maanantai 29. lokakuuta 2018

Hittidiettituloksia ja muita kuulumisia

Viime viikolla ostamattomuuspäivä kertyi kaksi. Suunnitelmallisemmalla käytöksellä niitä olisi voinut helposti tulla kaksi lisää. Tällä viikolla, kuun vaihtuessa nähdään sitten oikeasti onko näillä ostamattomuuspäivillä ollut mitään vaikutusta kuluihin.

Marraskuussa ajattelin jatkaa samalla linjalla eli pyrkiä pitämään vähintään kaksi päivää viikossa, jolloin en osta mitään. Karpalo vinkkasi minulle Takuusääntiön Penno.fi palvelusta, jonka avulla omien menojen seuranta pitäisi olla helppoa. Aion kokeilla tätä palvelua ainakin marraskuun ajan.

Listasin jokin aika sitten asioita, joita haluan muuttaa elämässäni nyt. Monet asiat näistä on vielä vaiheessa, mutta olen loppu vuoden osalta tyhjentänyt työkalenteriani ja kieltäytynyt joistakin töistä. Toivon tämän auttavan aikatauluihin ja siihen etten tuntisi elämässäni kokoajan kiirettä. Itselläni on paljon ajatuksia yritysrintamalla, joita haluaisin suunnitella ja mahdollisesti toteuttaa, mutta ei riittävästi aikaa minkäänlaiselle yritystoiminnan kehittelylle. Toivon tälle jäävän nyt enemmän loppuvuotena aikaa.

Mahtavaa alkanutta viikkoa kaikille! Tästä tulee hyvä viikko!

lauantai 27. lokakuuta 2018

Mitä osakkeita olen ostanut lähiaikoina?

Olen viimeisen kahden kuukauden aikana ostellut pieniä määriä osakkeita monta kertaa. Tämän on mahdollistanut pankin välityspalkko, joka on aika 1% ostosummasta. Tämä pienien määrien ostaminen sopii itselleni erinomaisesti, koska isompien rahasummien kerääminen on itselleni haastavaa. Malttamattomana ihmisenä haluan tehdä asioita heti, enkä odotella. Elokuun lopussa avoin itselleni sijoituspalvelulun Nordnetin lisäksi Nordeaan, josta olen tehnyt pieniä ostoja. Ajattelin vähän listata tännekin miten olen ostoja tehnyt:


Milloin?
Mitä?
Kuinka monta?
kpl hinta?
20.8.2018
Terveystalo
10 kpl
9,305€
20.8.2018
Ford Motor Co
10 kpl
9,58USD
23.8.2018
Terveystalo
20 kpl
8,920€
24.8.2018
Telia Company
30 kpl
3,990€
5.9.2018
Terveystalo
20 kpl
8,50€
25.9.2018
Terveystalo
30 kpl
7,90€
9.10.2018
Fellow Finance
150 kpl
7,73€
16.10.2018
Ford Motor Co
30 kpl
8,80USD
23.10.2018
Terveystalo
20 kpl
7,00€
24.10.2018
Nordea Bank
30 kpl
7,865€


Yhteensä muutaman kuukauden aikana olen ostanut osakkeita yli 3000€:lla. Fellow Finance on ostettu Nordnetin kautta, mutta kaikki muut Nordeasta. Todennäköisesti en olisi tällaista summaa osakkaisiin laittanut jos olisin joutunut ensin keräämään rahaa niitä varten. Kaikki osakkeet ovat itselläni tällä hetkellä "mukavasti" miinuksella, mutta en ota siitä mitään stressiä, koska tarkoitus on näitä osakkeita pitää.

Pikku hiljaa tässä salkku kasvaa kun aktiivisesti jotain ostelee!

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Uhkakuvia taantumaan

Mielestäni on jo pitkään maalattu piruja seinillä siitä, että elämme tälle hetkellä nousukauden huipulla ja kohta rytistään alas ja lujaa. Ja alaspäin ollaan osakekursseissa tultukin vaikka verrattuna alkuvuoteen. Tuntuu pahalta katsoa omia laskevia sijoituksia ja pelkään, että kohta sijoitusvarallisuuteni on alle 10 000€, joka oli tämän vuoden tavoite. Ymmärrän kuitenkin laittaa jäitä hattuun ja olla ajattelematta sitä, että Terveystalon, Fordin ja Telian osakkeet ovat tälle hetkellä yhteensä yli 100€ miinuksella. Samoin molemmat ETF:ni ovat miinuksella ja rahastosta 5/6. Hoen itselleni ettei se haittaa, koska en tule tarvitsemaan näitä rahoja mihinkään pitkiin aikoihin ja kyllä ne sieltä vielä nousevat.

Raha on ollut löysässä jo vuosia ja kotitaloudet ovat ottaneet isoja lainoja. Tavalliset pulliaiset (luokittelen myös itseni tavalliseksi pulliaiseksi) ovat ostaneet sijoitusasuntoja lainarahalla. Ovatko he varautuneet korkojen nousuun? Olen viime aikoina törmännyt paljon kantaanottoihin sen puolesta, että viimeistään ensi vuonna korot alkavat nousta. Olen ymmärtänyt näin (joku viisaampi ja asiasta oikeasti jotain tietävä voi kommentoida jos olen ihan väärässä), että Euroopan keskuspankki EKP on ostanut euroalueen valtionvelkakirjoja, jonka vuoksi markkinakorot ovat olleet vuosia hyvin alhaalla. EKP ilmoitti kesäkuussa, että se lopettaa arvopapereidenoston tämän vuoden aikana. EKP:n linjauksen vuoksi korkot alkavat nousta.

Pienikin korkojen nousu voi aiheuttaa suuriakin ongelmia joihinkin talouksiin. Miten maksaa velkarahalla ostettuja asuntoja, autoja, mökkejä, veneitä ym. Tuleeko kohta myyntiin kaikenlaista ylivelkaantuneiden omaisuutta ns. alihintaan? Vaikuttaako tämä esimerkiksi asuntojenhintoihin arvonlaskuna?

Pyrittelen täällä omia seuraavia siirtoja miten sijoittaisin omat rahani. Kannattaisiko maksaa asuntolaina nyt matalilla koroilla mahdollisimman nopeasti pois? Tämän jälkeen itselläni ei olisi juuri huolta omasta taloudesta.  Asuntolainan pois maksamisen jälkeen voisin nykyisillä tuloillani ja elintavoillani siirtyä kokonaan kolme päiväiseen työviikkoon ja silti jäisi rahaa sijoittamiseen. Vai kannattaisiko kuitenkin laittaa kaikki mahdollinen raha nyt säästöön odottelemaan sitä suurta pudostusta ja ihmisten talouden romahtamista? Tällöin voisin haavekuvissani ostaa pakkohuutokaupasta ensimmäisen sijoitusasunnon tai pohjalla olevia osakkeita.

En tiedä edellenkään, että onko sijoitusasunnot minun juttuni, mutta haaveilla voi aina. Osakkeiden osalta itselläni ei ole jatkoon kummoistakaan ostosuunnitelmaa, en siis tiedä mitä ostaisin seuraavaksi. Rahastoihin sijoittamista jatkan samalla tavalla kuin tähänkin saakka, mutta muuten kaikki on vielä vähän auki. Rahan tilillä makuuttaminenkin on itselleni tosi vaikeaa, koska sieltä se pikku hiljaa menee johonkin täysin turhaan.

Itse taantumaa en pelkää, koska oma taloudellinen tilanne on mielestäni vakaa. En ole onneksi koskaan tehnyt taloudellisessa tilanteessani sellaisia ratkaisuja, joista en selviäsi. Varmasti jos olisi sijoitushuumassa mennyt ostamaan velkarahalla pari asuntoa voisi tuntua vähän eriltä.

Oletko sinä varautunut jotenkin mahdolliseen taantumaan ja mitä se tekisi sinun taloudellesi? Onko sinulla jotain ostosuunnitelmaa pudotukseen?

maanantai 22. lokakuuta 2018

Viime viikon hittidietin tulos

Minun on oikeastaan ihan turha edes aloittaa mitään haasteita, koska selvästikään en pysty pitämään mistään kiinni. Viime viikolla minulla ei ollut yhtään päivää etten olisi käyttänyt rahaa. Aikaisemmin viime viikolla kirjoitin jo, ettei viikko ollut mennyt ihan putkeen. Jatkan kuitenkin nyt vielä lisää selittelyjä.
Viime viikko oli todella kiireinen ja kiireessä itselläni on oikeasti mahdoton tehdä järkeviä valintoja. Kun ei ollut kunnolla suunnitellut asioita, tuli kaupastakin haettua joka päivä jotain. Lisäksi oli syyslomaviikko ja lapset tarvitsivat myös asioita eri tavalla ja rahaa menoihinsa.

Ei tässä auta muu kuin jatkaa eteenpäin. Jos rahankäyttö olisi helppoa, todennäköisesti olisin jo miljonääri.


lauantai 20. lokakuuta 2018

Mitä minä olen tehnyt?

Olen törmännyt useammassa blogissa Homevialauran aloittamaan haasteeseen: mitä minä olen tehnyt ilmastonmuutoksen eteen. Minusta aihe on tosi hyvä ja tärkeä, siksi päätinkin listata mitä itse teen maapallon hyvinvoinnin eteen.

Kierrätys. Olen jo vuosi kierrättänyt pullot, pahvit, lehdet, metallin ja lasin. Biojätettä yritän kierrättää parhaani mukaan, mutta koen sen työläänä, koska mielestäni se pitäisi heti viedä kompostiin hajuhaittojen vuoksi.  Nyt uutena kierrätyskohteena itselläni on muovi.

Ruokahävikin minimointi. Ostan ruokakaupasta ruokaa vain sen verran, että ne kaikki tulevat syötyä. Meillä ruokahävikki on lähes 0.

Sisälämpötilaan huomion kiinnittäminen. Talvisin meillä ei ylilämmitetä ja lämmityksessä pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon takkaa sekä ilmalämpöpumppua. Kesällä sisäilmaa ei meille viilennetä vaikka siihen olisi mahdollisuus.

Turhien valojen sammuttaminen. Sammuttelen päivittäin valoja jatkuvasti huoneista, joissa niitä ei tarvita. Aamuisin avaan heti kun mahdollista kaikki verhot, jotta luonnonvalon myötä ei valoa tarvita. Ulkovaloja emme pidä päällä juuri koskaan.

Suihkussa käyminen nopeasti. En koskaan jätä vettä valumaan siksi aikaan, kun vaahdotan itseäni enkä valuta vettä päälleni vain siitä syystä, että se on ihanaa.

Pyykinpesu alhaisissa lämpötiloissa ja pesen vain täysiä koneellisia. Pesen lähes kaikki vaatteet 30 asteessa, joskus 40 asteessa jos vaatteissa on jotain vaikeampia tahroja. Pyyhkeet ja lakanat pesen 60 asteessa, mutta kai nämäkin voisi alkaa pesemään 40 asteessa. Meillä on kaksi kappaletta isoja pyykkikoreja, joten pyykkiä on helppo kerätä ja pestä vasta sitten kun kone tulee todella täyteen. Meillä on myös kaikilla perheen jäsenillä niin paljon vaatteita, ettei ne lopu kesken vaikka pyykkikone kävisi vain kerran viikossa.

Kasviruokaan siirtyminen. Tähän pyrin, että valitsisin kasvisvaihtoehtoja aina kun niitä on tarjolla ja yritän keksi itsekin kasvisruokavaihtoehtoja. Tämä on ikävä kyllä vielä aika alkutekijöissä, mutta tähän haluaisin enemmän kiinnittää huomiota tulevaisuudessa.

Ostan pääasiassa kotimaista ruokaa sekä luomua. Ruokakaupasta ostan lähes aina samat tuotteet, jotka ovat ainakin 95%:sti suomalaisia. Maksan kotimaisesta mielelläni vähän enemmän. Valitsen myös luomuvaihtoehtoa, kun sitä on saatavilla edes lähes samaan hintaan. Luomulihat ovat niin kalliita, että siinä kohtaan itselle iskee kyllä aina pihiys. Luomun määrää voisi kyllä alkaa kasvattamaan ostetuissa elintarvikkeissa.

Mietin ostosten tarpeellisuuden tarkemmin. Pohdin nykyään ennen jonkun tavaran ostamista, että tarvitsenko sitä ollenkaan. En halua ostaa tavaroita ostamisen ilosta vaan oikeasti tarpeeseen. Tähän tarvitsisi kiinnittää vielä paljon enemmän huomiota

Pyrin ostamaan käytettyä, myymään ja lahjoittamaan. Jos saatavissa on käytettynä jotakin mitä tarvitsen, kartoitan ensin sen vaihtoehdon. Pyrin myös myymään esimerkiksi käytettyjä vaatteita, leluja ja tavaroita, joita meillä ei enää tarvitse tai vaihtoehtoisesti lahjoittaa niitä eteenpäin jollekin ketä tarvitsee.

Ostan pääasiassa laadukkaita ja kestäviä vaatteita ja vältän halpavaateketjuista ostamista. Ostan vaatteita, jotka kestävät käyttöä ja kulutusta. Minulla on esimerkiksi muutamia takkeja, jotka ovat olleet itselläni käytössä kymmenisen vuotta ja ovat edelleen todella hyvässä kunnossa, vaikka niitä on käytetty paljon. Ajattomissa vaatteissa panostan aina laatuun. Iän myötä ei itselläni ole enää tarvetta ostaa viimeisintä muotia samalla tavalla kuin joskus aikaisemmin, jonka vuoksi halpavaateketjuissa asioiminenkin on vähentynyt. Lapset tosin joskus vinkuvat niistä jotain, mutta heillekin pyrin ostamaan pääasiassa laadukkaita ja kestäviä vaatteita. Ostaisin mielelläni kotimaisia vaatteita, mutta en juurikaan tiedä vaatemerkkejä (etenkään aikuisille), jotka oikeasti ovat suomalaisia valmistusta myöden. Haluisin ostaa huomattavasti useammin vastuullisesti tuotettuja vaatteita, mutta mielestäni on hyvin vähän saatavilla tietoa vaatemerkeistä jotka kantavat osansa ilmastotalkoisiin.

Luonnonkosmetiikan käyttö. Olen vuosi vuodelta pyrkinyt ostamaan enemmän ja enemmän luonnonkosmetiikkaa. Ne ovat myös huimasti menneet muutaman vuoden aikana eteenpäin ja valikoimat ovat kasvaneet.

Lasten ympäristökasvatus. Yritän parhaani mukaan kasvattaa lapsiani siihen, että he ymmärtävät, ettei tässä maailmassa materia ole tärkeintä vaan muut asiat. Tämä on välillä vaikeaa, kun monet kaverit saavat jatkuvasti jotain uutta tavaraa. Haastan lapsia pohtimaan; tarvitsetko sen oikeasti? Usein lopputulos on, ettei tarvitse. Tavallisessa arjessa opetan heitä kierrättämään ja tekemään enemmän vastuullisia valintoja.


Näistä voisi kuvitella, että olen ekoihminen. Tosiasia on, etten ole. Itselläni on vielä pitkä matka ilmastonmuutoksen hyväksi tehtävänä. Nämä ovat kuitenkin alkuja ja toivoisin kokoajan näihin lisääntyvän pieni juttuja. Ekoteko on usein myös taloudellisesti kannattavaa. Lähes kaikilla näillä valinnoilla voi säästää myös rahaa, ainakin pidemmällä aika välillä.

perjantai 19. lokakuuta 2018

Huh mikä viikko!

Tämä viikko on ollut niiiin tolkuttoman kiireinen etten ole ehtinyt edes muistamaan, että blogiinkin voisi kirjoittaa. Viime viikolla rahaa käyttämättömiä päiviä oli kolme, josta olen tosi tyytyväinen. Tällä viikolla niitä ei ole vielä yhtään. Kiireessä rahankäytönkin suhteen tulee tehtyä tosi tyhmiä valintoja tai asiaa ei tule edes mietittyä.

Huomaan stressikuormani olevan tosi täynnä tällä hetkellä, enkä ole pystynyt keskittymään ollenkaan niihin asioihin joihin olisin toivonut. En ole ehtinyt edes kunnolla lukea uutisia! Jostain kuitenkin bongasin, että osakekursseissa on tapahtunut pudotusta alaspäin ja ostin hätäpäissäni Fordin osakkeita (enkä edes kuollakseni muista kuinka monta kappaletta!!!). Lisäksi räpelsin Fellow Financen lainatilille 100€ lisää, mutta itselläni ei edellenkään ole ollut kunnolla aikaa perehtyä koko palveluun. Turha kuvitella, että tässä pystyy kovin järkeviä sijoituksia tekemään, kun ei ole aikaa perehtyä mihinkään.

Nämä olivat vain tällaiset supernopeat päällimmäiset kuulumiset ja nyt on pakko palata työnteon ääreen. Olen jopa katsellut pidempää ulkomaan matkaa, jotta olisi pakko pistää poikki tämä tolkuton kiire! Ajattelen aina vaan, että otan vielä vastaan nämä työt ja sitten en suostu ottamaan mitään uutta, mutta ei.

perjantai 12. lokakuuta 2018

Keho puhuu, mutta kuuntelenko minä?

Olen tässä blogissa aikaisemmin tuottanut, etten oikein tiedä mitä elämältäni haluan tällä hetkellä. Tai ehkä teidän, mutten uskalla tehdä kunnollisia ratkaisuja asiaan. Olen syyskuun alusta palannut kokoaikatyöhön ja jo kahden viikon jälkeen huomasin, etten halua sellaista oravanpyörää, kiirettä ja kaaosta. Nyt kokoaikatyötä on takana puolitoista kuukautta ja huomaan olevani väsynyt, niska- ja hartiaongelmat vaivaavat ja tuntuu että juoksen läpi elämääni pysähtymättä nauttimaan juuri mistään.
Olen käynyt osteopaatilla niska- ja hartioa vaivojeni takia nyt muutamia kertoja. Kävin osteopaatin kanssa hyvän keskustelun siitä, että välttämättä kyse ei ole vain niska- ja hartiavaivoista vaan jostain muusta. Toki ne niska- ja hartiat ovat tosi kipeät, mutta se ei ole niin yksinkertaista vaan se on ollut nyt kehoni ainut mahdollisuus tuoda minulle tiedoksi, että kaikki ei ole ok. Kehoni tuottaa välillä sitämätöntä kipua, koska muuten ei viestit tunnu menevän perille, että on aika pysähtyä.

Mitä se keho sitten kertoo kivulla? Se kertoo kaikeasta siitä kuormasta, stressistä, kiireestä, epätyytyväisyydestä ja suruista joka on läsnä jokaisessa päivässä elämässäni tällä hetkellä. En ole kuunnellut kehoni, joten kehoni on alkanut lähettää entistä kovempia ja kovempia viestejä siitä, että alkaisin kuunnella.Olen aina ajatellut että minulla on vahva keho joka toimii hienosti. On ollut todella raskasta tajuta ettei niin ole ainakaan enää. Olen joutunut pysähtymään ja miettimään miten hoidan kehoni kuntoon. Tosiasia on se ettei se tule kuntoon yksistään osteopaatilla, hierojalla, lääkärillä, venyttelyllä, liikunnalla, lääkkeillä, sairaslomalla vaan tekemällä töitä myös mieleni kanssa. Minun täytyy alkaa löytämään elämääni niitä asioita, joista saan mielenrauhaa, jotka opettavat minut nauttimaan hetkestä, joista tulen onnelliseksi ja saan nautintoa sielulleni.

Voin asettaa itselleni ihan törkeitä tavoitteita ansaita rahaa,, sijoittaa, ja olla menestynyt. Mutta haluanko tehdä sitä oman terveyteni kustannuksella? En. On siis oikeasti aika pysähtyä ja kuunnella kehoa, mitä se oikeasti haluaa minulle kertoa. 

maanantai 8. lokakuuta 2018

Hittidietin ensimmäisen viikon tulos

Otin lokakuun tavoitteeksi rahankäytössä hittidietin 5:2 eli kahtena päivänä viikossa ei käytetä rahaa ollenkaan. Löysin rahankäyttöön liittyen tästä myös version, että kahtena käytetään mahdollisimman vähän ja muuten normaalisti.

Maanantaina tein kunnon kauppaostokset
Tiistaina en käyttänyt rahaa
Keskiviikkona jouduin tankkaamaan
Torstaina jouduin hakemaan lemmikkieläimelle ruokaa
Perjantaina söin lounaan, joka maksoi sekä kävin ostamassa herkkuja perjantain kunniaksi
Lauantaina tein kunnon kauppaostokset
Sunnuntaina ostin 1€ pussin jauhoja, kun olin lapselle luvannut leipoa sämpylöitä enkä ollut muistanut tarkistaa onko meillä jauhoja

Torstaista piti ensin tulla toinen ostamaton päivä, mutta lemmikkieläin ei selviä ilman ruokaa. Sunnuntaista olisi sitten pitänyt tulla myös rahaton päivä, mutta en voinut lapselle tuottaa pettymystä vaan hain kaupasta pussin jauhoja huolimatta siitä, että heti ensimmäisen viikon tavoite meni pieleen.Sekä lemmikkieläminen ruoka, että jauhot olisi voinut ostaa jo aikaisemmin, kun olisi paremmin suunnitellut sen mitä kaupasta tarvitsee kun sinne menee.

Tässä taas todella typerä muistutus itselleni:
Suunnittele mitä ostat kaupasta niin siellä ei tarvitse käydä joka päivä!!!

Tällä viikolla sitten uusi yritys. Yritän myös ottaa viime viikolta jääneet yhden rahattoman päivän takaisin eli kolmella rahattomalla päivällä mennään tällä viikolla.

lauantai 6. lokakuuta 2018

Päivitetyt varallaisuus ja tavoitteet sivut

Päivitin varallisuuteni ja tavoitteeni. Varallisuus on kahdessa kuukaudessa kasvanut reilu 3000€:a. Olen nyt ylittänyt maagisen 10000€:n sijoitusvarallisuuden, joka oli yksi tavoite vuodelle 2018. Muutenkin tavoitteeni on saavutettu lukuunottamatta asuntosäästökassaa.

Suluissa on summat, jotka niiden arvo on ollut edellisellä katsaus kerralla. Menin kuitenkin vahingossa poistamaan op:n rahastojen 1 ja 2 edelliset summan ennen kuin tajusin, että ne olisi hyvä säilyttää. Kuten huomata voi, elokuun alussa omistamieni osakkeideni arvot ovat tulleet alaspäin kahden kuukauden aikana. En ole tästä huolissaan, koska tarkoitus on osakkeita pitää salkussa vuosia.

Se, että sijoitusvarallisuus on ylittänyt 10 000€ on todella hyvä juttu. Omat seuraavien vuosien sijoitustavoitteet ovat niin kovat, että on tärkeä saavuttaa nämä muiden vuosien rahalliset tavoitteet mahdollisimman nopeasti. Etenkin vuoden 2022 aikana tavoitteena saavutettava 160 000€ sijoitusvarallisuus tulee olemaan todella haastava tavoite. Todennäköisesti jo aikaisempikin vuosi 2021 vaatii selvästi extratyötä ja panostusta. Nämä voivat olla myös todellinen mahdottomuus, mutta en halua niistä luopua ennen kuin ne todella kaatuvat omaan mahdottomuuteensa.

Varovaisesti uskallan toivoa, että tämän vuoden viimeisenä päivänä sijoitusvarallisuus on 15000€. Se vaatisi noin 1000€:n sijoittamista kuukausitasolla loppuvuoden ja sitä ettei nykyisten sijoitusten arvo enää laske. Katsotaan miten käy. 

perjantai 5. lokakuuta 2018

Hittidietti lokakuun tavoitteena

Luin joku aika sitten hauskan artikkelin säästövinkeistä, jotka perustuivat erilaisiin variaatioihin suosituista hittidieteistä. Mielestäni paras oli 5:2-dietti, joka perustuu ajatukseen kahdesta paastopäivästä viikossa. Samalla tavalla voi nipistää rahakäytössä eli kaksi päivää viikosta ei käytä rahaa ja viitenä päivänä se on sallittua normaalisti. "Kuurista" ei ole mitään hyötyä jos niin päiväni kun saa rahaa tuhlata tuhlaa pihistelypäivienkin edestä.

Sovellan nyt tätä 5:2 lokakuussa eli kaksi päivää viikossa on kiellettyä käyttää rahaa. Tämä tarkoitta ihan kaikkea rahan käyttöä, laskujen maksusta saakka. Tällä tavalla on pakko miettiä ostoksia enemmän kuin yksi päivä kerrallaan ja miettiä onko kaikki aina välttämätöntä ostaa.

Minun on myös helpompi noudattaa tällaista selkeää sääntöä kuin vain sitä, että pihistelen mahdollisimman paljon. Viime kuussakin se nähtiin, että pihistely unohtui hyvin nopeasti.

Katsotaan miten käy ja näkyykö se kuluissa loppukuusta. Sitten seuraavassa kuussa voi lisätä yhden ostamattoman päivän taas lisää...

keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Syyskuun menot sekä sijoitukset ja säästöt

Huh mikä kuu. Asetin syyskuulle tavotteita, jotka olen joka ainoan rikkonut ja pahasti. Tarkoitukseni oli nuukailla syyskuu ja asettaa eräs tosi kova tavoite menojen suhteen. Tätä tavoitetta en edes missään vaiheessa julkaissut täällä blogissa eli se unohtui heti. Nuukailusta syyskuussa ei ole ollut tietoakaan vaan AIVAN JÄRKYTTÄVISTÄ MENOISTA!


Asumismenot 1632€
ruoka 643,42€
Harrastusmenot 581,40€
Lastenhoito 289€
Puhelinkulut 77,46€
Luottokorttilasku 874,13€
Bensa 201,60€
Toimistotarvikkeet 18,90€
Ulkona syöminen 85,70€
Lasten tavarat 18,98€
Vaatteet 442,51€
Terveydenhoitomenot 30,46€
Pääsyliput 44€
Yhteensä 4939,46€


Sijoittamiseen/säästöön mennyt raha:
Osakkeisiin 411,07€ + varaus (1160€)
Rahastoihin 800€
Fellow Finance 200€
Yhteensä 1411,07€ (2571,07€)


Luottokorttilaskun valtavuuden tiesin jo etukäteen. Syyskuussa luottokorttia ei tullut enää vingutettua, kuin yhteen nettiostokseen. Lokakuulle asetan tavoitteen ettei luottokorttia käytetä ollenkaan! Tai itseasiassa tavoite loppu vuodelle on ettei luottokorttia käytetä!

Asumismenot ovat isommat sen takia, että maksoin kaikki kiinteistöverot pois samalla kertaa eli niitä ei sitten enää lokakuun budjetissa ole.

Ruuasta ja vaatteista pystyy niipistämään pois jos haluaa. Kuiteista päätellen on syyskuussa ostanut jotain lähes joka päivä... Vähemmällä kaupassa käymisellä varmasti säästyisi rahaakin ruhtinaallisesti. Lokakuulle asetankin tavoitteen päivistä jolloin en käytä rahaa. Kirjoitan tästä oman postauksen vielä tällä viikolla.

Sijoituksia on ostettu mutta säästöön en rahaa saanut. Kovin vakuuttavalta ei edelleenkään tämä mun rahankäyttö vaikuta.

maanantai 1. lokakuuta 2018

Puoli vuotta blogia

Blogin kirjoittamisen aloittamisesta on noin puoli vuotta aikaa. Puolessa vuodessa olen ottanut hurjan harppauksen eteenpäin sijoittamisen maailmassa, josta olen kuitenkin vasta oppinut hyvin pienen pintaraapaisun. Huomaan olevan hyvällä matkalla kohti omia tavoitteitani.

Tämän puolen vuoden aikana olen pohtinut enemmän kuin viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä sitä mitä minä haluan nyt ja etenkin tulevaisuudessa. Ehkä tähän on vaikuttanut orastava neljänkympin kriisi (johon tosin on matkaa vielä melkein viisi vuotta). En ole kunnolla vieläkään keksinyt mitä haluan mutta olen ainakin alkanut löytämään selvempiä suuntaviivoja. Sijoittamisesta olen nyt ainakin TOSI innostunut ja haluaisin löytää siihen perehtymiseen enemmän aikaa.

Olen puolen vuoden aikana laittanut rahaa sijoituksiin useita tuhansia euroja. Olen paljon pohtinut sitä miksi havahduin tavoitteellisempaan sijoittamiseen vasta nyt? Taloudellisesti siihen olisi ollut mahdollisuus ainakin neljä vuotta aikaisemmin. Jos olisin sijoittanut jo neljä vuotta sitten enemmän kuin noin 50€/kk olisi sijoitusvarallisuus tällä hetkellä ihan eri. Toisaalta olen maksanut asuntolainaa varmaan keskimääräistä isommalla lyhennyksellä pois jo vuosia.

Sijoittamiseen on kuitenkin parempi herätä myöhemmin kuin ei milloinkaan. Nyt 35-vuotiaana välillä mietin, että en ehkä ehdi ennen eläkeikää siihen tilaan jossa eläisin vain sijoitusten tuotoilla. Eläkeikää (jos ikinä eläkkeelle tulen edes pääsemään) itselläni on matkaa 30 vuotta eli kyllä se on mahdollista.

Puolessa vuodessa ei ole ainakaan itselläni ollut mahdollista muuttaa kulutustottumuksia lähellekään kokonaan. Kun on tähän asti tottunut käyttämään rahaa aika huolettomasti on vaikea päästä siitä pois. Koen kuitenkin ottaneen tässäkin askeleita eteenpäin kun pohdin hankintoja nykyään enemmän, jätän erilaisia mielitekoja hankkimatta ja jostain on jäänyt rahaa sijoittamiseen selvästi aiempaa enemmän. Kulutusasioissa toivon seuraavan puolen vuoden aikana erityisesti tapahtuvan muutosta. Tämä on kuitenkin avainasemassa siihen, että saisin vielä enemmän varoja sijoituksiin.

Yhtenä edistysaskeleena sijoituksiin liittyen on toiminut tämä blogi. Kirjoitusten myötä pohdin aihetta ja pohdinta auttaa aina motivaation ylläpitämiseen. On ollut tosi helppo pitää mielessä miksi haluan tehdä tätä.

Puoli vuotta on mennyt nopeasti ja innolla jo odottelen seuraavaa. Sijoittamisessa kun nimenomaan parasta tekee ajan kuluminen.