keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Elämänhallinnan tunteesta kiinni saaminen

Tämä vuosi on ollut itselleni raskain vuosi koko tähänastisen elämäni aikana. On monen tekijän summa, miksi vuosi on ollut niin raskas. Raskas vuosi on aiheuttanut sen, että en ole juurikaan pystynyt nauttimaan mistään asioista vaan olen suorittanut elämää ja velvollisuuksia. Huomaan olevan ilottomampi kuin koskaan, ärsyynnyn helposti, olen väsynyt ja unohtelen asioita. Olen huomannut tulleeni todella herkäksi erityisesti ääniärsykkeille. En kestä, jos joku pitää ylimmääräistä ääntä esimerkiksi naksuttaa tai naputtaa jotain, sietokykyni lasten vitinöille ja kitinöille on pienempi sekä heidän aiheuttamansa melun. Luin jostain, että ääniärsykkeiden herkkyys johtuu usein stressistä. Välillä on tuntunut, että olen menettänyt kokonaan hallinnan elämästä ja itse vaan roikun elämässäni mukana.

Olen onneksi alkanut pikku hiljaa havahtua siihen, ettei näin voi enää jatkua. Muutokset elämänhallinnan palauttamiseksi eivät tietenkään tapahdu hetkessä vaan pikku hiljaa pienillä muutoksilla. Olen tehnyt yhden ison muutoksen elämäni parempaan hallintaan saamisen vuoksi, nimittäin irtisanoutuminen vakityöstäni, joka on kuormittanut minua ihan hirvesti. Tämä vaikutukset tulevat toki näkyväksi vasta vähän ajan päästä. Olen myös miettinyt muita keinoja miten elämästä saisi paremmin otteen.

Parempi priorisointi. On tärkeä alkaa tunnistaa niitä asioita, mitkä ovat oikeasti tärkeä tehdä ja mitä ei. Kaikkea ei mitenkään pysty tekemään, koska meillä kaikilla on vuorokaudessa vain ne 24h, joista nukkua pitäisi 8h. Priorisointi on myös sitä, että tarvitsisi hahmottaa mitkä ovat ne asiat mitä minä haluan tehdä elämässä. Se ei riitä, että haluan liikkua enemmän, jos siihen ei ole aikaa. Omaa liikuntaa varten on otettavaa aikaa kalenterista, jos sitä ei muuten tunnu löytyvän.

Aikasyöppöjen minimointi. Itselläni menee paljon aikaa moneen turhaan muun muassa sosiaalisen median selailuun, Netflixin katsomiseen, netissä roikkumiseen ja vähän pelaamiseenkin. Toki nämäkin kuuluvat kohtuudella elämään, mutta niihin voi yllättäen mennä päivästä useitakin tunteja ihan huomaamatta.

Yhden asian hoitaminen valmiiksi kerralla. Itse syyllistyn monesti siihen, että en saa hoidettua asioita loppuun ennen kuin niillä on joku viimeinen deadline. Tietenkään aina kaikkea ei voi saada kerralla valmiiksi, mutta ne mitkä voi tehdä loppuun on syytä tehdä. Uudelleen aloittaminen vie aina aikaa, kun pitää perehtyä siihen, että mihin on edellisellä kerralla jäänyt. Töissä samaa aiheuttavat keskeytykset. Tällöin olisi tärkeä laittaa puhelin äänettömälle, samoin sähköposti-ilmoitukset ja laittaa varattu lappu työhuoneen oveen, ettei keskeytyksiä tule.

Täyttää "tyhjä aika" hyödyllisellä. Itselläni ainakin menee työmatkoihin ja siirtymiin viikoittain paljon aikaa, samoin lasten harrastuksissa odottamisessa. Tätä aikaa voisi hyödyntää esimerkiksi kuuntelemalla äänikirjoja, lukemalla tai käymällä lenkillä.

Tehdä lista asioista, jotka haluat saada tehdyksi tällä viikolla. On helppo vetää listasta yli asioita, jotka on tehty. Kun kaikki listan asiat on hoidettu voisi "luvalla" keskittyä myös aikasyöppöihin.

perjantai 21. joulukuuta 2018

Tuhat tavaraa sekä tuhat euroa.

Olen varmasti monta kertaa tuonut esille, että olen alkanut erityisesti tämän vuoden aikana ahdistua tavaroista. Toki olen ennen tätä ahdistusta toivonut, että kaikilla tavaroilla olisi oma paikkansa, koska nautin siististä kodista. Siisti koti on lapsiperheessä kuitenkin useimmiten jotain kummallista toiveajattelua. Kotia olisi paljon helpompi pitää siistinä (myös lapsien) jos tavaroita olisi vähemmän, paljon vähemmän.

Meillä lapset eivät juurikaan leiki enää millään, eivätkä ole koskaan juurikaan leikkineet vaan ovat enemmän liikkuvaa sorttia. Tästä huolimatta heille on aina ostettu leluja, joita eivät oikeasti olisi edes tarvinneet. Ja itse inhoan sellaista pikkukrääsää, jota tuntuu olevan lastenhuoneet pullollaan.

Olen pyrkinyt ainakin viimeisen puolenvuoden aikana karsminaan tavaroita ennemmän kuin hankkimaan uusia. Edelleen  meillä on todella paljon tavaraa, jolla oikeasti ei kukaan tee mitään tai on vaan hankittu yli tarpeiden. Esimerkiksi yhdellä lapsella saattaa olla 8kpl erilaisia jumppatrikoita, vaikka pärjäisi varmasti enemmän kuin hienosti jo neljillä. Tai toiselta lapselta saattaa löytyä 15 kpl collegepaitoja ja toki tämän lisäksi erilaisia trikoo, t-paitoja, neulepaitoja ym. vaikka kuinka monta. Viidentoista collegepaidan joukossa on kuitenkin 3-4 lemmaria, joita pääasiassa haluaa käyttää. Olisko tämä siis riittävä määrä collegepaitoja? Ja yhden lapsen mekkoja en uskalla edes laskea... Kuukausittaisista vaatekuluista voi päätellä, että ylitarpeen vaatteita tässä taloudessa ostetaan.

Kirjoitin marraskuun lopussa ajatuksista ensivuodelle, johon yhdeksi tavoitteeksi asetin 1000€:n tienaamisen toukokuun loppuun mennessä myymällä vanhoja tavaroita. Tämä on hyvä tavoite, mutta halua asettaa siihen rinnalle myös tuhannen tavaran karsimisen tavoitteen. Uskon hyvinvointini kasvavan samassa tahdissa kuin saan poistettua tavaroita. Yhtä tärkeätä olisi kiinnittää huomiota siihen, että ostaa vain tarpeellista. Katsotaan miten käy.

Kolme yötä jouluun, joka tarkoittaa sitä, että itselläkin on muutama päivä vain aikaa rauhoittua!

perjantai 14. joulukuuta 2018

Tavoitteet on tehty saavutettaviksi

Kirjoitin taannoin ajatuksista ensi vuoteen. Toin kirjoituksessa esille, etten ehkä tule saamaan kasaan tälle vuodelle tavoitteeksi asetettua 3200€:n säästöä sijoitusasuntoa varten. Osittain syynä tähän koin sen, etten enää edes tiedä haluanko koko sijoitusasuntoa.

Heti kirjoituksen jälkeen asia alkoi jotenkin painamaan mieltäni ja päätin, että yritän kuitenkin tätä 3200€ tavoitetta vielä saavuttaa. Olen muun varallisuuden kasvattamisen osalta olen edellä tavoitetta, joten haluaisin niiiiin kovasti saavuttaa myös tämän tavoitteen. Sijoitusasunnon hankkimisesta en edelleenkään ole yhtään varmempi, mutta olisipa sitten jotain vähän kestävämää puskuria ainakin.

Tänään tilipäivänä siirsin 600€ ylimääräistä tilille, mutta edelleen summasta puuttuu 1000€. Jos en enää hanki mitään ylimääräistä jouluun liittyen voisin jonkun sataeuroa saada nipistettyä palkkarahoista. Minulla on myös yritystoiminnan kautta töitä, joita en ole laskuttanut vielä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii melkein sitä, että  turvaudun niiden laskuttamiseen tässä kohtaan ja toivon, että saisin niitä rahoja tililleni vielä ennen vuoden loppumista.

Olen myös ostanut muutamia osakkeita lisää muun muassa lisää Fordia sekä Outokumpua ihan uutena tuttavuutena. Itselleni on alkanut tulla tavaksi pienissä tyhjissä väleissä kurkata päivän osakekursseja minkä tulkitsen edistyksenä itselleni sijoittajana!(Haluan käyttää itsestäni nimitystä sijoittaja, vaikka olenkin ihan untuvikko koko hommassa. Mutta eikö silloin ole sijoittaja jos sijoittaa säännöllisesti?!?!?)

Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille. Itse ajattelin tehdä töitä puuttuvan 1000€:n kiilto silmissä!

sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Työeläkeote

Monella säästämisen ja sijoittamisen tavoitteena on eläkkeelle pääsy aikaisemmin tai lisärahan kerääminen eläkepäiviä varten. Tämä ei ole ollenkaan huono tavoite, varsinkaan sen jälkeen kun tarkastin tyoelake.fi  sivun kautta omat eläkertymäni, eläkeikäni sekä mahdolliset tulevat eläkkeet.

Olen tehnyt töitä 17-vuotiaasta lähes kokoajan kokopäiväisesti lukuunottamatta äitiyslomia sekä lyhyitä vanhempainvapaita. Tuloni eivät ole olleet näin suuria vielä viitisen vuotta  sitten kuin nykyään ovat, mutta töitä olen tehnyt. Työttömänä en siis ole ollut koskaan vaan toiminut työelämässä melkein kaksikymmentä vuotta. Kahdenkymmenen vuoden työelämän jälkeen arvioitu eläkekertymäni on tällä hetkellä 395€/kk. Ei kovin hyvältä kuulosta. Toki itselläni ei alle 23-vuotiaana tehdystä työstä ole kertynyt eläkettä. Nykyään eläke alkaa kertyä palkansaajilla 17-vuotiaana.

Tämän hetkinen eläkkekertymäni ei ollut ainut joka aiheutti itselleni ylimääräisiä sydämen tykytyksiä vaan eläkeikäni sekä eläkkeen määrä nykyisillä tuloillani. Alin eläkeikäni on 66 vuotta ja 10 kuukautta, tätä aikaisemmin ei ole toivoa päästä eläkkeelle. Laskuri ei antanut edes hypoteettisesti laskea eläkkeen aloittamista vaikka 60-vuotiaana. Kolme vuotta aikaisemmin on mahdollista päästä osittaiselle varhennetulle eläkkeelle eli 63v 10kk:n iässä! Osittainen varhennettu eläke toki vaikuttaa eläkkeen määrään.

66 vuotta ja 10 kuukautta on alin eläkeikä. Tavoite eläkeikä on itselläni 69v 4kk. Ei paljon naurata. Nykyisillä tuloillani alimmassa eläkeiässä eläkkeeni määrä olisi noin 1900€/kk ja tavoite eläkeikässä noin 2200€/kk.  Tuloni voivat toki tässä tippua tai nousta, mikä vaikuttaa eläkkeesseen. Jos alan toimia päätoimisena yrittäjänä eläkkeen määräni tulee pienenemään huomattavasti.

Oikeasti minulla on eläkeikään matkaa KOLMEKYMMENTÄ VUOTTA. Enkä oikeasti usko, että todellisuudessa eläkeikäni tulee olemaan edes 70-vuotta.

Suosittelen katsomaan oman työeläkeotteen, voipi herättää ajatuksia. Ja mitä minä tästä opin? Sen, että entistä enemmän haluan tavoitella taloudellista riippumattomuutta, säästää ja sijoittaa. Olisihan se hienoa päästä omaisuuden turvin eläkkeelle edes kymmenen vuotta tavoite eläkeikää aikaisemmin. Säännöllisellä säästämisellä ja sijoittamisella on itselleni hyvinkin realistista siirtyä eläkkeelle alle 60-vuotiaana.


torstai 6. joulukuuta 2018

Joululahjabudjetit kummilapsilleMinulla on omien lapsien lisäksi kuusi kummilasta. On ollut mahtavaa, että näin moni on halunnut uskoutua minulle kummin tehtävän, mutta näin jouluna se on melkoinen rahaerä. Kummilapseni ovat ikähaarukalta teini-ikäisestä vauvaan. Pyrin tasapuolisuuteen kummilapsien osalta, mutta lahjoissa koen kuitenkin että teini-ikäisen ja vauvan lahjat eivät voi olla samanarvoiset. Lahjat olen budjetoinut siten, että yli 12v saa noin  40€:n lahjan , 3-11v 35€ lahjan ja 0-2v. 25€ lahjan. Jokaiseen ikähaarukkaan itselläni sopii kaksi kummilasta eli tällä kummilapsien lahjat maksaisivat yhteensä 200€. Useimmiten kummilapsille antamani lahjat ovat ns. elämyslahjoja, jolloin maksun lisäksi vietän heidän kanssa aikaa jonkun tekemisen merkeissä. Elämyslahjat ovat myös siitä kivoja, että ei osteta tavaraa lapsille, joilla on jo todellisuudessa kaikkea.
Kuvahaun tulos haulle christmas presents


Kummilapsien ja omien lapsien lisäksi ostan lahjoja kahdelle sukulaislapselle sekä osallistun joka vuosi Joulupuu-keräykseen, jonka kautta ostan yleensä kahdelle lapselle lahjat. Tänä vuonna omat lapsetkin ovat kiinnostuneet Joulupuu-keräyksestä ja päättäneet toivoa yhdet lahjat vähemmän ja ostavat sillä lahjan jollekin lapselle ketä sitä tarvitsee enemmän kuin he. Muiden kuin omien lasten lahjabudjetti yhteensä pyörii siis noin 300€:ssa. Pyrin ostamaan alennuskampanjoista, jolloin toivon mukaan saan summaa vähän alemmas.

Toivoisin kuitenkin, että kummilapseni (kuten omanikin) oppisivat sen, että tässä maailmassa (ja joulussa) tärkeintä eivät ole ne lahjat vaan ihan joku muu asia.

Minkä hintaisia lahjoja te ostatte kummilapsille tai sukulaislapsille?

tiistai 4. joulukuuta 2018

Voiko väsymykseen kuolla?

Viikonloppuna ajelin itsekseni jostain menosta kotiin ja ajattelin, että voiko ihminen kuolla väsymykseen? En ole kärsinyt unettomuudesta, mutta siitä huolimatta tunsin (ja tunnen edelleen) itseni todellä väsyneeksi. On ollut elämäni raskain syksy.

Aika pienen pohdinnan jälkeen totesin itselleni, että väsymykseen ei ehkä kuole. Mutta väsymys yhdistettynä kiireeseen, stressiin ja siihen ettei ehdi pitämään itsestä huolta johtaa pikku hiljaa terveyden menettämiseen, ehkä jopa kuolemaan.
Tämä oli itselleni riittävä pohdinta siitä, että sain vihdoin tehtyä jotain konkreettista. Menin ja irtisanoin itseni. Olen siinä onnellisessa asemassa, että minulle on tarjottu töitä muualta muutamana päivänä viikossa, joten ihan tyhjän päälle en jää. Nyt minulla on vuodenvaihteessa mahdollista oikeasti alkaa keskittyä yritystoimintaan.

Tuntuu kuin yksi iso kivi olisi vierähtänyt sydämeltä. Taloudellisesti tämä toki tarkoittaa tulojen tipahtamista ainakin alkuun. Tammikuussa saan vielä ihan kivan palkan, kun siihen tulee lomia nykyisestä työpaikasta. Helmikuussa tilanne voi olla toinen. Helmikuuhun on kuitenkin matkaa ja tässä on myös mahdollisuus siihen, että tulot voivat kasvaa, koska voin vastaanottaa enemmän toimeksiantoja yrittäjänä.

Nyt on oikeasti käännetty uusi sivu kohti jotain tuntematonta, toivottavasti parempaa!

maanantai 3. joulukuuta 2018

Marraskuun menot sekä sijoitukset ja säästöt


Marraskuun menoja sekä säästöön ja sijoituksiin menneet rahat:

Asumismenot 1100€
Ruoka 663,47€
Lastenhoito 132€
Puhelinkulut 84,02€
Luottokorttilasku 72,00€
Bensa 295€
Harrastukset 400€
Ulkona syöminen 47,50€
Vaatteet 241,71€
Terveydenhoitomenot 81,38€
Lehtitilaukset 35,80€
Koulutus- ja hyvinvointikulut 353,85€
Lahjat 141,85€
Yhteensä 3648,58€


Sijoittamiseen/säästöön mennyt raha:

Osakkeisiin: 505€
Rahastoihin 300€
Fast Invest: 300€
Yhteensä 1105


Kaikki lupaukseni rahankäyttöön liittyen ovat ihan höpöhöpöä, joten joulukuulle en lupaa mitään. En myöskään ajatellut selittää marraskuun kuluja. Ne ovat tässä ja ne ovat isot. Tammikuulle suunnitteilla kukkaronnyörien selvää kiristämistä sekä Pennon käyttöä, joulukuulle yritän varmasti saada koko vuoden suurimmat menot. Se on ainakin tavoite, joka on toteutettavissa!