tiistai 5. maaliskuuta 2019

Sijoittaminen on paljon muutakin kuin rahan liikuttamista

En ole viime aikoina juurikaan keksinyt järkeviä aiheita, joista kirjoittaa. Tämä ei todellakaan tarkoita sitä, että sijoitusvimmani olisi hiipunut vaan päinvastoin. En vaan koe omakseni kirjoittaa osakkeista, rahastoista tai vertaislainoista mitään tekstejä, koska en oikeastaan ymmärrä niistä yhtään sen enempää kuin kuka tahansa tallaaja. Minulla ei oikeasti ole näistä mitään syvällistä kirjoitettavaa kolmea lausetta enempää, joten olen todennut paremmaksi jättää nämä pienet huomiot vain kirjoittamatta.

Sijoitushistoriani on vielä niin alussa, että järkevin neuvo, jota voin antaa on se, että sijoita säännöllisesti eri kohteisiin ja odota. Näin toimin itsekin eli sijoitusfilosofiani ole tämän ihmeellisempi.


SIjoitusintoni myötä olen huomannut toisen innon kasvaneen tässä rinnalla. En oikein tiedä miksi sitä nimittäisin, koska koen sen koostuvan ainakin seuraavista sanoista; ekologisuus, minimalismi, kuluttamattomuus, omavaraisuus ja vastuullisuus.

Varmasti lähipiiristäni kukaan ei ole kiinnittänyt siihen erityisesti huomiota, että nämä asiat ovat nousseet itselleni selvästi merkityksellisimmiksi asioiksi viime aikoina. En ole tyyppi, joka huutelee ulospäin omia valintoja enkä tyrmää toisten valintoja. Omille lapsilleni toki kyseenalaistan, kun joku heidän kaveri saa vaikka kymmenennet lenkkarit; "Ajatteletko, että hän tarvitsee ne?", "Tuleeko hän onnellisemmaksi, kun hän sai ne?", Hyvin usein lapset osaavat vastata äärimmäisen järkevästi ja ymmärtävät sitä kautta, että onnellisuus ei rakennu tavaroista. Tai perutetaan vähän; ajattelen, että onnellisuus rakentuu tavaroista tietyyn pisteeseen saakka. Mikäli joutuu elämään välttämättömien tavaroiden puutteessa voi olla haastavaa olla onnellinen.


Hyvin hyvin paljon on tilanteita, jolloin olen kaikkea muuta kuin ekologinen, minimalismi, kuluttamaton, omavarainen ja vastuullinen. Nämä ovat kuitenkin niitä asioita, joita pyrin pieninä askelina lisäämään elämääni kokoajan. Näillä on yhteyttä myös sijoittamisen kanssa. Sijoittaminen ei ole pelkästään sitä, että on rahaa jota liikuttaa. Sijoittamiseen liittyy myös harkitsevaa kuluttamista, jotta jäisi enemmän rahaa sijoittamiseen. Nämä ovat myös niitä keinoja, jolloin taloudellinen riippumattomuus on helpommin toteutettavissa. Taloudellinen riippumattomuus vaatii x-määrän rahaa, muttei miljoonia (kuten ehkä kuvittelin vielä vuosi sitten) mikäli kulutus on kohdillaan.

Ajattelin avata näitä termejä erillisenä/erillisinä postauksina. Tätä kautta saisin esille mitä nämä termit tarkoittavat omassa elämässäni ja miten näen niiden liittyvän sijoittamiseen sekä taloudelliseen riippumattomuuteen ja millaisilla keinoilla aion näitä kaikkia lisätä elämääni kokoajan.

5 kommenttia:

 1. Fiksua tekstiä. Ja olen niin samaa mieltä kuluttamisesta, vastuullisuudesta ym. Mielelläni luen mitä jatkossa näistä avaat enemmin. (Inhokki-sanontatapoja tuo "avata enemmin" - kuulostaa joltain typerältä kokoukselta, jossa puheenjohtaja pyytää jotain osallistujaa avaamaan enemmin jostain tietystä aiheesta =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. En itsekään pidä sanasta avata enemmän, mutta koen sen monessa asiassa tärkeänä koska samalla asialla voi tarkoittaa niin monenlaisia asioita :)

   Poista
 2. Kiitos blogista! Jään mielenkiinnolla seuraamaan koska elämäntilanteeni ja sijoitustavoitteeni ovat melko samanlaisia kuin sinulla. Luin koko blogisi jo innolla läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja mukava että olet löytänyt blogiini. Monesti on tosi motivoivaa kun jollain muulla on samoja tavoitteita ja pystyy niitä toteuttamaan. Siinä tulee uskoa myös siihen, että ne ovat itselle mahdollisia!

   Poista
 3. Hei, Renda on uusi verkkopalvelu jonka avulla voit vuokrata lähes mitä tahansa. Tee ekoteko ja aloita vuokraaminen tänään osoitteessa www.renda.rent

  VastaaPoista