin mene.

keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Kiire tappaa luovuuden

On varmaan useammassa valitustekstissäni tullut ilmi, että olen tyytymätön nykyiseen työtilanteeseeni kaikkine kiireineen ja kaaoksineen. Haaveilen siitä, että voisin panostaa enemmän yrittäjyyteen. Ideoita itselläni kyllä olisi, kun olisi niitä aikaa jalostaa ja alkaa sitten toteuttamaan.

Eilen minulla oli töistä vapaapäivä, mikä oli ihanaa! Innostuin viemään yritysasioita eteenpäin, mietin yritystoiminnan ja tarjottavien palveluiden sisältöä, mainosmateriaaleja, kotisivuja, kaikkea! Minulla oli tosi hyvä traivi päällä ja sain paljon asioita aikaiseksi esimerkiksi tehtyä suunnitelmaa siitä mitä teen ensin mitä sitten. Mitään en kokonaan tietenkään saanut valmiiksi ja ajattelin että jatkan seuraavana iltana (eli tänään), mutta mitä kävikään? Siitä eilisestä ideoiden rönsyilystä ei ollut tietokaan ja pää löi ihan tyhjää.

Olen nyt syksyn aikana käynyt yhtä todella mielenkiintoista koulutusta. Yleensä koulutuksien ansiosta itselleni tulee hirveä innostus alkaa toteuttamaan asioita työssä, kehittämään niitä eteenpäin ja saan selvästi motivaatiota koko työssä oloon. Mutta nyt en jaksa innostua. Se ei johdu koulutuksesta vaan siitä, että itselläni ei ole tilaa innostua eikä kehittää koulutuksessa opittuja asioita itselleni toimivaan muotoon. Tämän koulutuksen anti olisi todella tärkeä nimenomaan yritystoimintaani ajatellen, mutta ei. Elämä kulkee niin lujaa ja yritän vaan pysytellä kyydissä. Kun ei ole aikaa pysähtyä millekään pysäkille, ei mikään hyvä ajatus jalostu enää eteenpäin.

Kiireessä on turha kuvitella olevansa luova. Uuden luominen vaatii sitä, että on aikaa antaa sen uuden nousta ja tulla esiin. Yleensä kaikkein parhaimmat ideat syntyvät silloin, kun niiden etsimiseen on aikaa. Ehkäpä se oma pääkin lakkaa lyömästä tyhjää seuraavana vapaapäivänä, tosin sellaista ei ihan heti ole näköpiirissä. (Viikonloppuja en laske vapaapäiviksi, koska silloin en juuri koskaan ole yksin kotona enkä saa rauhaa kehitellä itsekseni mitään.) Ei muuta kuin rauhallisempaa elämää ja siitä kumpuavaa luovuutta odotellessa!

lauantai 3. marraskuuta 2018

Lokakuun menot sekä sijoitukset ja säästöt


Lokakuulle tavoitteena oli pitää vähintään 2 ostamattomuus päivää viikossa enkä käyttäisi luottokorttia ollenkaan. Kumpikaan näistä ei ole ihan toteutunut, mutta koen siltin hieman enemmän miettineeni rahankäyttöä tässä kuussa. Rahankäytön miettiminen ei kuitenkaan juurikaan näy menoissa.


Asumismenot 1100€
Ruoka 708,53€
Lastenhoito 421€
Puhelinkulut 78,27€
Luottokorttilasku 176,69€
Bensa 300€
Ulkona syöminen 50,90€
Vaatteet 399,41€
Terveydenhoitomenot 206,62€
Koulutus- ja hyvinvointikulut 411,90€
Lahjat 60€

Yhteensä 3913,32€


Sijoittamiseen/säästöön mennyt raha:
Osakkeisiin: 610,12€
Rahastoihin 300€
Fellow Finance 100€
Fast Invest: 20€

Yhteensä: 1130,12€


Lokakuussa kuluja nostatti selvästi terveydenhoitomenot, jotka pitävät sisällään muun muassa osteopaattikäyntejä niska-hartiaseudun ongelmien vuoksi. Hyvinvointi- ja koulutuskulut pitävät sisällään kampaamokäynnin, hiustenhoitotuotteita sekä koulutusmaksuja koulutukseen joka liittyy oman yrittäjyyteni kehittymiseen. Bensakuluja tuli tässä kuussa noin 100€ enemmän kuin yleensä, johtuen siitä, että olen joutunut tekemään useamman pidemmän työreissun. Vaatteista en sano mitään... Harrastekuluja ei lokakuussa poikkeuksellisesti ollut ollenkaan.

Säästöön ei mennyt penniäkään rahaa vaan olen ylittänyt tuloni, koska loppukuusta olen käyttänyt myös luottokorttia. Sijoitukseen on rahaa mennyt runsaasti, mutta onko siinä järkeä jos sitten loppukuusta osakkeiden ostohuumantakia käytän luottokorttia? Lainoihin sijoittamispalvelu Fellow Financen lisäksi laitoin kokeeksi 20€ Fast Invest-palveluun. Tarkoituksena on vertailla tulevaisuudessa kumman palvelun kautta kannattaisi enemmin sijoittaa lainoihin. Voi myös olla ettei kannata näihin kumpaankaan satsata.

Menoissa olisi paljon nipistettävää, mutta tästä huolimatta kuukaudesta toiseen ne vaan pysyvät korkeina. Marraskuussa pyrin pitämään ostamattomuuspäiviä mahdollisimman paljon ja kirjaan menoni Penno.fi-palveluun. Toivoin, että tämä palvelu motivoisi minua miettimään menojani tarkemmin, kun näen realiaikaisesti miten paljon olen kuluttanut rahaa. 

torstai 1. marraskuuta 2018

Tulo- ja verotiedot

Tänään on taas julkaistu tulo- ja verotiedot. En tiedä miksi voin käyttää näiden selailuun aikaa vaikka kuinka monta tuntia. Itseäni myös kiinnostaisi tarinat näiden tosi paljon rahaa tiennanneista ihmisistä.  Kaikkien nimiä kun ei voi eikä jaksa googlettaakaan. Itse olen joskus haaveillut pääseväni pääseväni tällaiselle paljon tienanneiden listaan. Muista myös lapsena/nuorena etsineeni löytyvätkö omat vanhempani/isovanhempani tällaiselta listalta, ei löytynyt koskaan... Silloin ei listat olleet toki netissä vaan painettuna johonkin lehteen, eivätkä varmaankaan lähellekään noin kattavina kuin nykyään on saatavilla.

Tällaista haavetta listalle pääsystä ei itselläni enää ole. Haaveet rahan suhteen ovat nykyään toisenlaiset. Olisihan se mahtavaa kehittää joku kukoistava miljoonabisnes, mutta aika kaukainen haave kuitenkin itselleni. Tärkeämpi on nyt sijoittaa ne rahat ja tulevaisuudessa saada sitten monesta paikasta pientä tuloa tasaisesti.

Sain muuten lokakuussa elämäni ensimmäiset pääomatulot. Huimat 2,80€ osinkoa Telian osakkeista. Voi miten iloiseksi näin pienestä voi tulla! Ensi vuodelle on onneksi tulossa toivon mukaan ainakin kymmenkertainen määrä pääomatuloja. Todennäköisesti ensi vuonna omat tulonikin tulevat olemaan suurimmat kuin koskaan tähän saakka. Jos tulot tulevat olemaan sellaset kuin oletan, niin pyrkimykseni on saada 12 000€ uutta rahaa kiinni sijoituksiin ensi vuoden aikana. Asuntolainaakin olisi haaveissa lyhennellä ylimääräistä ensi vuonna, jotta lähivuosina voisi olla myös velaton kokonaan. Jos lyhentäisikin lainaa 500€/kk ylimääräistä ja laittaisi 500€/kk sijoituksiin? No, onneksi sitä ei tarvitse vielä päättää ja riippuu paljon myös markkinatilanteesta mitä mahdollisilla rahoillani teen. Mutta 100 000€ tienaavana en listalle tule pääsemään se on ainakin varma.