tiistai 30. heinäkuuta 2019

Eilinen ylikulutuspäivä

Eilen oli maailman ylikulutuspäivä eli laskennalllinen päivä jolloin ihmiskuun kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonepäästöjä. Suomalainen laskennallinen ylikulutuspäivä oli jo huhtikuun alussa.Suurimmat syyt ylikulutukseen ovat energiantuotanto, liikenne ja ruuantuotanto.

Me rikkaat länsimaalaiset kulutamme liikaa ja olemme tottuneet liian helppoon elämään. Ostamme yli tarpeidemme, syömme yli tarpeidemme, olemme kiireisiä ja tottuneet valmitsemaan niitä kaikkein helpompia ratkaisuja. WWF:n mukaan ratkaisuna ylikulutuksen pienetämäiseen on kasviperäisen ruuan lisääminen, julkisen liikenteen lisääminen, kohtuullisen kokoisessa asunnossa asuminen, asunnon sisälämpötilan alentaminen ja tavaroiden ostamisen harkitseminen. Näistä jokainen ohje säästää myös lomakkoa.

Olemme ikäväksemme vain tottuneet siihen, että elämässä muka pitäisi olla tietyt materiaaliset tavoitteet, jotka määrittävät meitä ihmisinä. Näiden kautta viestitämme ulkopuolisille elämämme laatua, varallisuutta jopa onnellisuutta. Tai niin moni kuvittelee. Myönnän kuvitelleeni näin itsekin. Hankimme tavaroita, joita emme oikeasti tarvitse. Samalla kulutamme elintärkeitä luonnonvaroja, jotka nyky käytöllä tulevat kuihduttamaan elinympäristömme ja edistämään ilmastonmuutosta.

Omalta osaltani on vielä pitkä matka ekologisempaan elämäntyyliin. Suurimpina haasteina itselläni ovat nimenomaan energiantuotanto, liikenne ja ruuantuotanto. Asumme oikeasti asukusmäärään nähden liian isossa talossa, taloudessa on kaksi autoa, jotka ovat työmatkojen sekä harrastusten vuoksi välttämättömiä ja syömme päivittäin punaista lihaa. Haaveilen pienemmästä talosta, työpaikasta johon voisin pyöräillä tai mennä julkisilla sekä itse voisin luopua punaisesta lihasta/ kaikesta lihasta kokonaan, kunhan osaisin tehdä kasvisruokaa. Luultavasti muukin perhe oppisi kasvisruuasta pikkuhiljaa tykkäämään. Näitä olisi tärkeä lähteä toteuttamaan ilmastoasioiden vuoksi, mutta pienemmän asunnon hankkimisesta sekä toisen auton myymisestä voisi netota sievoisen summan rahaa! Muutokset elämässä harvoin tapahtuvat hetkessä, mutta jokainen askel on eteenpäin. Mielestäni tämän blogin kirjoittamisen aloitettua olen ottanut monessa asiassa askeletta eteenpäin.

Oletko sinä valmis tekemään uhkarauksia omassa elämässäsi edistääksesi ympäristön hyvinvointia?

3 kommenttia:

 1. Oletko ajateelut, että oma hyvinvointisi lisääntyisi samalla kun ympäristön hyvinvointi lisääntyy? Meidän perheessä on aina ollut korkeintaan yksi auto. Aikoinaan laskimme, että liikkuminen toisella autolla tulisi niin kalliiksi, että taksin käyttö olisi halvempaa. Kun lapset kasvoivat ja alkoi tulla harrastuksiin kuljetuksia väsyimme kuljetusrumbaan ja siihen, että työmatkoihin menee niin paljon aikaa. Päädyimme hankkimaan uuden kodin alueelta, josta perheen päivittäisiin liikkumissin kuluu vähiten aikaa. Eli laskimme, miten kukin vanhemmista pääsee töihin ja lapset kouluun sekä harrastuksiin. Uusi koti löytyi ja huomasimme, että tulemme helpommin ja edullisemmin toimeen ilman omaa autoa. Myimme automme 4 vuotta sitten. Liikumme töihin ja opiskelemaan kävellen ja julkisilla. Meillä on poikien käytössä yksi polkupyörä ulkoiluun ja pikkuasiointiin. Joskus on huono keli tai kiire tai väsynyt, niin voi ottaa taksin. Pidemmille matkoille olemme vuokranneet auton. Meillä ei ole autoa eikä omaa parkkipaikkaa eikä ole tulossakaan.
  Hyvinvointiin liittyen, luin jostain, että julkisilla liikkuvat ovat keskimäärin pari kiloa kevyempiä kuin autoilevat :) T Marsana

  VastaaPoista
 2. Kyllä, olen ajatellut että oma hyvinvointi lisääntyä samalla kuin ympäristön hyvinvointi. Uskon myös, että vähemmällä omistamisella myöskään arjen kuormittavuus vähenisi. Itselläni auto on tällä hetkellä välttämätön työn vuoksi ja saan sen käytöstä korvauksen. Priorisoinnilla voisimme varmasti pärjätä yhdellä autolla ja tulevaisuudessa toivon löytäväni työpaikan johon voisin kulkea pyörällä ja/tai julkisilla. Pitkä penni säästyisi vuodessa ilman autoa/toista autoa ja samalla ympäristö.

  Ja itse painoin 15kg vähemmän kun pääasiassa liikuin julkisilla, löytyipä sitten syy kilojen kertymiseenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että mielenkiintoinen ja muutenkin sopiva työ löytyisi läheltä pian! T Marsana

   Poista