perjantai 18. tammikuuta 2019

Miksi ei kannata ostaa sijoitusasuntoa?

Itselläni oli tänään sellainen olo, että haluaisin kirjoittaa jotain blogiin, mutta ei oikein ollut mitään aihetta mielessä. Törmäsin kuitenkin Pieni osinkosijoittajan jo joulukuun lopussa jättämään kommenttiin teksitissäni tavoitteet on tehty saavutettaviksi. Kommentti oli mennyt itseltäni ihan ohi, mutta oli niin hyvä, että haluan kirjoittaa siitä.

Asetin viime vuodelle tavoitteeksi säästää 400€/kk sijoitusasunnon hankintaa silmällä pitäen. Olen kuitenkin kipuillut kokoajan tätä tavoitetta. En ole pystynyt laittamaan sivuun 400€, koska olen mielummin tuhlannut ne osakkeiden ostoissa. Väkipakolla minulla nyt on säästössä 3200€, joka piti olla kokonaissumma viime vuodelle. Alkuperäinen tavoitteeni oli ensimmäisen sijoitusasunnon osto vuoden 2019 aikana, mutta olen ollut varsin epävarma siitä haluanko edes sijoitusasuntoja, joten siirsin tätä tavoitetta vuoteen 2021. Enkä jatkanut tälle vuodelle säästämistä sijoitusasuntoa varten enää.
Blogin aloittamisen aikoina olin jotenkin ihan varma, että hankin sijoitusasuntoja, mutta mitä enemmän aikaa kuluu näen järkevämmäksi hoitaa muita asioita ensin pois. Pieni osinkosijoittaja lisäsi tätä tunnetta omassa kommentissaan vielä lisää ja haluan jakaa sen täällä muidenkin kanssa:

" Annan yhden neuvon sijoitusasunnosta. Sijoitusasunto voi olla yllättävän kallis juttu, jos siihen ei ole tarpeeksi rahaa - jos sitä varten joutuu ottamaan velkaa, niin pitkä aikaisesti tulee halvemmaksi vain sijoittaa osinko-osakkeisiin. Syitä on muutama. 

1. verotus. Osinkotuottoa verotetaan vähemmän kuin pääomatuottoa asunnosta.

2. yhtiövastike. Osinko-osakkeissa ei ole yhtiövastiketta. Huonona puolena on, että osingon maksu voi päättyä tai kurssit laskevat lyhyellä tähtäimellä. Pitkällä tähtäimellä todennäköisesti tulee vain voittoa

3. Pankkilainan maksu. Saman summan voi laittaa osakkeisiin hiljalleen ja saada lopulta ihan saman voiton.

4. yllättävät menot. Tähän voin todeta, että omistan sijoitusasunnon, eikä koskaan ole tullut yllättäviä menoja. Eli hieman väitän omia kokemuksiani vastaan - mutta olen varma, että muilla näitä on tullut eteen.

5. Asunnon arvonlasku. Myös osakkeiden arvot laskevat, mutta jos olet todella hyvin hajauttanut osakkeisiin, saat hajautetusti osinkoa ja olet sijoittanut maantieteellisesti laajalle alueelle - niin arvon lasku osakkeissa on varmasti pienempi kuin sijoitusasunnossa vuosien mittaan. Tai ainakin uskon niin. Koskaan ei voi olla varma, mitä tulevaisuudessa tapahtuu." 


Tässä on juuri kiteytettynä varsin fiksusti kaikki ne syyt miksi en aio haaveilla sijoitusasunnosta ainakaan yhtään ennen kuin nykyisen asuntoni asuntolaina on lähes maksettu ja sijoitusasuntoakin varten säästetty enemmän kuin käsiraha. Toki haaveilen siitä, että tuloni koostuvat useasta eri lähteestä tulevaisuudessa, mutta asuntosijoittaminen voi vaatia myös huomattavan paljon töitä tulojen eteen verrattuna vaikka osinko- tai korkotuloihin.

Asuntosijoittamista on hehkutettu viime vuosina niin paljon, että jotenkin olen itsekin ihan mennyt siihen lankaan, että tässä on loistava idea. Pahimmillaan asuntosijoittaminen lainarahalla (tai ylipäätään) kuin korttitalo.


Haluan nukkua yöni rauhassa. Keskityn nyt sijoittamaan rahani muuten. Siinä vaiheessa kun nykyisen asunnon asuntolaina on maksettu pois on aivan eri maksaa yksiön tai kaksion lainaa ja muita kuluja.

3 kommenttia:

 1. Asuntosijoittaminen ei sovi toisille, kuten ei osakesijoittaminen ole kaikille paras vaihtoehto. Tärkeintä on tietää mitkä ovat omat vahvuudet.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Uskon että asuntosijoittamisella voi tehdä äärettömän hyvää ja korkeaa oman pääoman tuottoa, kun käyttää kovaa vipua.
  Mutta jotenkin tuntuu hassulta että moni unohtaa samalla sen että osakkeitakin voi periaatteessa vivuttaa samalla lailla (ei todellakaan 90-10 suhteessa) ja merkittävästi pienemmällä vivulla pääsee myös äärettömän samanhenkisiin tuottoihin. Silloin voin käyttää instrumenttina REITtejä (real estate investment trust), jotka omistavat tuhansia kiinteistöjä ja jakavat suurimman osan tuloksestaan osinkoina.
  REITtien avulla voin poimia USAsta firmoja, jotka omistavat sairaaloita ja vanhainkoteja ja vuokraavat niitä. Tai REITtejä, jotka omistavat vuokrakämppiä Kanadasta tai vaikkapa Australiasta. Valtava globaali hajautus eikä vuokrakämpän huolia.
  Eli jos vertailla haluaa, ei reilu vertailu ole mielestäni vivutettu sijoitusasunto vs. täysin vivuttamaton osake vaan juuri todella vivutettu sijoitusasunto ja hiukan vivutetut REITit ja äkkiä REITit ovat minulle se oikea vaihtoehto. Tuotot jäävät ehkä vähän sijoitusasunnosta, mutta vaivattomuus ja säästetty aika "maksavat" eron takaisin.

  Tuttujen asuntosijoitus kuviota seuratessa tulee aina mieleen etten halua olla tekemisissä vuokralaisten kanssa.

  Kiinteistöt ovat myös epälikvidejä, niissä on korkeat transaktio kulut, korjauksia ja vuokratuotto itsessään ei ole usein riittävä, joten pitää toivoa että kiinteistöjen arvo nousee, jota en tämän hetken pk-seudun markkinoilla uskaltaisi tehdä.

  VastaaPoista