torstai 17. lokakuuta 2019

Passiivista tuloa vertaislainoista

Itselläni on käytössä kolme vertaislainapalvelua:

1. Fast Invest
2. Fellow Finance
3. Neo Finance

Aloitin vertaislainoihin sijoittamisen Fellow Finance palvelun avulla, joista olen laajentanut joidenkin muiden bloggaajien suosittelemina Fast Investiin ja Neo Financeen. Oma ehdoton lempparini näistä on Fast Invest. Fast Invest taitaa kokonaisuudessa olla oma lemppari sijotuskohde tällä hetkellä ja  sijoitan kaikkein eniten kuukausittain rahaa sinne. Tämä siksi, että näen kokoajan mitä sijoitukset tuottavat kuukausittain. Oma (vielä hyvin kaukainen) haave on elättää itseni sijoitukista saaduilla tuotoilla ja siksi pyrinkin löytämään kohteita joista saan kuukausittain tuloa. Vertaislainoista on mahdollista saada korkotuloa joka kuukausi. Toki näihin liittyy myös riskejä, joita olen etenkin Fellow Financen osalta joutunut kokemaan eli lainanottaja ei maksa lainaansa ja omat sijoitukset päätyväyt realisoitaviksi. Myös Neo Financessa maksuviivästyksiä on kokoajan.

Fast Investissä lainojen takaisin maksussa ei ole ollut mitään ongelmaa ja on ollut mahtava seurata kasvavia korkotulopylväitä. Lokakuussa tulen todennäköisesti pääsemään jo yli 50€ korkotuloihin. Euroissa odotettu tuotto on yli 40€ ja puolan zlotyt muutettuna euroiksi yli 15€.


Mun rakkaus Fast Investiin perustuu nimenomaan näihin hyvin selkeisiin korkotulotaulukkoihin. Korkotuloja en tietenkään tässä vaiheessa nosta ulos vaan vauhditan varallisuuden kartuttamista sijoittamalla ne uudelleen. Tavoitteeni on sijoittaa lisää rahaa palveluun siihen saakka, että korkotulot ovat yli 100€/kk, jonka jälkeen annan korkoa korolle ilmiön kasvattaa varallisuutta ihan itsestään enkä enää sijoita lisää rahaa. Kovinkaan pitkä matka tähän ei enää ole, joten tarvitsisi keksiä joku yhtä innostava sijoituskohde. Haluan sijoituskohteita, joista tuloa kilahtaa konkreettisesti ja tasaisesti eli on varmaan taas vaihteeksi aika alkaa pohtia osakkeiden ostamista. Vertaislainoihin on vaan niin helppo laittaa pieniä summia ja seurata miten ne tekevät työtä. Muista vertaislainapalveluista vaan omat kokemukset eivät ole olleet näin myönteisiä. Niissä omat positiiviset kokemukset perustuvat jälkimarkkinoilla tehtyihin ostoihin ja myynteihin, joissa riskit kasvavat entisestään, mutta voivat myös tuottaa paljon paremmin.

Mahtavaa on kuitenkin havaita, että aika nopeastikin sijoittamalla voi saada ihan oikeaa tuloa. Pitkä matkahan tästä on siihen, että voisi elää passiivisilla tuloilla, mutta 100€/kk on iso alku sille.

maanantai 14. lokakuuta 2019

Mitä minä haluan!

Blogini lukijat ovat varmasti huomanneet, että minun on hankala löytää niitä asioita mitä haluaisin elämässäni tehdä. Uskon, että monella muullakin on tämä sama ongelma; on havainnut olevansa tyytymätön elämäänsä muttei oikein tiedä/ uskalla lähteä sitä muuttamaan. Olen itse kulkenut varmasti vuosia laput silmillä, suorittanut elämää ja haaveillut asioista, joista kuuluu haaveilla. Pohdin taannoin erään ystäväni kanssa olemmeko me hankkineet elämäämme asioita, joita kuuluu hankkia vai olemmeko me oikeasti hankkineet ja tehneet niitä asioita joita todella itse haluamme?

Hankitaan tavaraa tavaran perään oikeastaan miettimättä tarvitsenko minä tätä todella. Tavaraa on pakko hankkia, koska muillakin on.  Töitä tehdään rahan kiilto silmissä, unohtaen oma ja läheisten hyvinvoinnin. Työpaikka valitaan sen perusteella mistä saa kovinta taloudellista hyötyä eikä sen perusteella mikä olisi itselle parasta. Lapsia pitää kuskata harrastuksiin ja vanhempana osoittaa aktiivisuutta siellä. Pitää olla tietynlaiset merkkivaatteet ettei liiallisesti erotu porukasta. Ulkomaan lomamatkoja pitää tehdä vähintään kerran vuodessa, mielellään johonkin kadehdittavaan kohteeseen. Parisuhdetta pitää hoitaa ja jakaa rakkaudentäyteisiä kuvia instagramissa. Lapsia täytyy auttaa koulunkäynnissä, jotta saavat kiitettäviä sekä stipendejä ja hymypatsaita. Lisäksi päiväkoti- ja kouluarjessa pitää aktiivisesti osallistua kaikkiin tapaamisiin, vanhempainiltoihin, vanhempainyhdistyksen toimintaa sekä vapaa-ajan rientoihin. Hyviä ystäviä pitää tavata hyvän ruuan merkeissä säännöllisesti (ja muistaa näistäkin jakaa kuvia instaan). Urheilla pitää, että näyttää hyvältä, puhumattakaan kauneudenhoidosta! Kasvohoidossa pitää käydä ainakin vuoden aikojen vaihtuessa, jos ei ole kaikkein kalleinta naamarasvaa muuttuu naama rusinaksi alta aikayksikön.  Ei ihme, että elämä on alkanut kuormittaa ja päähän on alkanut hiipiä ajatus, halusinko tätä todella?

Itselleni on edelleen epäselvää mitä haluan, mutta sen jo tiedän etten tätä vastaavaa rumbaa ainakaan enää. Osaan sanoa, että haluan yksinkertaisempaa elämää, mutten osaa vielä täysin tarkkaan eritellä mitä se tarkoittaa. Yksinkertaisemman elämän saavuttaminen vaatii tietyistä asioista luopumista; turhista tavaroista, merkityksettömistä tapaamisista, taloudellisista kahleista ja paskasta työstä. Olen varmasti vuoden yrittänyt näitä asioita viedä eteenpäin ja etanan vauhtia ne ovat varmasti edenneetkin. Jokaisen risteyksen kohdalla tämä etana kuitenkin miettii mihin suuntaan se jatkaa matkaansa vai palaako kenties takaisin?

Kaikkein haastavinta on työasioiden ratkaiseminen. Rahaa tarvitaan nykyisillä kuluillani aika paljon, jonka takia työstäkin on saatava rahaa tietty määrä. Olin jo ratkaissut siirtyväni vuoden vaihteessa kevyempään työhön, josta saan palkkaa 1000-1200€/kk vähemmän kuin nyt ja laittavani yrittäjyyden tauolle. Nyt olen taas täysin empivässä tilassa; olen nauttinut siitä, että muutamana päivänä viikossa saan lähteä palaveriin/tapaamisiin myöhemmin aamulla ja suorittanut työpäiväni neljässä tunnissa kahdeksan tunnin sijaan. Jos menen kokonaan toiselle töihin, tällainen vapaus häipyy enkä pysty vaikuttamaan tuloihini kuten yrittäjänä pystyn. Yrittäjänä taas mietin kokoajan riittääkö tuloni? Itselläni on jo nyt sellainen olo, ettei uusi työpaikka ole sittenkään sitä mitä haluan, koska siitä puutuu se vapaus, jota elämääni kaipaan. Mietin myös sitä, että vähempi tuloja vie haavettani taloudellisesta riippumattomuudesta kauemmas.

Eli tekstin otsikosta huolimatta en edelleenkään oikein tiedä mitä minä haluan vaan edelleen käyn päänisisäistä taistelua työasioista. Se nyt onneksi on ainakin selvää, että nykyisestä talosta ollaan jollain aikataululla hankkiutumassa eroon, joka myös mahdollistaa miettimään raha-asioita uudelleen.

torstai 10. lokakuuta 2019

Syyskuun menot sekä sijoitukset ja säästöt


Syyskuu vilahti ohi niin ettei paljon rahankäyttöön kerennyt keskittyä. 

Syyskuulle budjetoin menot seuraavasti
Asuminen 1100
Ruoka 650€
Vaatteet 150€
Puhelin 60€
Harrastukset 150€
Ulkona syöminen 70€
Bensa 250€
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 150€
Muut 200€
Yhteensä : 2780€ 

Todelliset menot:
Asumismenot 1100€
Ruoka 700,17€                                      (budjetoidusta + 50,17€)
Puhelinkulut 53,57                              (budjetoidusta -6,43€)
Bensa 277,17€                                      (budjetoidusta +27,17€)
Harrastukset 184€                                 (budjetoidusta +34€)
Vaatteet 161,15€                                  (budjetoidusta +11,15€) 
Ulkona syöminen 71,50€                        (budjetoidusta + 1,5€)
Terveydenhuolto ja hyvinvointi 155,10€  (budjetoidusta +5,10€)
Muut 155,05€                                        (budjetoidusta -44,95€)

Yhteensä: 2857,71€


Sijoitukseen/säästöön mennyt raha:
Rahastot 300€
Fast invest 645,35€  
Sijoituksiin yhteensä 945,35€
Lisäksi säästöön mahdollista tulevaa uutta taloa varten siirsin 1550€

Olen ihan tyytyväinen kuukauden lukuihin ja aika pieniä ylityksiä budejttiin tuli. Lokakuu mennään samalla budjetilla ja nyt yritän ettei ylityksiä tapahtuisi lainkaan. Sijoituksiinkin meni mukavasti rahaa, vaikka tällä hetkellä pyrin laittamaan ainakin puolet ylimääräisistä rahoista säästöön mahdollista tulevaa taloprojektia varten. Vaikka mahdollinen uusi talo on tarkoitus rakentaa nykyisestä asunnosta saatavilla rahoilla (joista toivottavasti jotain jää myös sijoitettavaksi) haluaisin maksella kaikkia alkuun tulevia pienempi kuluja koskematta nykyisestä talosta saataviin rahoihin.  Kaikki asiat ovat vielä täysin suunnitteluvaiheessa ja ennen mitään konkreettista pitäisi myydä nykyinen asunto pois. Jos tässä käy niin ettei mihinkään rakennusurakkaan lähdetäkään vaan asuminen jatkuu nykyisellään, jää minulle nämä säästetyt rahat sijoittamista tai asuntolainan lyhentämistä varten.