keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Sijoitusasunto vol. 2

Yksi tavoitteeni tälle vuodelle oli toisen sijoitusasunnon osto. Tämä oli toki vähän epävarma tavoite, koska pohdin onko asunnot ollenkaan mun sijoituskohde. Asuntosijoittamisesta on tullut niin suosittua, että pelkään asuntokuplan puhkeavan viimeistään siinä vaiheessa kun korot alkavat vähänkin nousta. Itse en halua olla siinä vaiheessa se joka putoaa. Sen takia olen liikkeellä varsin maltillisesti vaikka jonkun muun mielestä kannattaisi toimia toisin. 


Seuraan asuntomarkkinoita päivittäin. Mulla on useampi paikkakunta jonka asuntotarjontaa seuraan ja olisin valmis ostamaan asunnon kun tietyt kriteerit täyttyvät. No, niitäpä ei ole tullut juurikaan vastaan. Muutamaa asuntoa olen käynyt ihan katsomassakin, mutta joutunut näytössä toteamaan etteivät ne vastanneet sitä mitä oletin. Yhdestä asunnosta pohdin tarjouksen tekemistä, mutta se myytiin ennen kuin ehdin sitä tekemään. Asia ei kuitenkaan jäänyt harmittamaan. Ainoastaan  yksi kohde on jäänyt vähän hampaankoloon. Kyseessä oli pakkohuutokauppakohde. Se myytiin sellaisella summalla että olisin itse voinut maksaa siitä jopa muutaman 1000€:a enemmänkin. Miksi en sitä sitten huutanut? Siksi että olen (liiankin) turvallisuushakuinen. Velallinen asui vielä asunnossa ja jäin pohtimaan mahdollista häätöprosessia sekä sitä jos harmituksessa päätyy tuhoamaan koko asunnon ennen lähtöä. Tiedän, että riskejäkin pitäisi ottaa, mutta en tiedä miksi se on välillä niin vaikeaa. Otsikon mukaisesti sijoitusasunto vol. 2 on kuitenkin nyt hankittu. Kyseessä uudiskohde yksiö, joka valmistuu ensi vuonna. Tämä tuli sattumalta kohdalle ja sain sen laskelmissani toimimaan. Lisäksi se oli ehkä hieman edullisempi kuin muut samalle alueelle rakennettavat vastaavat kohteet. Asunto sijaitsee suuressa kaupungissa, oppilaitosten läheisyydessä ja sieltä on hyvät julkiset kulkuyhteydet. Olen toki monta kertaa ehtinyt pohtia onko tämä oikeasti hyvä kohde ja maalannut erilaisia kauhukuvia epäonnistuneesta sijoituksesta, mutta en mene niihin nyt. Asunnosta on nyt tehty kaupat ja salkkuni käteiset on sijoitettu tähän asuntoon ja vähän muutakin. Asunto maksetaan erissä valmistumisasteen mukaan. Asunnon lainanlyhennyksen aloitan heti, vaikka asunto alkaa tuottamaan vasta kun valmistuu ja siihen saadaan vuokralainen. Pankkilainan lisäksi asuntoon kohdistuu yhtiölainaa, jonka maksaminen alkaa muutaman vuoden päästä kohteen valmistumisesta. Asunto toimii laskelmissani vielä senkin jälkeen kun yhtiölainan lyhennys alkaa. 


Mulla on olemassa jo lainalupaus seuraavaan asuntoon. Seuraavan kohteen pitäisi olla kassavirta positiivinen, koska nämä kaksi ensimmäistä kohdetta pyörivät suunnilleen +/- 0 tilanteessa. Katsotaan löytyykö uutta kohdetta ja koska. 
 2 kommenttia:

  1. Voitko avata vähän lukuja tämän hankinnan takaa? Millaisella marginaalilla sait lainan ja kuinka pitkällä laina-ajalla ja paljonko rahoitusvastike tulee myöhemmin olemaan, entä yhtiövastike ym. ym. Millaisella vuokralla saat tuon pyörimään? Nämä olisi oikeastikin kiinnostavaa luettavaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Laina-aika 20 vuotta. Omia säästöjä laitan kaikkiaan 15000€. Marginaali 1%. Arvoitu vuokratulo 550€. Yhtiövastike 90€ ja rahoitusvastike noin 270€. Pankkilainanlyhennys mulla 150€/kk.

    Voi toki olla että ihan tuota vuokraa ei saa ja korot ehtivät nousta sen verran ennen kuin yhtiölainan maksaminen alkaa, että miinukselle mennään. Oma talous kestää kyllä toivottavasti senkin... jos mennään suunnitelmien mukaan, musta noi luvut näyttää ihan kivoille kun kyseessä uudiskohde :)

    VastaaPoista