perjantai 18. toukokuuta 2018

Voisiko rahastoilla rikastua?

Taas huomaan innostuvani asioista uudelta kantilta kuin kirjoitan niistä. Edellinen postaukseni koski omia rahastojani. Olin ennen rahastoistani kirjoittamista ajatellut, että rahastoni ovat rahan "säilyttämistä" asunto- tai osakesijoittamista varten. Asunto- ja osakesijoittaminen vaativat kerralla isompaa pääomaa ja rahastot ovat parempi paikka säilyttää rahaa kuin makuuttaa rahoja pankkitilillä. (Pankkitililtä ne myös pikkuhiljaa häviävät meikäläisellä johonkin muka tosi tarpeellisiin menoihin.)

Rahastot ovat itsellään lähinnä olleet, enkä ole juurikaan huolehtinut muusta kuin siitä, että tilillä on rahaa säännöllisiä kuukausieriä varten. Olen myös aina tietoinen, että ollaanko plussalla vai miinuksella. Plussan puolella olen rahastoissa ollut sen jälkeen, kun tein niihin säätöjä vuonna 2015. Tosin täytyy muistaa, että silloin menetin yli 300€. Tätä kolmea sataakaan en olisi menettänyt, jos olisin vaan antanut olla, miinuksesta huolimatta. Rahastoissa miinukset monesti siirtyvät plussalla jossain kohtaan.


Olen käsittänyt, että rahastosijoittamisessa kyse on nimenomaan pitkäjänteisyydestä ja pitkänaikavälin tuotosta eivätkä ne siitä syystä ole paras vaihtoehto jos tavoitteena on rikastua mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti. Perehdyin kuitenkin vähän tarkemmin omien rahastojen tuottoprosentteihin. (Häpeäkseni tunnustan, että ensimmäistä kertaa koko rahastosijoittamiseni aikana.) Yllätys oli melkoinen.  Eilen rahastoni tuottoprosentit olivat seuraavat:

Uusimman rahastoni rahaston D tuottoprosentti tällä hetkellä on 8,32%
Rahaston A  tuottoprosentti on 8,92%
Rahaston B tuottoprosentti 9,00%
Rahaston C tuottoprosentti on 25,25%Rahastojen tuottoprosentit saivat minut havahtumaan siihen, että näissähän on jokaisessa parempi tuotto kuin asunnossa?!?! Omissa rahastoissa puhutaan pienistä rahoista ja lähtökohtaisestikin rahastoihin varmaan sijoitetaan pieniä summia. Asuntoa varten pankista on mahdollista saada lainarahaa. En kuitenkaan usko, että rahaa lainattaisiin esim. 50000€ rahastoon sijoittamista varten. Mutta ajatuksella on kiva leikkiä.

Ajatellaan niin, että minulla olisi 50000€ rahaa, jolla ostaisin asunnon, jonka vuokra on 540€ ja yhtiövastike 240€, tästä summasta kertyisi siis joka kuukausi voittoa 300€. Yksinkertaisesti laskettuna asunnon tuottoprosentti olisi 7,2% ja raha kertyisi 3600€/vuodessa . Jos taas ostaisin 50000€ rahastoa, jonka tuottoprosentti olisi 25,25% vuodessa, voittoa kertyisi 12 625€. Tietysti voitosta menee aina veroja, joten ei tämä puhdasta rahaa tietenkää olisi. Velattomia sijoitusasuntoja pitäisi olla kymmenen, jotta voisin toteuttaa haaveeni "lomailla" puolet vuodesta. Ajatellen, että noin 3000€/kk bruttona pitäisi saada sijoituksista. Yhtä tuottavia rahastoja pitäisi olla alle kolme.Ymmärrän tietenkin, ettei rahastot todennäköisesti tuota tuollaisilla prosenteilla kokoajan, noin tuottavaa toista rahastoa on vaikea löytää sekä riskit ovat kovat näissä korkean tuoton rahastoissa. Tekstin tarkoitus ei ollut kuvitella, että rahastot olisivat joku suora oikotie rikastumiseen. Tekstin tarkoitus oli  tuoda esille, että rahastosijoittamista pidä missään tapauksessa vähätellä. Ehkäpä itsenkin kannattaisi niihin laittaa isompia summia rahaa kiinni?


1 kommentti:

  1. Hmm, katsoithan varmasti rahastojesi tuottoprosentin annualisoituna vuosituottona (P/A%), etkä rahaston arvon muutosprosenttina? Jälkimmäinen nimittäin lasketaan koko siltä ajalta, kun olet rahastoa omistanut, eikä sitä voi verrata sijoitusasunnon vuosituottoprosenttiin. Jos luvut ovat oikein, ja rahastosi todella ovat tuottaneet keskimäärin tuon verran vuodessa, onnittelen hyvistä rahastovalinnoista!

    Toinen tekstissä mietityttämään jäänyt asia on se, mitä tarkoitit että "yhtä tuottavia rahastoja pitäisi olla alle kolme." Alle kolme mitä??

    VastaaPoista