lauantai 15. syyskuuta 2018

Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa minulle?

Tässä blogissa on monesti ollut esillä se, että haluan olla taloudellisesti riippumaton. Taloudellinen riippumattomuus on tällä hetkellä kuuma puheenaihe ja monen ainakin talousbloggaajan tavoite.

Kärjistettynä ajattelin blogin kirjoittamisen aloitettuani, että kohta rahaa lentelee luokseni kuten alla olevassa kuvassa. Seuraavan viiden vuoden tavoitteenikin ovat tämän mukaiset. 160 000€ kasvattaminen vuodessa 320 000€ taitaa olla mahdottomuus vaikka pystyisi kuukaudessa 2000€ laittamaan sijoituksiin?!?!?Kokoajan eteenpäin mentäessä itsellenikin alkaa kirkastumaan se, ettei asiat tule valmiina luokseni vaan niiden eteen on kokoajan tehtävä systemaattisesti töistä. Taloudellisesti riippumattomuutteen on hyvin hyvin pitkä matka jos sen käsittää sellaisena, että sijoitusvarallisuus elättää sinut kokonaisuudessa. 

Itse olen ensimmäisessä postauksessa esittänyt, että viisikymppisenä istun talvet palmun alla ja kesät mökillä eli olisin puolet vuodesta vapaalla. Viisikymppisyyteen itselläni on matkaa noin 15 vuotta. Ahkeralla sijoittamisella ja säästämisellä tämä on varmasti omilla nykyisillä tuloillani realistinen tavoite. 

15 vuotta tuntuu kuitenkin tässä hetkessä pitkältä ajalta ja mietin haluanko minä enää 50-vuotiaana näitä asioita? Sitä ei voi tietää nyt, mutta tästä huolimatta keksin varmasti rahoille käyttöä myös siinä hetkessä. 

Mutta takaisin kirjoituksen otsikkoon Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa minulle? Tässä hetkessä se tarkoittaa sitä, että saisin sijoituksista sellaisen lisätulon lähteen, että voisin tehdä valintoja työn ja vapaa-ajan välillä. Se tarkoittaa sitä, että en ole taloudellisesti riippuvainen vain työtuloistani vaan tarvittaessa voin pitää ylimääräistä lomaa viikon/kuukauden/puolivuotta jos haluan. 

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa minulle sitä, että voin tehdä niitä asioita joita haluan silloin, kun haluan eikä työ vaikuta siihen. Taloudellinen riippumattomuus vaatii myös sen, että opin erottamaan sen mikä on tarpeellista ja mikä tarpeetonta sekä mitkä ovat niitä asioita joita oikeasti haluan. Haluanko kulkea aina uusissa merkkivaatteissa? Tarvitsenko 50 paria kenkiä? Voisiko joskus tulla toimeen niillä vaatteilla joita jo kaapista löytyy? Tarvitsenko todella uuden käsilaukun vai pärjäisikö vanhalla? Voisiko jotain tavaraa lainata joltain eikä aina ostaa uutta? Itselleni eniten epäselvää on se etten aina edes tiedä mitä oikeasti haluan. Tässä täytyy vaan pienin askelin lähteä etsimään sitä mitä minä haluan (ja siinä samassa laittaa rahaa sijoituksiin ja säästöihin niin paljon kuin mahdollista. )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti