sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Mitä kuuluu tavarahaasteelle?

 No lyhyesti jos vastaa otsikon kysymykseen niin ei hyvää. 

Sijoitusasunnon remontti ja tavaroiden karsiminen ei ole kovin hyvä yhdistelmä. Melkein kaikki vapaa-aika on mennyt asunnolla, jonka vuoksi en ole ehtinyt käymään tavaroita riittävästi läpi. Noin 150 tavaraa on vasta karsittuna. Toki odottamassa on pusseja kierrätykseen, joissa noin sata tavaraa.Viikko ja yksi päivä tässä on vielä onneksi aikaa. Mutta ei sillä ajalla ihmeitä taida tehdä. 

Yksi helppo karsimiskohde olisi kortit. Olen tähän asti säästänyt kaikki omat, lasten ja perheen yhteisenä saadut kortit. Kortteja pyörii monissa laatikoissa ja ymmärrettävästi niitä on paljon!! Tuntuu vaan hyvin hankalalta hävittää niitä, koska ovat muistoja jostain. Toinen hankala on lasten vuosien saatossa tekemät äitien- ja isänpäivien lahjat. Niillä on harvemmin mitään virkaa, mutta tuntuu tosi julmalta heittää niitä pois. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä muut tekevät korttien ja "hyödyttömien" lahjojen kanssa. En kuitenkaan koe ollenkaan hankalaksi laittaa pois muilta kuin lapsilta saatuja lahjoja jos en niitä itse tarvitse.

Katsotaan mitä marraskuun viimeinen viikko tuo tullessaan!


torstai 12. marraskuuta 2020

Lokakuun menot, sijoitukset ja säästöt

 Ollaan taas melkein puolessa välissä kuuta ja edellisen kuun luvut on laittamatta. Alan olla vakuutuneempi siitä etten enää ensi vuonna jatka tätä systeemiä. Ajatuksena on tehdä toisenlaista kuukausittaista seurantaa. Menot ovat aika hyvin jämähtäneet alle 3000€:n eikä karsimisen varaa juuri ole. Vuoden alussa keskityn raportoimaan passiivisista tuloista sekä varallisuuden kasvusta. 

Menot:

Asuminen 1100€

Ruoka 695,85€

Vaatteet 426,31€

Puhelin 47,94€

Harrastukset 30€

Ulkona syöminen 38,10€

Bensa 190€

Terveydenhuolto ja hyvinvointi 84,19

Lahjat 80€
Muut 32,41€ 

Yhteensä: 2694,80€ Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 1000€

Osakkeet: 767,31€
Sijoitusasunto 2808,89€

Yhteensä 4576,20€

Lokakuussa vaatevarastot vaativat täydennystä ehkä vähän liikaakin. Sijoitusasuntoon on omaa rahaa laitettu kiinni noin 3000€ ja kaikki muu lainana. Rahastoihin laitoin lokakuussa 700€ ylimääräistä rahaa, joka tarkoitus nostaa kun seuraavan sijoitusasunnon hankinta on ajankohtaista. Pienellä riskillä alan nyt "korvamerkitsemään" rahastoihin rahaa, joka seuraavan sijoitusasunnon puskuria. Toki voi olla, että kun näitä tarvitsen, ovatkin miinuksella. Toinen sijoitusasunto on ajankohtainen siinä vaiheessa, kun olen jokusen kuukauden nähnyt miten tämän ensimmäisen kanssa pyörii ja käteistä on seuraavan asunnon käsirahan ja varainsiirtoveron verran. Jos tässä alkaa tulla sellainen olo, että asuntoja en enempään salkkuun halua niin enköhän rahoille keksi muutakin käyttöä. Uuden sijoitusasunnon tämän hetkinen puskuri selviää varmaankin tämän kuun aikana, kun sijoitusasuntoon vielä menevät remonttikulut selviävät. 

sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Marraskuun tavaroiden karsimistavoite

Olen blogissa kirjoittanut useasti tavara-ahdistuksesta sekä tavaroiden karsimisesta. Blogin aloittamisen jälkeen olen vähentänyt merkittävästi tavaroiden ostamista sekä karsinut turhia tavaroita pois. Näistä huolimatta tuntuu, että tavaraa ja roinaa riittää. Omassa haavekuplassani koti olisi aina siisti ja jokaisella tavaralla olisi oma paikkansa. Silloin kun tavaraa on vähemmän on helpompi pitää koti siistinä. Levällään olevat tavarat on helppo siistiä pois, kun niillä on selvä paikka. Myös lasten on helpompi siivota jos he tietävät mihin mikäkin tavara kuuluu. 


Nautin siististä kodista ja toivoisin kodin olevan aina siinä kunnossa, että saisin sen puolessa tunnissa näyttämään tosi siistiltä. Helposti pöydille kertyy tavarakasoja, kenkä- ja vaatekaappien ovat eivät mahdu kiinni, koska liian pieneen tilaan on tungettu liian paljon tavaraa. Keittiön kaapit ja laatikot pitää avata varovasti etteivät jumitu tavaroista tai päälle putoa jotain. Pientä tavaraa kuten kyniä, nappeja, neppejä, pinnejä, lamppuja, pikku leluja, koruja ym. tulee vastaan joka paikassa. Ja kodinhoitohuone näyttää enemmänkin varastolta. 


Tästä johtuen olen taas ajatellut ottaa hurjan tavoitteen karsia tuhat tavaraa marraskuussa eli noin 34 tavaraa päivässä. Pääasiassa annan tavaroita pois tai vien kierrätykseen. Toki jotain tavaraa päätyy väistämättä kaatopaikalle. Välillä olen jopa ajatellut, että tyhjennän kotoa yhden huoneen kerrallaan ihan kokonaan ja käyn jokaisen tavaran läpi. Palauttaisin paikoilleen ne tavarat, joita olen käyttänyt viime aikoina, osan karsisin suoraan pois ja ne mistä olen epävarma pakkaisin pahvilaatikoihin. Mikäli pahvilaatikossa olevia tavaroita ei ole tarvittu 6kk:n veisin ne suoraan kierrätykseen avaamatta niitä enää. Toki tässä pitäisi huomioida ne välttämättömät tavarat, joita tarvitaan harvemmin kuin 6kk:n välein. Sesonkivaatteista voisi ajatella siten, että jos et ole käyttänyt niitä kahtena edellisenä sesonkina, et niitä ehkä käytä kolmatenakaan. 


Marraskuussa en tällaista huonekohtaista karsintaa kerkeä mitenkään tekemään, koska taustalla pyörii myös sijoitusasunnon remontti. Kevään aikana tällaista voisi pikku hiljaa lähteä tekemään, aloittaen kylpyhuoneesta ja vessasta. Lähivuosina, viimeistään siinä vaiheessa, kun ensimmäinen lapsi muuttaa pois kotoa, on tarkoitus mahtua ainakin puolet pienempään asuntoon. Puolet pienempi asunto = puolet vähemmän tavaraa. 

lauantai 24. lokakuuta 2020

Vauhdikasta varallisuuden kasvattamista tärkeämpää on vapaus

Blogin aloittamisen aikoihin ajatuksissani oli oikeasti rikastuminen. Kuvittelin ehkä tyhmänä, että kun seuraavat 10-15 vuotta sijoitan oikein ahkerasti voin olla pisteessä, jolloin voin ostella, matkustella ja vain nauttia elämästä. Odotin salaa äkkirikastumista. Nyt noin 2,5 vuotta myöhemmin olen oppinut, että varallisuuden kasvattamisessa tärkeintä on menot. Omat menot ovat kasvaneet samaa tahtia elintason mukana. Ja toinen varma oppi on se ettei mitään äkkirikastumista ole tulossa. Sijoittaminen todella vaatii pitkäjänteisyyttä, joka ei ole paras ominaisuuteni. 


Blogin myötä olen innostunut niin paljon varallisuuden kasvattamisesta, että olen tehnyt lähes uupumukseen saakka töitä. Töiden avulla olen saanut rahaa, jotta olen voinut sijoittaa. Minkään materian hankinta ei ole koskaan ajanut mua tällaiseen, että teen uuvuttavaa työtä, koska saan siitä rahaa. Olen tällä blogissa monta kertaa kirjoittanut työn vähentämisestä ja enemmän yrittäjyyteen siirtymisestä. Tästä huolimatta havahdun uudelleen ja uudelleen siihen, että olen taas kokopäivä töissä, koska 70% tai 50% palkasta ei riitä sijoitettavaksi mitään. Olen kokopäivätöissä, jossa hukun töihin. Kuuden kuukauden välein havahdun siihen, että joku on pielessä, pahasti. Olo on kuin katujyrän alle jäänellä, en tiedä olenko vakavasti sairas vai vaan niin yli stressaantunut että koko kroppa on jatkuvasti kipeä. Näinä hetkinä aina ajattelen, että nyt saa riittää, kuten olen tänäänkin päättänyt. 


Olen joskus listannut kymmenen asiaa joista nautin. Nämä asiat eivät ole muuttuneet mihinkään, niistä ei tällä hetkellä kuitenkaan toteudu yhtään. Listaut asiat olivat:

1. Hitaat aamut. Nousen joka helvetin aamu liian myöhään ylös sängystä, koska oikeasti en jaksaisi nousta lainkaan. Syön aamupalan samalla kun meikkaan vessassa. Ehdin aina töihin myöhässä siitä mitä olin suunnitellut. Vituttaa lähteä töihin

2. Siisti koti. Jos ei ole koskaan kotona ei ehdi koskaan siivotakaan. Siitä huolimatta koti menee sekaisin. Luulen että tässä talossa ei kukaan muu tiedä yhdenkään tavaran paikkaa kuin minä, tai siltä se ainakin käyttää.

3. Puutarhan hoito. Pihalla on enemmän rikkaruohoja kuin oikeita kasveja. Kaikki kesän hyötykasvit ovat märäntyneet pihalle.

4. Lasten kanssa koetut elämykset. Ainut "elämys" joka tässä talossa koetaan on joka päiväinen riita.

5. Ystävien kanssa oleminen. Eipä ole paljon viime aikoina tullut oltua. Yhtään missään muualla kuin töissä ja autokuskina harrastuksiin sekä kotiorjana. 

6. Lasten onnistumiset. Kun ei niistäkään jaksa oikein innostua, koska suurin onnistuminen on, että lapset saavat käydä koulussa ja harrastukissa. 

7. Mökillä olo. Nyt alkaa melkein naurataa. Jos siellä ei ehkä olemaan edes kesälomalla niin hyvä kysymys on koska sitten ehtii?

8. Auringonpaiste. Nyt tulee sitten itku eikä tähän muuta.

9. Uuden kehittäminen. Pää on niin täynnä ja sekaisin kaikkea nykyistä ettei ole minkäänlaista toivoa, että kehittäisi jotain uutta. On jopa sellainen olo ettei ole juuri mitään annettavaa enää niissäkään asioissa joissa on ennen ollut. 

10. Kiireettömyys. Tähän ei ehkä tarvitse selittää mitään. Syke ei taida nukkuessakaan laskea paljoa alle satasen. 


0/10 on hyvä tilanne parantaa, mutta muuta positiivista tästä tilanteesta ei ole sanottavan. Ainut millä näitä asioita voin muuttaa on se, että alan hellittämään sijoitustavoitteistani. Olisi varmasti tärkeä ottaa aikalisä ja tulevat kuusi kuukautta pitää taukoa koko sijoittamisesta. Ottaa rennommin. On hyvä sanoa, ottaa rennommin sijoitusasunnon remontin lomassa. Mutta sen jälkeen, kun vuokralainen on saatu asumaan voisi antaa vähän aikaa sijoitusten rullailla itsekseen vailla paineita lisäsijoituksista. Vähentäisi työntekoa huomattavasti, olisi vapaammin. Ei mun tarvitse päästä eläkkeelle 45-50 vuotiaana vaan voisi olla ihan kiva tehdä lyhennettyä työviikko tästä eteenpäin siihen saakka, että olen eläkeikäinen. Elämästä pitäisi osata nauttia joka heti, koska mitä jos ei koskaan ehdi pääsemään eläkkeelle. 

Mikäli mun varallisuuteni kasvaisi joka vuosi 10 000€ on mulla eläkeiässä yli 300 000€:n potti. Se riittää varmasti aika pitkään. 10 000€:n vuosittaisen varallisuuden kasvun pystyn tekemään pienemmälläkin työajalla, joten ehkä on aika vähän hellittää.

tiistai 13. lokakuuta 2020

Sijoitusasunto nro 1

Kyllä, otsikko pitää ihan paikkansa, ensimmäinen sijoitusasunto on nyt ostettu. Kirjoitin kesäkuussa ja heinäkuussa sijoitusasuntosuunnitelmista, jotka lässähtivät. Lässähdyksen myötä kiinnostus koko asiaan meni ja ajattelin, että odotellaan nyt sitten tämän vuoden yli, seuraillaan Koronaa tai jotain sellaista. Oma päivittäinen huvini on kuitenkin etuoven selailu ja yhtenä syyskuisena päivänä siellä sattui silmiin kohde, joka täytti varsin monta kriteeriä. Samaan aikaan sain vinkkiä myös tutun kautta asunnosta, joka olisi mahdollisesti hyvä sijoituskohde ja tulisi myyntiin myöhemmin. Molemmat kohteet omissa ajatuksissani olivat alle markkinahinnan ja mahdollista päästä hyväänkin kassavirtaan. 

No alkuun tiedustelin rahoistuta kumpaankin kohteeseen ja se olisi järjestynyt. Pupu meni kuitenkin pöksyyn ja oli tehtävä valintaan sen välillä kummasta lähdetään liikkeelle. Ostettava kohde valikoitui ensisijaisesti kahdesta syystä:

1) Suurempi arvonnousupotenttiaali

Suurempi arvonnousupotentiaali perustuu siihen, että sijoitusasuntonumero 1 on aika pommikuntoinen. Käytännössä sieltä tulee menemään uusiksi kaikki pinnat kylpyhuonetta lukuunottamatta. Peruskuntoisenakin asunto oli noin 10 000 - 15000€ alle markkinahinnan. Asunto sijaitsee alueella, jonka hintoja olen seurannut jo pitkään. Remontin jälkeen uskon asunnon arvon olevan noin 20000 -25000€ enemmän kuin ostettaessa. Tarkoituksena on toteuttaa remonttia niin paljon itse kuin pystytään ja remontin valmistuttua pyytää kiinteistövälittäjältä arvioita asunnon hinnasta. Toinen asunto taas oli remonttivapaa ja arvonnousu ehkä tullut myöhemmin ja hitaammin sijainnin vuoksi. Ostettu asuntokin sijaitsee paikalla, jossa pitkäaikaisesti arvonnousupotenttiaalia.

2) Parempi sijainti

Molemmat asunnot olivat sijainniltaan hyviä, kasvavissa paikoissa, hyvien kulkuyhteyksien varrella, lähellä palveluita. Parempi sijainti perustuu siihen, että tämä ostettu asunto sijaitsee niin lähellä omaa kotia että sitä on helppo tulevaisuudessa hallinnoida itse. Toinen kohde taas oli puolentoista tunnin ajomatkan päässä.


Nyt elämä sitten pyörii kaiken muun kiireen lisäksi remontoinnin ympärillä. Loka- ja marraskuu menee remontoinnissa. Vähän jännityksellä odottelen voidaanko vuokralaista alkaa etsiä siten, että asuminen alkaa joulukuussa vai vasta tammikuussa. Illat ja viikonloput ovat niin lyhyitä kiireisen arkielämän jälkeen ettei remontointia saa valmiiksi viikossa tai kahdessa. Tarkkoja lukuja asuntoon menneistä kuluista ja asunnon arvosta laitan siinä vaiheessa, kun on paremmin tietoa mitä todellisuudessa on mennyt ja millaista arvonnousua remontoinnilla saa aikaiseksi. Asunnon lainanlyhennys pyörii kokoajan eli ennen kuin saamme vuokralaista sisään on meillä myös juoksevia kuluja aika paljon. 


Nyt olen sitten virallisesti myös asuntosijoittaja ja vuoden 2021 yksi tavoite täytetty. Tämän sijoitusasunnon ansiosta voin myös saavuttaa 2021 vuodelle asetetun sijoitusvarallisuustavoitteen mikäli ajatukseni asunnon arvonnoususta remontoinnin ansiosta osuvat kohdalleen. Asunnon arvoa remontoinnin jälkeen en päätä itse vaan sen saa tehdä kiinteistövälittäjä kuten aikaisemminkin sanoin.  Asunnon uuden arvon kanssa saamme toivottavasti vapaata vakuutta mahdollista uutta sijoitusasuntoa varten. 

tiistai 6. lokakuuta 2020

Syyskuun menot, sijoitukset ja säästöt

 

Syyskuun lukuja sitten taas.

Menot:

Asuminen 1100€

Ruoka 474,95€

Vaatteet 43,98€

Puhelin 126,92€

Harrastukset 70€

Ulkona syöminen 48,20€

Bensa 240€

Terveydenhuolto ja hyvinvointi 111,63€

Muut 25,02€ 

Yhteensä: 2240,70€ Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 300€

Osakkeet:  1450.63€

Yhteensä 1750.63€


Itseäni alkaa vähän kyllästyttämään tämä kuukausittainen kulujen raportointi, etenkin kun en ehdi mitään muuta kirjoittamaan. En kuitenkaan osaa tästä oikein luopua, koska pelkään, että menot alkavat pikku hiljaa kasvamaan jos en niitä aktiivisesti seuraa. Ehkä mielenkiintoisempaa ja motivoivampaa olisi kuitenkin alkaa seuraamaan kuukausitasolla sijoitusten kasvua sekä passiivisia tuloja. Todennäköisesti siirryn tällaiseen kuukausittaiseen raportointiin vuoden vaihteen jälkeen. Tämä toivottavasti auttaisi hahmottamaan sitä miten paljon vaaditaan taloudelliseen vapauteen. 

lauantai 19. syyskuuta 2020

40 000€:n sijoitusvarallisuus ylitetty

 Otsikon mukaisesti 40000€:n sijoitusvarallisuus on nyt ylitetty. Eli vuoden 2020 sijoitusvarallisuustavoite on saavutettu! Nyt ei kuitenkaan voi jäädä laakereille lepäämään vaan päinvastoin lisätä kierroksia, jotta vuoden 2021 tavoite tulee myös saavutetuksi. Sijoitusten arvo nyt yhteensä 43 289,14€. Heti tulee mieleen voisikohan 50 000€ mennä rikki vielä tänä vuonna? 

Alla taulukot miten sijoitukseni olivat jakautuneet tammikuussa ja miten ne ovat nyt syyskuussa jakautuneet

Tammikuussa oli suunnitelmissa vähentää vertaislainojen osuutta ja se vähentynytkin noin puolella. Olisin sitä vähentänyt enemmänkin mutta Fast Investin ongelmien vuoksi se ei ole onnistunut. Vertaislainojen osuuden on tarkoitus olla salkussa max. 5%. Muu jakauma näyttää ihan hyvältä, mutta toiveessa on, että tähän saataisiin lähiaikoina uusi omaisuuslaji sijoitusasunnot lähiaikoina. Sitä en vielä osaa enkä halua sanoa mikä tulee olemaan sijoitusasuntojen osuus tulevaisuudessa salkustani tai mihin sen osalta pyrin. Ensin pitäisi ostaa se ensimmäinen asuntoa ja miettiä siten miltä sen kanssa tuntuu. 

sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Elokuun menot, sijoitukset ja säästöt

Elokuu meni hujauksessa ja syyskuukin on lähtenyt niin hurjaa vauhtia liikkeelle etten ole ennen ehtinyt tehdä kuukausipäivitystä menoista ja sijoituksista. Itseasiassa nämä alkavat tuntua jo aika turhauttavilta. Itselle on kuitenkin hyödyllistä näitä listata, koska helposti voi alkaa lipsua siihen, että rahat vain katoaa. 


Menot:

Asuminen 1100€

Ruoka 578,42€

Vaatteet 29,92

Puhelin 57,09

Harrastukset 0€

Ulkona syöminen 53,97€

Bensa 180€

Terveydenhuolto ja hyvinvointi 161,80€

Koti 10,96€

Lahjat 33,89€ 

Muut 95,11€ 

Yhteensä: 2301,16€Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 300€

Osakkeet: 316,30€  

Yhteensä 616,30€

Ihan mukavalta näyttää luvut vaikka itsellä oli taas sellainen olo, että rahaa on palanut tosi paljon. Mulla oli kesäaikana vähemmän rahaa käytettävissä kuin keskimäärin muuten, koska olen lomaillut palkattomasti. Tämä on aiheuttanut sen, että on joutunut pohtimaan rahan riittämistä ihan uudella tavalla. Olisin tosi tyytyväinen jos kulut asettuisivat pikku hiljaa siten, että asumiseen menee 50% menoista. Kun asuntolainan maksusuunnitelman mukaan asuntolaina on maksettu kokonaan noin 4,5 vuoden päästä voisi vähentää työntekoa merkittävästi tai vaihtoehtoisesti olisi mahdollisuus entistä nopeampaan varallisuuden kartuttamiseen. Omissa tavoitteissani olen asettanut, että asuntolaina olisi kokonaan maksettu pois 6/2023, mutta tämä vaatisi aika isoja toteutuakseen. Olen kuitenkin onnellinen jokaisesta maksukuukaudesta vähemmän. 

lauantai 8. elokuuta 2020

Varallisuus kasvaa

 Päivitin varallisuus sivuni. Ilokseni huomasin, että varallisuuteni on kasvanut edellisestä päivityksestä yli 8000€. Olin ajatellut etten ole juurikaan alkuvuoden jälkeen saanut varallisuutta kasvatettua, mutta onhan sitä tullut. Edellinen varallisuuspäivitys on tehty todennäköisesti pahimmassa laskutilanteessa, mutta alkuvuoden hyvän tilanteenkin jälkeen varallisuus on kasvanut yli 5000€. 

Omassa salkussa on edelleen paljon miinusmerkkisiä osakkeita, mutta myös yksi yllättäjä. Tämä yllättäjä on Tupperware, joka salkussani tällä hetkellä yli 300% voittolla. Salkuun on edellisen päivityksen jälkeen uutena tullut ostettua Exxon Mobilea ja Norwegiania. Norskin konkurssin välttämiseksi laaditun pelastussuunnitelman ja Koronan antaessa vähän helpottumisen merkkejä, että  a lentoliikenne lähtee uuteen nousuun ja Norski. Taitaa tässä kyllä tulla mahalasku. 

Tällä hetkellä sijoitusvarallisuuteni  on siis 38862,37€ ja tämän vuoden sijoitustavoite 40 000€:n varallisuus häämöttää jo tosi lähellä. Ellei Koronan toisen aallon seurauksena tapahdu isoa pudotusta yritän saada syyskuussa 40000€:n rajan rikki sijoittamalla kaiken liikenevän. 

Itselläni on salkussa yksi todellinen riippakivi, Fast Invest. Tämän johdosta voi hyvin nopeasti hävitä 3500€ varallisuudesta. Fast Investin kanssa on ollut todellisia ongelmia huhtikuusta saakka; nostetut rahat tulevat tilille todella pitkällä viivellä eikä lainat ole tulleet sovitusti maksuun. Odottelen siis koska tämä on osoittautumassa huijaukseksi ja rahat menetetty. Onneksi alkuvuodesta nostin noin 4000€:a pois Fast Investista. Tavoite oli pienentää tätä kokoajan, mutta kun raha ei liiku, ei mitään pysty tekemään. Yhden noston olen saanut takaisin huhtikuun jälkeen. 

Ja yksi tyhmä teko on ollut myydä Teslan osakkeet (3kpl) pois. Niiden ansiosta varallisuuteni olisi jo heittämällä yli 40000€.

Positiivinen yllätys oli sijoitusvarallisuuden tilan kuitenkin tällä hetkellä ja tästä sitten vaan eteenpäin. Sijoittamiseen kuuluu kuitenkin aina riskejä, epäonnistumisia, huonoja ostoja ja myyntejä, joten en jaksa näistä huonoja juttuja jäädä vatvomaan vaan toivottavasti oppia niistä jotain. 

torstai 6. elokuuta 2020

Heinäkuun menot, sijoitukset ja säästöt

Heinäkuukin pääsi muuttumaan elokuuksi ja on aika tarkastella viime kuun lukuja. 


Menot:

Asuminen 1100€

Ruoka 533,17€

Vaatteet 412,54€

Puhelin 56,88€

Harrastukset 24€

Ulkona syöminen 132,95€

Bensa 106,66€

Terveydenhuolto ja hyvinvointi 51,80€

Koti 35,86€

Lahjat 61,98€

Pääsyliput 90€

Muut 0 € 

Yhteensä: 2605,81€Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 523,27€


Yhteensä 523,27€


Alle 3000€:n kulutukseen päästiin taas. Kaikki muut menot koen ihan kohtuullisina, mutta vaatteita on heinäkuussa tultu ostettua lapsille alennusmyynneistä. Kevällä käytössä olleiden housujen lahkeet ovat onnettomasti jääneet liian lyhyiksi, joten heinäkuussa ostin lapsille seitsemät housut, jotka toivottavasti menevät ainakin lähes seuraavan vuoden. Myös kengät kuluu ja kutistuu kummasti, joten ostin kahdet kengät sekä ehkä ei niin tarpeellisina yhdet shortsit ja yhden paidan.  

Oma haaveeni olisi, että jossain vaiheessa pääsisin kulutukseni osalta siihen, että asumisen menoihin (joka pääasiassa lainanlyhentämistä) menisi 50% kaikista menoista. Näin ollen saisin käyttää "vain" 1100€ muihin menoihin. En kuitenkaan näe kovin realistisena, että pystyisin menoistani juurikaan enää karsimaan. Toki vaatteisiin ei 400€ tarvitse mennä joka kuukausi eikä ulkona tarvitse syödä näin paljon kuin heinäkuussa. Lomailujen jälkeen töiden taas normalisoitua bensakuluihin tulee menemään kuukausitasolla yli puolet enemmän kuin nyt. Alle 2500€:n menoihin pitäisi kyllä aktiivisesti pyrkiä, kun nämä alle 3000€:n kuukaudet alkavat selvästi jo sujua. 

Sijoitustahtini ei ole viime aikoina päätä huimannut, minkä vuoksi en ole varallisuustilannettakaan halunnut päivittää. Olen laittanut vähän extrarahaa säästöön mahdollista sijoitusasuntoa varten, minkä vuoksi itsestäni tuntuu, että koko varallisuuden kartuttaminen junnaa paikoillaan. Varallisuuskatsauksen nyt kuitenkin teen lähipäivinä. 

maanantai 27. heinäkuuta 2020

Asuntosijoituskuulumisia

Hiljaseloa on pitänyt blogin osalta. Olen ehkä odottanut, että olisi jotain isompaa kerrottavaa, mutta kun sitä ei nyt näytä tulevan niin on pakko katkaista tämä hiljaisuus.

Juhannuksen kerroin yhtäkkiä tulleista asuntosijoitusmahdollisuuksista. Ensimmäinen meni, kuten kerroin, sivusuun ja toinenkin kaatui omissa laskelmissa ja ajatuksissa ei järkeväksi. Eli kaikki on lässähti kuin pannukakku. Tai ei välttämättä lässähtänyt. Lainalupaus on pankilta sijoitusasuntoa varten eli ostamaan pystyttään jos sopiva kohde jostain löytyisi. On kai tämäkin askel eteenpäin. 

Ostointoa pidättää huoli tulevasta. Mitä jos korot alkavatkin nousta voimakkaasti? Mitä jos syksyllä tuleekin Koronan toinen aalto hyvin massiivisena ja maailman talous menee entistä enemmän sekaisin? Mitä jos Koronaa ei saadakaan kuriin? Nämä kysymykset pyörivät mielessä ja mietin etten halua tehdä töitä enää yhtään enempää, että saisin kaikki mahdolliset menot maksettua. 

Toisaalta mikäli en tee mitään, en tule saavuttamaan taloudellista vapautta ehkä koskaan. Ansiotuloistani en pysty tiettyä määrää enempää säästämään ja sijoittamaan ja kuten keväällä nähtiin voi sijoitusten arvo hyvinkin nopeasti tipahtaa. Asuntosijoittamisella saisin joka kuukausi kasvatettua sijoitusvarallisuutta noin 200€:lla laittamatta penniäkään omaa rahaa kiinni. 

En kuitenkaan missään tapauksessa lähtisi nyt velkavivuttamaan tappiin saakka mitä on saatavaissa, vaan maltillisesti liikkeelle. Todennäköisesti tavoite ensimmäisestä sijoitusasunnosta viimeistään vuonna 2021 toteutuu. Sen jälkeen tarkoituksena on maltillisesti kasvattaa asuntosijoitussalkkua yhdellä asunnolla vuodessa. Kun asunnon missä asun laina on lyhennetty, voin alkaa lyhentämään sijoitusasuntojen lainoja isommilla summilla. Kun saan yhden sijoitusasunnon velattomasi siirrään sen lainanlyhennystä vastaavan summan ja nykyisen asunnon lainanlyhennytä vastaava summan seuraavana asunnon maksuun. Tällä tavalla saan lumipalloefektin lailla kasvatettua velatonta varallisuutta. Itselläni ei ole tavoitteena rakentaa mitään massiivista asuntosalkkua vaan tehdä tätä ehkä kymmenen vuoden aikajänteellä ja kymmenen sijoitusasunnon suunnitelmalla, ehkä jopa viisikin asuntoa riittää. 

Suunnitelma on tehty, nyt vaan pitäisi osaa se ensimmäinen asunto. 

lauantai 4. heinäkuuta 2020

Kesäkuun menot, säästöt ja sijoitukset

Taas olisi yksi kuukausi taputeltu ja aika katsoa kuukauden lukuja.


Menot:

Asuminen 1100€

Ruoka 411,83€

Vaatteet 168,18€

Puhelin 0€

Harrastukset 36€

Ulkona syöminen 83,77€

Bensa 168,18€

Terveydenhuolto ja hyvinvointi 23,87€

Koti 94,94€

Lahjat 0€

Puutarha 0€

Muut 0 € 

Yhteensä: 2079,97€Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 300€


Yhteensä: 300€


Ei voi kuin ihmetellä noita menoja, etenkin ruokamenot ovat olleet kesäkuussa käsittämättömän pienet. Toki ulkona on tullut syötyä useampi ateria.  Pieniin ruokamenoihin on monta syytä:
 1. Olen töissä syönyt pääasiassa kotona valmistettuja eväitä enkä ole hakenut ruokakaupasta valmisruokia. Vaikka valmisruuan hakeminen ruokakaupasta evääksi on paljon edullisempaa kuin jossain ulkona lounaan syöminen niin helposti tulee ostettua ruuan lisäksi joku leipä, suklaapatukka ja jotain muuta. 
 2.  Olen syönyt kotona aamu- ja iltapalaksi pääasiassa kaurapuuroa pakasteessa olevien marjojen kanssa, joka käytännössä lähes ilmaista. 
 3. Lapset ovat kesäkuussa syöneet jonkin verran isovanhempien ruokalaskuun.

Vaatteita on tullut ostettua lapsille tässä kuussa kahdet shortsit, kahdet kengät, kolme paitaa ja uimapuku. Itselleni en ole mitään ostanut vaikka mieli olisi tehnyt. 

Sijoitukseen ei kesäkuussa ole säännöllisiä rahastosijoituksia lukuunottamatta mennyt penniäkään. Tähänkin on useampi syy:
 1. Osakemarkkinat ovat maaliskuun pudotuksen jälkeen palanneet lähes samalle tasolle ja koen kaikki ostokohteet liian kalliiksi
 2. Ensimmäisen sijoitusasunnon osto on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin ja haluan käyttää siihen kaiken mahdollisen ylimääräisen rahan
 3. Vertaislaina alustoista itselläni on tarkoituksena Fellow Financea lukuunottamatta luopua lähes kokonaan. Fast Investillä suuria viiveitä rahojen palautuksissa ja tehtyjä nostoja saa odotella yli kaksi kuukautta. Itse olen yhden tekemäni noston saanut takaisin koronan jälkeen ja kaikki muu odottaa. Fellow Financellakaan ei ole ollut tarvetta lisätä pääomaa.

perjantai 19. kesäkuuta 2020

Juhannustaikaa

Hiljaiseloa on blogissa ollut, mutta oikeasti on tapahtunut aika paljon. Taika alkoi jo oikeasti ennen juhannusta. Ja tämä taika liittyy asuntoihin.

Olen asettanut itselle yhdeksi tavoitteeksi sijoitusasunnon oston vuonna 2021. Olen kuitenkin välillä empinyt koko sijoitusasunnon ostoa. Nyt kuitenkin kesäkuun alussa kävi niin, että eteeni tuli vähän vahingossa asunto jonka ajattelin olevan ihan mahtava sijoitus. Sain mieheni innostumaan asiasta myös. Pankista lähdimme kyselemään lainatarjousta, joka saatiinkin mukavilla ehdoilla. Tämän asunnon osalta kävi kuitenkin niin että se meni sivusuun.

Alkuun asia harmitti tosi paljon, mutta nyt meillä on lainalupaus sijoitusasuntoon. Juuri ennen juhannusta sain tietooni mahdollisesta myöhemmin kesän aikana myyntiin tulevasta asunnosta joka meillä olisi mahdollisesti mahdollista ostaa jonkin verran alle markkinahinnan ennen kuin se laitetaan julkiseen myyntiin. Tämä asia ehkä etenee heinäkuussa, kun olen saanut lopulliset laskelmat tehtyä.

Kummasti sitä voi eteen sattua asioita, vaikka ei aktiivisesti haekaan. Olen kuitenkin aika paljon "opiskellut" asuntosijoittamista ja seurannut ainakin vuoden lähialueiden asuntomarkkinoita. Näiden avulla pystyn vähän arvioimaan toimisiko asunto sijoituskohteena.

Juhannuskin on mennyt asuntohuumassa ja tietoa hakemalla. Ja on sitä onneksi ehtinyt myös veteen pulahtamaan ja saunomaankin. Oikein hyvää juhannusta kaikille!

lauantai 6. kesäkuuta 2020

Toukokuun menot, säästöt ja sijoitukset

Menot:
Asuminen 1100€
Ruoka 688,49€
Vaatteet 44,06€
Puhelin 63,30€
Harrastukset 0€
Ulkona syöminen 0€
Bensa 174,58€
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 82,58€
Koti 74,30€
Lahjat 122€
Puutarha 41,82€
Muut 50€ 
Yhteensä: 2441,13€


Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 300€
Osakkeet 411,26€ 

Yhteensä: 711,26€
Luvut näyttävät toukokuulta ihan mukavilta. Pelkäsin jotenkin, että olen taas mennyt oli 3000€:n, mutta onneksi jäätiin alle 2500€:n. Lapsille ostin tässä kahdet jumppahousut ja yhden paidan, mutta kaikki nämä olivat tarpeellisia hankintoja. Tämä kesä tulee olemaan poikkeuksellinen menojen suhteen, koska tiedossa ei ole yhtään lomamatkaa johon olisi menossa ylimääräistä rahaa. Olin jopa ajatellut, että tänä vuonna perinteiset huvipuistoreissut taitavat jäädä. Näin ollen myös kesäkuukausina on mahdollista päästä alle 3000€:n kuukasimenoihin. 

sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Missä vaiheessa tämän vuoden tavoitteissa mennään

Minulla on asetettu sijoitusvarallisuuden kasvulle tosi kovat tavoitteet. Uskoin vahvasti loppu vuodesta, että saan helposti 40000€:n sijoitusvarallisuuden kasaan. Korona ja osakekurssien lasku kuitenkin sai miettimään, että en ehkä saa vielä helpolta tuntuvaa tavoitetta kasaan. Oikeasti minulla pitäisi olla tämän vuoden lopussa paljon enemmän kuin 40000€:n sijoitusvarallisuus jos meinaan päästä lähellekään tulevien vuosien tavoitteista.

Olen asettanut tälle vuodelle muitakin tavoitteita ja ajattelin vähän listata missä niissä mennään. Näin on myös helpompi seurata mitä itseltäni vaaditaan että pääsen niihin. Alla tavoitteet ja tilanne missä niiden kohdalla mennään


 • Sijoitusvarallisuus vuoden lopussa vähintään 40 000€ Nyt sijoitusvarallisuus 33585,62€, tavoitteeseen matkaa 6414,55€
 • Uutta pääomaa sijoituksiin vähintään 12 000€.  Nyt sijoitettu uutta pääomaa 4084,95€ tavoitteeseen matkaa jäljellä 7915,05€
 • Alle 3000€:n kuukausimenot vähintään yhdeksänä kuukautena, joista vähintään kolmena kuukautena menot ovat alle 2500€. Nyt kaksi alle 3000€:n ja yksi alle 2500€:n kuukausimeno kuukautta.  
 • Ostan itselleni maksimissaan 12 vaatetta/kenkäparia vuoden aikana. Tähän en laske sukkia ja alusvaatteita. Olen tähän mennessä ostanut itselleni kaksi vaatetta. 
 • Ostan lapsille yhteensä maksimissaan 48 vaatetta/kenkäparia vuoden aikana. Tähän en laske alusvaatteita, sukkia tai harrastustoimintaan kuuluvia seuravaatteita. Lapsille olen ostanut viisi vaatetta/kenkiä sekä nyt toukokuussa vielä kahdet jumppahousut eli yhteensä seitsemän vaatetta tähän mennessä. 

Ei tämä nyt ihan mahdottomalta tavoitteiden osalta näytä. Toki on mahdollista, että sijoitusvarallisuuteni jatkaa laskua, jonka seurauksena uudet sijoitetut rahat sulavat sitä mukaan kun saan niitä sijoitettua. Niin on nyt kevään aikana käynyt. Uusilla sijoituksilla on lähinnä paikkailtu sitä ettei kyykkäys ole ollut niin syvä. Nykyiset tuloni eivät riitä mitenkään 1000€:n kuukausisijoituksiin. 1000€:n saaminen sijoituksiin tarkoittaa nykyisillä tuloillani puskurista rahan tiputtamista mukaan. En haluaisi sinne kovasti kajota ennen syksyä, koska haluan nähdä ollaanko Koronasta päästy silloinkaan vaan alkaako esimerkiksi vielä pahempi toinen aalto. Katsotaan miten etenee. Kulutustavoitteet uskon vahvasti saavuttavani, vaikka tämä tarkoittaa, että tänä vuonna saa tulla enää yksi yli 3000€:n kuukausi. Harmittaa toki, että kaksi muuta, josta jo tehty kuukausikatsaus tänä vuonna, ovat menneet vain muutamalla kympillä yli 3000€:n. Nykyisten tulojeni perusteella kuukausimenoni pitäisivät olla jatkuvasti alle 2500€ mikäli aion myös sijoittaa.perjantai 15. toukokuuta 2020

Miten meni ruokavaliokokeilu

Reilu kolme viikkoa sitten kirjoitin tulehdusta ehkäisevästä ruokavaliokokeilusta. Ensimmäinen viikko ruokavaliolla sujui vaikka olin tosi ahdistunut tällä viikolla. Tunsin oloni joka tavalla tosi kipeäksi. Olen kärsinyt mystisistä terveyshuolista puolisen vuotta ja niitä on tutkittu, mutta mitään syytä ei ole löytynyt. Laajoissa verikokeissa eikä magneettikuvissakaan ollut mitään. Olen siis alkanut vahvasti usko, että kyseessä on pitkittyneen stressin aiheuttamat oireet yhdistettynä huonoon ruokavalioon ja liian vähäiseen liikkumiseen.

Tulehdusta ehkäisevän ruokavalion noudattaminen sujui hyvin vappuun saakka mutta kyläilyn seurauksena sorruin kuohuviiniin, karkkiin, sipseihin ja nakkeihin. On tosi hankala sosiaalisissa tilanteissa olla syömättä sitä mitä muut syövät. No, tästähän se sitten repesi ja sen jälkeen olen palannut omaan normaaliin ruokavalioon eli karkin syöntiin. Muuten olen tehnyt ruuan suhteen parempia valintoja, en esimerkiksi ole syönyt leipää sekä syönyt marjoja ja hedelmiä normaalia enemmän. Painon osalta kuitenkin ensimmäisen viikon aikana lähteneet 1.3kg tulivat takaisin. Olen sokerin suhteen vähän kuin alkoholisti, en pysty kohtuuteen, enkä saa sitä poikki. Kun syön yhden päivän karkkia tarvitsen sitä myös seuraavana ja seuraavana.

Puolentoista viikon sokerittoman ja muutenkin paremman ruokavalion aikana ehdin kuitenkin havaita, ettei minulla ollut päänsärkyä yhtenäkään päivänä. Aamuisin herätessä olo ei ollut tunkkainen ja tukkoinen vaan selvästi freesimpi. Enkä ollut aamulla pahalla tuulella. Oloni oli kuitenkin aina iltaa kohden enemmän ja enemmän ahdistunut (jota ei varmasti kukaan ulkopuolinen huomannut vaan kävin pään sisällä kokoajan taistelua itseni kanssa). Vuosien saatossa karkin syönnistä on tullut itselleni keino iltaisin rentouttaa ja palkita itseni raskaasta päivästä. Toisilla tämä vastaava voisi olla alkoholi, mikä mielestäni selvästi pahempi vaihtoehto. Jäinkin miettimään, että saattoiko ahdistukseni yhtenä syynä olla se, ettei minulla ollutkaan enää keinoja päästää irti työpäivästä ja rentoutua. Karkin syönnin uudelleen aloittamisen myötä en ole ollut ahdistunut. Voi toki olla ettei nämä liity mitenkään toisiinsa, mutta pakkohan tätä on pohtia jos tavoitteeni on olla elämäni parhaassa kunnossa 40-vuotiaana niin psyykkisesti, ammatillisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti kuin fyysisestikin. Fyysisesti parasta hyvinvointia en voi saavuttaa mikäli syön karkkia joka päivä sen takia tähän on keksittävä jokin kultainen keskitie.

Olen yhä enemmän vakuuttunut siitä, että minun täytyy edetä pienin askelin. Minulla on 2,5 vuotta aikaa saavuttaa fyysiset tavoitteeni. Pienillä valinnoilla tässäkin pääsee eteenpäin. Ihan samalla tavalla kuin tässä sijoittamisessakin. Nyt on hyvä katsoa taaksepäin miten vaikea vielä kaksi vuotta sitten minun oli tosi vaikea olla tekemättä kaikkia turhia ostoksia. Kuukausimenot olivat helposti ja jatkuvasti yli 4000€, luottokorttikin vinkui kokoajan ja sijoitin 150€/kk rahastoihin. Tilanne on kahdessa vuodessa mennyt huimasti eteenpäin ja olen saanut sijoitettu valtavasti rahaa. Tuohon aikaan tulonkin olivat ainakin 1000€ isommat kuin nyt, mutta rahaa riittää siltin. Nykyään en osta mitään extempore vaan harkitsen ostoja. Aiemmin jos tililleni jäi rahaa tuhlasin kaiken heti, mutta nyt tuntuu pahalta siirtää säästöistä 50€:kin pois. Yhtälailla voin opetella pikku hiljaa uuden itselleni paremman ruokavalion ja elämäntavan sekä keinon rentoutua ja löytää nautintoa. On hullua ajatella, että kaikki löytyy heti vaan itselle pitää olla armollinen, välillä voi eksyä matkalla pahasti ja sitten taas löytää uuden suunnan. Joka päivä on mahdollisuus elää vähän paremmin!

tiistai 5. toukokuuta 2020

Ongelmia Fast Investin kanssa


Päädyn uudelleen ja uudelleen jauhamaan näistä vertaislainoista. Ehkä siksi, että oikeasti ymmärsin alkuvuodesta muutamien huijariyritysten takia, että näissä on suuret riskit. Itselläni oli parhaimmillaan Fast Investissä sijoitettuna omaa rahaa yli 8000€. Nostin helmikuussa sieltä pois 4500€ täysin ongelmitta ja olo helpottui Fast Investin suhteen huomattavasti. Huhtikuun alussa päädyin nostamaan vielä 500€ ajatellen, että 3000€ omaa rahaa ei ehkä niin luotettavassa vertaislainapalvelussa olisi ok.

No tätä huhtikuussa nostettua 500€ ei ole tilillä näkynyt, vaikka lupaus on ollut, että rahat tulevat noin neljässä arkipäivässä. Nyt en sivuilta löytänyt enää mistään tällaista lupausta. Olen laittanut asiakaspalveluun viestiä asiasta ja sainkin samana päivänä viestin, että johtuen haastavasta tilanteesta heillä on lukuisia pyyntöjä rahojen nostoista, jonka vuoksi he käsittelevät niitä saapumisjärjestyksessä ja kaikki maksut ovat prosessissa, älä ole huolissasi. Viestistä huolimatta olen taas huolissani.

Helmikuussa myin lainoja pois (myynnissä menetin kaikki myytyjen lainojen korkotuotot) ja rahat näistä tulivat heti näkyviin hallintapaneliin. Nyt tässäkin oli tapahtunut muutos. Myin yhden lainan, jonka jälkeen huomasin, että rahat jäivät roikkumaan johonkin. Fast Invest on luvannut maksaa lainat takaisin 24 tunnissa ostosta, nyt myynnistäni on kulunut 48 tuntia ja rahat näkyvät hallintapanelissa kohdassa loans on sale. Olisin halunnut keventää omaa pääomaani 1000€:n myymällä osan lainoista pois. Nyt en uskalla tehdä edes myyntejä, koska pelkään että nekin rahat jäävät johonkin ruuhkan alle odottamaan.

Eli nyt odottelen, että lainoja tulee maksuun ja teen sitten uusi nostoja. Itselläni tulee päivittäin jotain maksuun ja suurin osa lainoista pitäisi olla maksettuna kuuden kuukauden sisällä. Jos ongelmat jatkuvat (ja palvelu pysyy edelleen pystyssä), otan ulos kaiken laittamani rahan enkä sijoita enää ikinä killinkiäkään kyseiseen palveluun. Toki jos tilanne muuttuu paremmaksi niin voisin 1000-2000€:a jättääkin. Tällä hetkellä sivuilla on paljon sijoituksia, joista saatavissa korkoa 15% ja ylikin eli houkuttelee sekin. Enkä tiedä mikä tässä olisi hyvä, koska jos ihmiset nyt paniikissa koronan tai minkä tahansa vuoksi nostelevat rahoja ulos näistä palveluista on konkurssit aivan varmoja. Enkä kyllä halua olla menettämässä rahojani.

Sivuillani lukee että huhtikuun alussa tekemäni 500€:n nosto tulee maksuun 13.5. jos näin on niin olo helpottaa vähän. Tuntuu kuitenkin pitkältä ajalta odotella rahoja puolitoista kuukautta.

Onko muilla ollut ongelmia Fast Investin kanssa?

maanantai 4. toukokuuta 2020

Huhtikuun menot, sijoitukset ja säästöt

Menot:
Asuminen 1100€
Ruoka 694,78€
Vaatteet 20,48€
Puhelin 58,60€
Harrastukset 0€
Ulkona syöminen 0€
Bensa 112,08€
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 952,20€
Koti 19,99€
Lahjat 15,50€
Puutarha 12,01€
Muut 39,90€

Yhteensä: 3025,54€


Sijoitukseen ja säästöön mennyt raha:

Rahastot: 300€
Osakkeet 82,20€

Yhteensä: 382,20€

Viime kuussa ennustin pienempiä menoja huhtikuulle, mutta omien terveyshuolien takia näin ei nyt ollutkaan. Ruokaan meni huhtikuussa yllättävän paljon rahaa, vaikka edelleen kaupassa tulee käytyä noin 1krt/vko. 

Tekemäni osakkeiden ostotoimeksiannot eivät huhtikuussa ottaneet toteutuakseen, joten sijoitukseen ei rahaa huhtikuussa päätynyt juurikaan. Ostot ovat tällä hetkellä hankalia, koska tekisi mieli ostaa, mutta kokoajan miettii tekeekö kurssit esimerkiksi syksyllä vielä suuremman sukelluksen ja silloin tarvitaan pääomaa ostoa varten. Toisaalta taas miettii, että jos tästä alkaa uusi nousu niin harmittaa, kun ei ole rahaa sijoittanut. Toukokuussa toivottavasti paremmalla onnella sijoituksiinkin. 

maanantai 27. huhtikuuta 2020

Ensimmäinen viikko tulehdusta ehkäisevällä ruokavaliolla.

Ensimmäinen viikko ruokavaliota takana. Oma oloni on kuitenkin viikon aikana muuttunut vain entistä ahdistavammaksi. Pelottaa että minussa on jotain vakavaa vialla. Selkä on ollut tosi kipeä eikä tilannetta helpota se että nyt on aikaa pohtia ja analysoida kaikkia kolotuksia ja googlettaa. Jatkuva negatiivinen uutisointi, epävarmuus kaikesta tulevasta sekä stressi työasioista tuovat toki omansa tähän oloon.

Nyt on tärkeintä hoidattaa itseään. Olen menossa tällä viikolla magneettikuvaan selän takia sekä laajoihin verikokeisiin. Nämä maksavat helvetisti, mutta oman mielenrauhani vuoksi sen nyt kuitenkin teen. En tunnu pääseväni asiasta muuten eteenpäin. Kärsin alkuvuodesta samanlaisista oireista ja olin menossa oma kustanteisesti lisätutkimuksiin, mutta jouduin ne perumaan työesteen vuoksi ja sitten ne vain jäi (ja olokin parani jostain syystä).

Kätken nämä pelkotilat sisälleni ja elelen omista päänsisäisistä peloista huolimatta normaalia elämää. Mitä enemmän aktiviteettiä sitä vähemmän kerkeän pohtia asioita. Vähempi pohdinta on toki hyväksi, mutta en voi vain juosta pakoon tätä oloa.

Lopuksi positiivista asioita menneestä viikosta. Vatsa ei ole vaivannut lainkaan ja paino on pudonnut 1,3kg. Pää ei ole särkenyt viikon aikana ja pinnani on ehkä astetta pidempi. Sokerin syömättömyys on ollut yllättävän helppoa. Olen syönyt tasaisesti pitkin päivää 4-5krt pieniä annoksia. Olen käynyt lenkillä melkein joka päivä ja lenkkeilyn huomaan vaikuttavan mieleenkin positiivisesti.

Tulevan viikon jatkan samanlaisella ruokavaliolla vapusta huolimatta. Pyrin myös lisäämään sosiaalisia kontakteja, jotka auttavat edistämään mielen hyvinvointia.

maanantai 20. huhtikuuta 2020

Tulehdusta ehkäisevä ruokavalio kokeilu

Seuraava postaus ei tule sisältämään yhtään mitään mikä liittyisi sijoittamiseen tai säästämiseen. Ostikon mukaisesti se liittyy tulehdusta ehkäisevään ruokavalioon. Kirjoitin viime viikolla postiviisista asioista Korona-aikana. Tässä postauksessa sivusin uutta projektiani, jonka olen niemennyt: "Elämäni kunnossa 40-vuotiaana". Tähän maagiseen 40 ikävuoden rajapyykkiin on itselläni matkaa reilut 2,5 vuotta. (Tunnen itseni tavallaan paljon nuoremmaksi kuin melkein 40-vuotiaaksi).

Projekti koostuu monista eri osa-alueista, joiden sisällä on pienempiä osa-alueita. Projekti muotoutuu varmasti kokoajan edetessään, mutta jonkinlaista runkoa olen tehtyn. Koko idea on lähtenyt siitä, että olen voinut jo pitkää omasta mielestä huonosti. Tästä aiheesta olen blogissakin kirjottanut usein aiemminkin. Olen väsynyt, kehoni on raskas, olen lihonnut, en jaksa innostua mistään, elän hirvessä stressissä ja paineessa kokoajan, liikun aivan liian vähän, syön surkeasti, kärsin mystisistä kivuista selässä, rintakehällä ja vatsan alueella, sydämen tykytyksestä sekä hengen ahdistuksesta. Kirjoitin tammikuussa asiasta, vähän aikaa tilanne oli parempi terveydentilani, työni ja stressin osalta. Mutta hyvin nopeasti tein taas 5 päiväisiä työviikkoja ja viimeiset kolme viikkoa selkäni on vaivannut todella paljon, säteillyt kipua rintakehään sekä vatsaan. Ainut mikä on muuttunut niin silloin painonnousu oli 15kg, nyt se on 17kg, eli ei mikään positiivinen asia. Korona-aikana olen ehtinyt liikkumaan paljon enemmän, mikä on toki hyvä asia.

Olen pohtinut sitä, että jos olen ainakin viimeiset 2-3 vuotta tuhonut systemaattisesti omaa terveyttäni, hyvinvointiani sekä elämän iloani ei niiden palauttaminenkaan voi tapahtua hetkessä. Olen monesti rinnastanut onnellisuuteni ja hyvinvointini painooni ja siis rinnasta edelleen. Olen kuitenkin oivaltanut ettei se ole ainut mittari. Toki terveyden kannalta on tärkeä olla normaalipainoinen, mutta onnellisuuden kannalta tuskin on merkitystä olenko painoindeksiltä normaalipainon ylä- vai alarajalla. Olen niinäkin hetkinä kun olen oikesti ollut hyvässä kunnossa aina ajatellut, että minun pitäisi olla laihempi enkä ole koskaan ollut tyytyväinen itseeni. Koronan vuoksi ollaan perheen kanssa katsottu paljon vanhoja valokuvia, monista 5-7 vuoden takaisista kuvista voin nyt todeta olleeni tosi hyvinvoivan näköinen ja laiha, mutta kuvien ottohetkellä olen ajatellut olevani lihava. Painonpudotus ei siis yksinään ole osa projektia vaan oppia olemaan tyytyväinen itseeni. Toki projektin yksi osa on painon pudotus. 15-17kg painonpudotus 2,5 vuodessa tarkoittaa 0,115-130g painonpudotusta viikossa tai noin 0,5kg kuukaudessa. Tämä on siis yksi tavoite pudota painoa 0,5kg/kuukaudessa.

Uskon, että näin pienellä painonpudotustavoitteella on mahdollisuus oppia kokonaan uusi elämäntapa ja ensisijaisesti syömään siten, että voin hyvin. Olen kuunnellut Maria Boreliuksen äänikirjat, jotka käsittelevät tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja elämää. Nämä kirjat ovat osaltaan innostaneet itseni myös tähän projektiin. Melkein jokainen lause mitä kirjassa on, tuntuvat minusta uskottavilta. Ja vitsi miten hyvältä Maria Borelius näyttää täyttääkseen tänä vuonna 60 vuotta!!!!

Ihmisen hyvinvointiin vaikuttavat ruokavalion ja liikunnan lisäksi myös stressi sekä mielekäs tekeminen. Ruokavaliolla on hirmuisen iso merkitys kaikessa kokonaisuudessa, jonka vaikutuksen huomaa nykyään itsekin. Illalla rasvaista ruoka syötyäni herään seuraavana aamuna kuin krapulassa. Sokerin vaikutusta en huomaan, koska syön sitä niin paljon ja joka päivä. Sokeriherkut etenkin irtokarkit ovat keinoni palkita itseni raskaasta päivästä. Sokeri on kuitenkin yksi pahimpia elimisön tulehdustilan ylläpitäjiä (ei siis ihme, että oma oloni on niin väsynyt, nuutunut ja iloton). Viikonlopun aikana päätin, että kokeilen seuraavat kolme viikkoa tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja katsotaan huomaanko mitään eroa olemuksessani. Projektini tavoitteena on löytää itselleni sellainen ruokavalio, jota pystyn noudatamaan, joka pitää minut elinvoimaisena, terveenä ja iloisena.

Ruokavalioni noudattaa seuraavat kolme viikkoa seuraavia sääntöjä:
* paljon marjoja, hedelmiä ja vihanneksia
* vain vaaleaa lihaa/pääasiassa kalaa tai kasviperäisiä proteiinin lähteitä
* ei sokeria
* hyvin vähän gluteiinia sisältäviä ruokia
* ei alkoholia, virvoitusjuomia, vissyjä vaan juomana vesi, kahvi tai tee
* joka päivä pähkinöitä, siemeniä ja/tai manteleita
* käytän vain kasviöljyjä (oliivi- tai kookosöljyä)
* maitotuotteina ainoastaan maustamaton jogurtti ja raejuusto (maitorahkaa voisin muuten syödä, mutta vatsani ei siedä maitorahkaa lainkaan)

Itselleni iso asia tässä on se, etten ole koskaan pystynyt pitämään mitään ennalta suunniteltua ruokavaliota yllä kolmea viikkoa. Pisin aika jossain selkäsesti suunnitellussa ruokavaliossa on ollut ehkä kaksi viikkoa. Minulle ei sovi mikään tarkkarajainen ruokavalio oikeasti. Enkä sellaista edes halua. Elämäntapamuutoksessa ei ole tarpeenkaan jatkuvasti noudattaa mitään varsinaista ruokavaliota vaan löytää ruokavalio, jonka avulla voi hyvin, pysyy normaalipainossa ja voi nauttia välillä herkuistakin. Tämän kokeilun tarkoituksena on havaita mahdollinen ero omassa olossa ja siksi lähden tiukalla ruokavaliolla liikkeelle ja toivon, että jaksan tätä sen kolme viikkoa noudattaa. Kolmen viikon aikana mietin miten jatkan.

perjantai 17. huhtikuuta 2020

Nopeita muutoksia sijoitusvarallisuudessa

Päivitin 6.4. sijoitusvarallisuustilanteeni viimeksi. Tällä hetkellä kurssit tuntuvat heiluvan joka päivä suuntaan sekä toiseen. Varallisuus voi nousta tai laskea tuhansia euroja vuorokaudessa.

Tein nyt 11 päivää myöhemmin samanlaisen taulukon kuin tein 6.4., josta näkyi myös miten paljon olen sijoituksissa tappiolla.

ARVO 6.4.
TUOTTO/TAPPIO 6.4.
 ARVO 17.4
TUOTTO/TAPPIO 17.4.
OP-RAHASTOT
8 040,19€   
-518,43€
8 877,67€
   +269,05
NORDNET
10 593€  
-2855€
11 118€
   -1972€
NORDEA OSAKKEET
5953,51€  
-2038,24€
6487,89€
 -1203,66€
FAST INVEST
4169,65€           
+ 636,99€
4 182,34€
 + 649,68
FELLOW FINANCE
885,45€     
+312,45€
  955,63€ 
 +382,63€
NEO FINANCE
737.36€     
+87,36
751.31€
 +101,31
YHTEENSÄ
30379,16€
-4374,87€
32372,84€
  -1 773,02€

Osuuspankin rahastojen arvo yhtäkkiä muuttunut taas negatiivisesta positiiviseksi ja kokonaisvarallisuus kasvanut 2000€, vaikka en ole edellisen päivityksen jälkeen laittanut lainkaan lisää pääomaa mihinkään. Ja miinuksella ollaan tällä hetkellä alle 2000€ yli 4000€:n sijaan.

Yksittäisistä omistamistani osakkeista plussalla ovat ainoastaan :

 • Altia 
 • AT&T 
 • Coca-Cola
 • Terveystalo

Syvää kyykkyä on varmasti vielä tulossa, mutta tämän päivän laskelmien valossa olen taas toiveikkaampi siitä, että saavutan tänä vuonna 40000€:n sijoitusvarallisuuden.

tiistai 14. huhtikuuta 2020

Viisi positiivista asiaa koronakaranteenista

Koronakaranteeni on ollut itselleni henkisesti vaikeaa. Tai ehkä ei pitäisi puhua karanteenista, koska varsinaisessa karanteenissa en ole ollut, mutta yrittänyt vältellä kaikkea ylimääräistä kanssakäymistä ym. mitä nyt ohjeistettu. Henkinen vaikeus on läsnä itsellä kokoajan, joten päätin etsiä positiivisia asioita. Sellaisia positiivisia asioita, jotka voin todella allekirjoittaa. Jotkut voivat hehkuttaa sitä että ihanaa aikaa yhdessä perheen kanssa. Itse taas koen, että tämä ollut tosi raskasta kun normaalisti super paljon liikkuvat lapset ovat vain kotona. Siksi esim. yhteinen aika perheen kanssa ei ole listallani, vaikka tavallaan se on ollut kivaakin.


1. Jatkuva kiireen tunne on hävinnyt
Nyt kun kaikki harrastukset ja muut vapaa-ajan riennot ovat tauolla on kalentereihin vapautunut tilaa ihan tolkuttomasti. En ole viime viikkoina joutunut säntäilemään paikasta toiseen peläten kokoajan, että olen myöhässä.

2. Aikaa tehdä asioita, joita ei aiemmin ollut
Kun kotona joutuu tai saa, miten sen nyt haluaa ilmaista, viettää huomattavasti enemmän aikaa, on ollut aikaa tehdä asioita, joita ei olisi muuten ehtinyt. Olen siivoskellut kaappeja ja järjestänyt papereita. Aikaa on jäänyt jopa ihan vain olemiselle; olen maannut sängyssä ja kuunnellut äänikirjoja. Olen liikkunut lähes päivittäin.

3. Rahaa menee vähemmän
Ainut mihin rahaa menee tällä hetkellä asumiseen liittyvien kulujen lisäksi on ruokakauppa. Ruokakauppaankin huomattavasti vähemmän, koska käyn kaupassa 1krt/vko ja suunnittelen koko viikon ruokaostokset. Bensaa ei kulu samassa määrin, kun kokoajan ei tarvitse mennä johonkin. Mitään heräteostoksia ei tule, kun ei pysty käymään missään. Tällä hetkellä voi harrastaa vain ilmaisia aktiviteettejä, kun ei voi tylsänä hetkenä lähteä hoploppiin, uimahalliin, elokuviin tai mihinkään muualle. Vaatteiden osto ei ole olennaista, koska ei ole mitään menoja, joihin tarvitsisi uusia vaatteita. Toivon mukaan tästä jää jotain päälle vielä koronan helpottaessakin. Esimerkiksi kerran viikossa ruokakaupassa käyminen sekä se ettei jokaisena tylsänä hetkenä lähde tuhlaamaan rahaa.

4. Huomaa miten tärkeää sosiaaliset kontaktit ovat
Ystäviä ei ole ollut mahdollista nähdä, sukulaisia ei ole ollut mahdollista nähdä. Harrastuskontaktit puuttuvat. Työpaikalta suurin osa ihmisistä on etätöissä, kasvokkaiset palaverit on peruttu. Nyt huomaa miten tärkeitä nämä kohtaamiset ovat. Tavallisessa arjessa ei juurikaan ole aikaa tavata ystäviä tai sukulaisia, mutta nyt kun lähes kaikki ihmiskontaktit ovat ihan minimissä huomaa sen vaikutuksen mielialaan. Puhelut tai videoyhteydet eivät korjaa tilannetta, ehkä vain paikkaavat vähän.

5. Mahdollisuus tehdä uusia oivalluksia omasta elämästä
Oivallusten tekeminen omasta elämästäni on ollut aktivisena siitä saakka kun olen tämän blogin aloittanut. Aloitin blogin ja sijoittamisen täyttämään jotain tyhjyyttä sisälläni kuvitellen, että onni löytyy rahasta. Toki sijoitusvarallisuuden kasvu on aiheuttanut onnentunteita, mutta todellista onnea sieltä ei löydy. Kuvittelin, että tilanne, jossa olisin niin varakas että voisin tehdä mitä huvittaa toisi onnen. Vaikka en ole tätä tilaa lähellekään saavuttanut olen tajunnut ettei se ole avain onneen. Nyt kun olen viettänyt aikaa selvästi enemmän kotona tajuan, että nautin myös töiden tekemisestä. Oma työni on vain henkisesti niin kuormittavaa ja stressaavaa, että se on vuosien saatossa ajanut minut tilaan jossa en pysty rentoutumaan hetkeksikään. Kehoni eikä mieleni eivät enää jaksa tässä oravanpyörässä mukana. Tämän olen havainnut nyt, kun on ollut pakko pysähtyä. Tila ei ole tullut hetkessä, joten on väärin kuvitella, että se myöskään muuttuu hetkessä. Olenkin tehnyt pitkän ajan suunnitelmaa oman hyvinvointini eteenpäin viemiseksi ihan samalla tavalla kuin minulla on suunnitelma sijoitusvarallisuuden kartuttamisesta. Olen nimennyt koko projektin "Elämäni kunnossa 40-vuotiaana". Projekti pitää sisällään monia eri osa-alueita, joita kaikkia en ole varmasti vielä tajunnut, mutta sillä ei ole väliä, koska tämä projekti elää varmasti sen mukaan kun etenee.