lauantai 31. heinäkuuta 2021

Touko-, kesä-, ja heinäkuun varallisuuden kasvu ja passiiviset tulot

Nyt sitten kolmen edellisen kuukauden tietoja näkyviin. Vähän pettynyt olo kun sijoitusvarallisuus on kolmen kuukauden aikana karttunut vähemmän kuin se mitä olen laittanut omaa pääomaa. Tätä se sijoittaminen toissaalta on, että välillä niiden arvo myös laskee. Isoimmat muutokset salkkuun ovat tulleet asuntosalkun kasvun myötä.  

Uskon edelleen, että jokainen tälle vuodelle asetettu tavoite tulee täyttymään. Tulen saamaan ihan mukavan veronpalautussumman, jonka ansiosta saan laitettu omaa pääomaa sijoituksiin loppuvuonna siten, että tavoite tulee täyttymään. Passiiviset tulot toteutuminen vähän jännittää, mutta täytynee ostaa hyviä osingonmaksajia vielä salkkuun tälle vuodelle.  


Sijoituksiin laitettu omapääoma:

Kryptot 150€

Rahastot 600€

Osakkeet 298,15€

Asunnot 622,09€

Yhteensä 1670,24€ 

TÄMÄN VUODEN TAVOITTEESEEN MATKAA 9030,53€


Passiiviset tulot (netto):

Vertaislaina 38,71€

Osingot: 70,32€

Yhteensä: 109,03€

TÄMÄN VUODEN TAVOITTEESEEN MATKAA 596,44€

 

Varallisuusden kasvu 

Rahastot : 24296,99€  viime seurannasta +1843,66  vuoden alusta +3388,47€

Osakkeet : 19844,54€ viime seurannasta -1806,17€  vuoden alusta +263,27

ETF: 0€ viime seurannasta 0 vuoden alusta -5994

Vertaislainat: 5081,71€  viime seurannasta +111,48 vuoden alusta +642,48€

Kryptot: 448,68€ viime seurannasta  -66,63 vuoden alusta + 366,99€

Sijoitusasunto: 18692,61€ viime seurannasta + 10525,66€ vuoden alusta + 11577,88€

Käteinen:  0€ viime seurannasta  -9377,91    vuoden alusta +/-0€

Yhteensä : 68364,53€  viime seurannasta +1230,09 vuoden alusta + 10042,85€

TÄMÄN VUODEN TAVOITTEESEEN MATKAA 11635,47€

keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Sijoitusasunto vol. 2

Yksi tavoitteeni tälle vuodelle oli toisen sijoitusasunnon osto. Tämä oli toki vähän epävarma tavoite, koska pohdin onko asunnot ollenkaan mun sijoituskohde. Asuntosijoittamisesta on tullut niin suosittua, että pelkään asuntokuplan puhkeavan viimeistään siinä vaiheessa kun korot alkavat vähänkin nousta. Itse en halua olla siinä vaiheessa se joka putoaa. Sen takia olen liikkeellä varsin maltillisesti vaikka jonkun muun mielestä kannattaisi toimia toisin. 


Seuraan asuntomarkkinoita päivittäin. Mulla on useampi paikkakunta jonka asuntotarjontaa seuraan ja olisin valmis ostamaan asunnon kun tietyt kriteerit täyttyvät. No, niitäpä ei ole tullut juurikaan vastaan. Muutamaa asuntoa olen käynyt ihan katsomassakin, mutta joutunut näytössä toteamaan etteivät ne vastanneet sitä mitä oletin. Yhdestä asunnosta pohdin tarjouksen tekemistä, mutta se myytiin ennen kuin ehdin sitä tekemään. Asia ei kuitenkaan jäänyt harmittamaan. Ainoastaan  yksi kohde on jäänyt vähän hampaankoloon. Kyseessä oli pakkohuutokauppakohde. Se myytiin sellaisella summalla että olisin itse voinut maksaa siitä jopa muutaman 1000€:a enemmänkin. Miksi en sitä sitten huutanut? Siksi että olen (liiankin) turvallisuushakuinen. Velallinen asui vielä asunnossa ja jäin pohtimaan mahdollista häätöprosessia sekä sitä jos harmituksessa päätyy tuhoamaan koko asunnon ennen lähtöä. Tiedän, että riskejäkin pitäisi ottaa, mutta en tiedä miksi se on välillä niin vaikeaa. 



Otsikon mukaisesti sijoitusasunto vol. 2 on kuitenkin nyt hankittu. Kyseessä uudiskohde yksiö, joka valmistuu ensi vuonna. Tämä tuli sattumalta kohdalle ja sain sen laskelmissani toimimaan. Lisäksi se oli ehkä hieman edullisempi kuin muut samalle alueelle rakennettavat vastaavat kohteet. Asunto sijaitsee suuressa kaupungissa, oppilaitosten läheisyydessä ja sieltä on hyvät julkiset kulkuyhteydet. Olen toki monta kertaa ehtinyt pohtia onko tämä oikeasti hyvä kohde ja maalannut erilaisia kauhukuvia epäonnistuneesta sijoituksesta, mutta en mene niihin nyt. Asunnosta on nyt tehty kaupat ja salkkuni käteiset on sijoitettu tähän asuntoon ja vähän muutakin. Asunto maksetaan erissä valmistumisasteen mukaan. Asunnon lainanlyhennyksen aloitan heti, vaikka asunto alkaa tuottamaan vasta kun valmistuu ja siihen saadaan vuokralainen. Pankkilainan lisäksi asuntoon kohdistuu yhtiölainaa, jonka maksaminen alkaa muutaman vuoden päästä kohteen valmistumisesta. Asunto toimii laskelmissani vielä senkin jälkeen kun yhtiölainan lyhennys alkaa. 


Mulla on olemassa jo lainalupaus seuraavaan asuntoon. Seuraavan kohteen pitäisi olla kassavirta positiivinen, koska nämä kaksi ensimmäistä kohdetta pyörivät suunnilleen +/- 0 tilanteessa. Katsotaan löytyykö uutta kohdetta ja koska. 




 



keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Sitten kun elämää

Minkään järkevän kirjoittamisesta on pitkä aika ja kuukausikoosteetkin on jäänyt tekemättä. Teen heinäkuun lopussa kolmen kuukauden yhdistetyn koosteen, koska sijoitusvarallisuus ei ole tainnut juurikaan mennä eteenpäin kun mitään ostettavaa ei ole ollut.


Olen kuitenkin kovasti työstänyt taas sitä mitä minä haluan. Jään aina jumiin siihen, että pohdin tekeväni muutoksia sitten kun... Sitten kun asuntolaina on maksettu, sitten kun sijoitusvarallisuuteni on näin ja näin paljon, sitten kun omistan näin ja näin monta sijoitusasuntoa, sitten kun passiiviset tuloni ovat näin ja näin paljon. Aika surkeaa, kun tietää ettei nykyhetken elämä vastaa sitä mitä haluaa. Minulla on hyvin selkeänä se etten tule tekemään nykyistä työtäni eläkeikään saakka en edes seuraavaa kymmentävuotta. Syksyllä minulle avautuu mahdollisuus edetä työssäni, mutta olen pohtinut onko se väärin. Väärin että otan vastaan paikan, josta kuitenkin pyrin pääsemään eroon heti kun mahdollista? Enkä tarkoita tällä sitä että haen aktiivisesti uutta työpaikkaa vaan sitä sit kun elämää, jossa valitsen työni ja teen niitä kun huvittaa.


Villeimmissä laskukaavoissa sit kun elämä voisi olla mahdollista 4 vuoden päässä. Neljä vuotta on varsin pitkä aika "odotella". Olen vaan välillä niin hukassa sen kanssa miten voisin toimia tämän väliajan. En uskalla heittäytyä yrittäjäksi, koska tarvitsen kuitenkin peruselämiseen joka ikinen kuukausi rahaa noin 2500€. Tämä on iso summa, josta merkittävä osa koostuu asumismenoista (1100€/kk). Isojen asumismenojen vuoksi asuntolaina on maksettu neljän vuoden päästä. Oma tavoitteeni oli maksaa asuntolaina 6/23 mennessä pois, mutta tämä tavoite ei oikeastaan kuin jollain ihmeellä tule saavutetuksi. Asuntolainan pois maksamisen jälkeen kuukausittain tarvitsemani raha on jo sen verran pieni että saisin varmasti ne kasaan yrittäjänä. Toisaalta myös sijoitusvarallisuus olisi kasvanut ja sen myötä passiiviset tulot. Omissa laskelmissa 400 000€:n sijoitusvarallisuus joka tuottaa 8% vuodessa riittäisi mulle mikäli asunto jossa asun on velaton. Tämä tarkoittaisi noin 1800€:n kuukausituloja, joilla pystyisin kattamaan koko elämisen. Ajatukseni on kuitenkin tehdä töitä tulevaisuudessakin joten en tarvitse edes 400 000€:n sijoitusvarallisutta voidakseni rakentaa elämääni sellaiseksi mitä haluan. 


Näen omalta osaltani tietynlaisen vapauden mahdollistavan siinä vaiheessa kun asuntolaina on maksettu. Siksi mietinkin, että kannattaisiko vaan laittaa paukkuja sen maksamiseen, oikeasti ei, mutta näen sen vaan niin olennaisena osana tässä kokonaisuudessa.

Enkä mä haluisi elää tällaista sit kun elämää, etenkin kun ei koskaan tiedä mitä elämä tuo tullessaan.  Päämäärät on selvillä, mutta miten elää aika niiden saavuttamiseen. Olisi hienoa osata nauttia myös tästä matkasta eikä kokea että se on vaan yhtä suurta kivikkoa. Ratkaisua en ole keksinyt vielä, mutta jatkan sen työstämistä.