lauantai 20. lokakuuta 2018

Mitä minä olen tehnyt?

Olen törmännyt useammassa blogissa Homevialauran aloittamaan haasteeseen: mitä minä olen tehnyt ilmastonmuutoksen eteen. Minusta aihe on tosi hyvä ja tärkeä, siksi päätinkin listata mitä itse teen maapallon hyvinvoinnin eteen.

Kierrätys. Olen jo vuosi kierrättänyt pullot, pahvit, lehdet, metallin ja lasin. Biojätettä yritän kierrättää parhaani mukaan, mutta koen sen työläänä, koska mielestäni se pitäisi heti viedä kompostiin hajuhaittojen vuoksi.  Nyt uutena kierrätyskohteena itselläni on muovi.

Ruokahävikin minimointi. Ostan ruokakaupasta ruokaa vain sen verran, että ne kaikki tulevat syötyä. Meillä ruokahävikki on lähes 0.

Sisälämpötilaan huomion kiinnittäminen. Talvisin meillä ei ylilämmitetä ja lämmityksessä pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon takkaa sekä ilmalämpöpumppua. Kesällä sisäilmaa ei meille viilennetä vaikka siihen olisi mahdollisuus.

Turhien valojen sammuttaminen. Sammuttelen päivittäin valoja jatkuvasti huoneista, joissa niitä ei tarvita. Aamuisin avaan heti kun mahdollista kaikki verhot, jotta luonnonvalon myötä ei valoa tarvita. Ulkovaloja emme pidä päällä juuri koskaan.

Suihkussa käyminen nopeasti. En koskaan jätä vettä valumaan siksi aikaan, kun vaahdotan itseäni enkä valuta vettä päälleni vain siitä syystä, että se on ihanaa.

Pyykinpesu alhaisissa lämpötiloissa ja pesen vain täysiä koneellisia. Pesen lähes kaikki vaatteet 30 asteessa, joskus 40 asteessa jos vaatteissa on jotain vaikeampia tahroja. Pyyhkeet ja lakanat pesen 60 asteessa, mutta kai nämäkin voisi alkaa pesemään 40 asteessa. Meillä on kaksi kappaletta isoja pyykkikoreja, joten pyykkiä on helppo kerätä ja pestä vasta sitten kun kone tulee todella täyteen. Meillä on myös kaikilla perheen jäsenillä niin paljon vaatteita, ettei ne lopu kesken vaikka pyykkikone kävisi vain kerran viikossa.

Kasviruokaan siirtyminen. Tähän pyrin, että valitsisin kasvisvaihtoehtoja aina kun niitä on tarjolla ja yritän keksi itsekin kasvisruokavaihtoehtoja. Tämä on ikävä kyllä vielä aika alkutekijöissä, mutta tähän haluaisin enemmän kiinnittää huomiota tulevaisuudessa.

Ostan pääasiassa kotimaista ruokaa sekä luomua. Ruokakaupasta ostan lähes aina samat tuotteet, jotka ovat ainakin 95%:sti suomalaisia. Maksan kotimaisesta mielelläni vähän enemmän. Valitsen myös luomuvaihtoehtoa, kun sitä on saatavilla edes lähes samaan hintaan. Luomulihat ovat niin kalliita, että siinä kohtaan itselle iskee kyllä aina pihiys. Luomun määrää voisi kyllä alkaa kasvattamaan ostetuissa elintarvikkeissa.

Mietin ostosten tarpeellisuuden tarkemmin. Pohdin nykyään ennen jonkun tavaran ostamista, että tarvitsenko sitä ollenkaan. En halua ostaa tavaroita ostamisen ilosta vaan oikeasti tarpeeseen. Tähän tarvitsisi kiinnittää vielä paljon enemmän huomiota

Pyrin ostamaan käytettyä, myymään ja lahjoittamaan. Jos saatavissa on käytettynä jotakin mitä tarvitsen, kartoitan ensin sen vaihtoehdon. Pyrin myös myymään esimerkiksi käytettyjä vaatteita, leluja ja tavaroita, joita meillä ei enää tarvitse tai vaihtoehtoisesti lahjoittaa niitä eteenpäin jollekin ketä tarvitsee.

Ostan pääasiassa laadukkaita ja kestäviä vaatteita ja vältän halpavaateketjuista ostamista. Ostan vaatteita, jotka kestävät käyttöä ja kulutusta. Minulla on esimerkiksi muutamia takkeja, jotka ovat olleet itselläni käytössä kymmenisen vuotta ja ovat edelleen todella hyvässä kunnossa, vaikka niitä on käytetty paljon. Ajattomissa vaatteissa panostan aina laatuun. Iän myötä ei itselläni ole enää tarvetta ostaa viimeisintä muotia samalla tavalla kuin joskus aikaisemmin, jonka vuoksi halpavaateketjuissa asioiminenkin on vähentynyt. Lapset tosin joskus vinkuvat niistä jotain, mutta heillekin pyrin ostamaan pääasiassa laadukkaita ja kestäviä vaatteita. Ostaisin mielelläni kotimaisia vaatteita, mutta en juurikaan tiedä vaatemerkkejä (etenkään aikuisille), jotka oikeasti ovat suomalaisia valmistusta myöden. Haluisin ostaa huomattavasti useammin vastuullisesti tuotettuja vaatteita, mutta mielestäni on hyvin vähän saatavilla tietoa vaatemerkeistä jotka kantavat osansa ilmastotalkoisiin.

Luonnonkosmetiikan käyttö. Olen vuosi vuodelta pyrkinyt ostamaan enemmän ja enemmän luonnonkosmetiikkaa. Ne ovat myös huimasti menneet muutaman vuoden aikana eteenpäin ja valikoimat ovat kasvaneet.

Lasten ympäristökasvatus. Yritän parhaani mukaan kasvattaa lapsiani siihen, että he ymmärtävät, ettei tässä maailmassa materia ole tärkeintä vaan muut asiat. Tämä on välillä vaikeaa, kun monet kaverit saavat jatkuvasti jotain uutta tavaraa. Haastan lapsia pohtimaan; tarvitsetko sen oikeasti? Usein lopputulos on, ettei tarvitse. Tavallisessa arjessa opetan heitä kierrättämään ja tekemään enemmän vastuullisia valintoja.


Näistä voisi kuvitella, että olen ekoihminen. Tosiasia on, etten ole. Itselläni on vielä pitkä matka ilmastonmuutoksen hyväksi tehtävänä. Nämä ovat kuitenkin alkuja ja toivoisin kokoajan näihin lisääntyvän pieni juttuja. Ekoteko on usein myös taloudellisesti kannattavaa. Lähes kaikilla näillä valinnoilla voi säästää myös rahaa, ainakin pidemmällä aika välillä.

2 kommenttia:

 1. Sen merkittävän askeleen olen sinua edellä, että en käytä kosmetiikkaa lainkaan. Kröhöm. Eihän huulirasvaa talvella lasketa?

  Saman suuntaisia pieniä askelia itsellä. Seuraavana suunnitelmissa (ainakin kaukaisissa) olisi muutama aurinkopaneeli katolle. Pelkästään rahalla laskemalla ei ehkä ihan kuningas sijoitus, mutta itse ajattelen sen niin että kun se asumus missä vanhuuden päivänsä haluaa viettää on viimein löytynyt, on ihan fiksua pienentää kuukausittaista laskusumma varsinkin jos joskus aikoo elää vähillä säästöillä ja pienillä osingoilla :)

  + Seuraava auto on todennäköisesti "paristomalli" PHEV, olisi kiva jos edes osa kauppareissujen energiasta tulisi omalta katolta.

  Toki paljon enemmän voisi ja pitäisi tehdä, mutta askel kerrallaan tämänkin matkan kanssa.

  -AKM-

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Unohdin tästä listasta sen, että otan kotoa kauppakassit mukaan kun menen kauppaan enkä juurikaan osta muovipusseja. Oltaisiinko nyt sitten askeleissa tasoissa =) ? Aurinkopaneleita olen itsekin miettinyt, lähinnä mökille, jossa sähkönkulutus on muutenkin minimaalisen pientä. Kuulin myös sivukorvalla juttua, että joku oli jonkun sähköyhtiön kanssa tehnyt jonkun järkevän diilin aurinkopaneleihin liittyen. Kun asia ei ollut itselleni ajankohtainen en jaksanut keskittyä kuuntelemaan faktoja asiaan liittyen, joten siksi tällainen hyvin epämääräinen kirjoitelman.

  Jonkun sortin sähkö- /hybridiauto itsellänikin seuraavaksi autoksi haaveissa esimerkiksi Teslan model X-mallit kelpaisivat hyvin, tosin sitä varten tarvittaisiin pikkuisen rahaakin säästöön =) Todellisuudessa Tesla taitaa jäädä vain haaveeksi...

  VastaaPoista