keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Uhkakuvia taantumaan

Mielestäni on jo pitkään maalattu piruja seinillä siitä, että elämme tälle hetkellä nousukauden huipulla ja kohta rytistään alas ja lujaa. Ja alaspäin ollaan osakekursseissa tultukin vaikka verrattuna alkuvuoteen. Tuntuu pahalta katsoa omia laskevia sijoituksia ja pelkään, että kohta sijoitusvarallisuuteni on alle 10 000€, joka oli tämän vuoden tavoite. Ymmärrän kuitenkin laittaa jäitä hattuun ja olla ajattelematta sitä, että Terveystalon, Fordin ja Telian osakkeet ovat tälle hetkellä yhteensä yli 100€ miinuksella. Samoin molemmat ETF:ni ovat miinuksella ja rahastosta 5/6. Hoen itselleni ettei se haittaa, koska en tule tarvitsemaan näitä rahoja mihinkään pitkiin aikoihin ja kyllä ne sieltä vielä nousevat.

Raha on ollut löysässä jo vuosia ja kotitaloudet ovat ottaneet isoja lainoja. Tavalliset pulliaiset (luokittelen myös itseni tavalliseksi pulliaiseksi) ovat ostaneet sijoitusasuntoja lainarahalla. Ovatko he varautuneet korkojen nousuun? Olen viime aikoina törmännyt paljon kantaanottoihin sen puolesta, että viimeistään ensi vuonna korot alkavat nousta. Olen ymmärtänyt näin (joku viisaampi ja asiasta oikeasti jotain tietävä voi kommentoida jos olen ihan väärässä), että Euroopan keskuspankki EKP on ostanut euroalueen valtionvelkakirjoja, jonka vuoksi markkinakorot ovat olleet vuosia hyvin alhaalla. EKP ilmoitti kesäkuussa, että se lopettaa arvopapereidenoston tämän vuoden aikana. EKP:n linjauksen vuoksi korkot alkavat nousta.

Pienikin korkojen nousu voi aiheuttaa suuriakin ongelmia joihinkin talouksiin. Miten maksaa velkarahalla ostettuja asuntoja, autoja, mökkejä, veneitä ym. Tuleeko kohta myyntiin kaikenlaista ylivelkaantuneiden omaisuutta ns. alihintaan? Vaikuttaako tämä esimerkiksi asuntojenhintoihin arvonlaskuna?

Pyrittelen täällä omia seuraavia siirtoja miten sijoittaisin omat rahani. Kannattaisiko maksaa asuntolaina nyt matalilla koroilla mahdollisimman nopeasti pois? Tämän jälkeen itselläni ei olisi juuri huolta omasta taloudesta.  Asuntolainan pois maksamisen jälkeen voisin nykyisillä tuloillani ja elintavoillani siirtyä kokonaan kolme päiväiseen työviikkoon ja silti jäisi rahaa sijoittamiseen. Vai kannattaisiko kuitenkin laittaa kaikki mahdollinen raha nyt säästöön odottelemaan sitä suurta pudostusta ja ihmisten talouden romahtamista? Tällöin voisin haavekuvissani ostaa pakkohuutokaupasta ensimmäisen sijoitusasunnon tai pohjalla olevia osakkeita.

En tiedä edellenkään, että onko sijoitusasunnot minun juttuni, mutta haaveilla voi aina. Osakkeiden osalta itselläni ei ole jatkoon kummoistakaan ostosuunnitelmaa, en siis tiedä mitä ostaisin seuraavaksi. Rahastoihin sijoittamista jatkan samalla tavalla kuin tähänkin saakka, mutta muuten kaikki on vielä vähän auki. Rahan tilillä makuuttaminenkin on itselleni tosi vaikeaa, koska sieltä se pikku hiljaa menee johonkin täysin turhaan.

Itse taantumaa en pelkää, koska oma taloudellinen tilanne on mielestäni vakaa. En ole onneksi koskaan tehnyt taloudellisessa tilanteessani sellaisia ratkaisuja, joista en selviäsi. Varmasti jos olisi sijoitushuumassa mennyt ostamaan velkarahalla pari asuntoa voisi tuntua vähän eriltä.

Oletko sinä varautunut jotenkin mahdolliseen taantumaan ja mitä se tekisi sinun taloudellesi? Onko sinulla jotain ostosuunnitelmaa pudotukseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti